Panna cotta z galaretką z granatu
Panna cotta z galaretką z granatu czerpie inspirację z jednego z najbardziej popularnych włoskich deserów. Klasyczna panna cotta najczęściej podawana jest z musem truskawkowym, jednak ja postanowiłam odrobinę zaszaleć i przygotować ją w nieco odmienionej wersji - z galaretką z granatu, który swoją kwaśną nutą idealnie przełamuje jej słodki smak.😃 Lubicie panna cottę? Jeśli tak, to zdecydowanie pokochacie to połączenie! ❤️
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Średni
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Przygotowanie deseru panna cotta z galaretką z granatu:
-
Krok 1
Listki żelatyny namocz w zimnej wodzie, zanurzając jeden po drugim. Po 5 minutach odsącz listki w dłoni.
-
Krok 2
Umieść w garnku śmietankę, mleko, cukier i ekstrakt waniliowy. Całość zagotuj i odstaw.
-
Ekstrakt naturalny Wanilia Bourbon z Madagaskaru Dr. Oetker
Wanilia nadaje się do wielu przepisów: ciast, deserów, kompotów. Dzięki płynnej konsystencji ekstrakt z wanilii z nasionkami dokładnie rozprowadza się w wypiekach, oddając im swój intensywny aromat.
-
Krok 3
Dodaj odsączone listki żelatyny i wymieszaj. Masę odstaw do wystudzenia, co jakiś czas zamieszaj.
-
Krok 4
Gdy masa zacznie żelować, przełóż ją do 4 szklanek i odstaw na kilka godzin do lodówki.
Galaretka z granatu:
-
Krok 5
Listki żelatyny namocz w zimnej wodzie, zanurzając jeden po drugim. Po 5 minutach odsącz listki w dłoni.
-
Krok 6
Obierz owoc granatu i przełóż wszystkie pestki do wysokiego pojemnika. Zmiksuj je za pomocą blendera, a następnie przetrzyj przez sitko. Otrzymany mus wymieszaj z wodą i żelatyną i schłodź w lodówce
-
Krok 7
Gdy galaretka zacznie tężeć, rozlej ją równomiernie na deserze i wstaw do lodówki na jeszcze około 2 godziny do schłodzenia.
Dekorowanie:
-
Krok 8
Przed podaniem deser posyp pestkami granatu.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/desery/panna-cotta-galaretka-granatu |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze