1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Desery
  4. Pascha

Pascha

Pascha z bakaliami z programu tv Wszystkiego Słodkiego na kwadratowym talerzyku - Wszystkiego Słodkiego
Pascha z bakaliami z programu tv Wszystkiego Słodkiego na kwadratowym talerzyku - Wszystkiego Słodkiego
Dr. Oetker - zdjęcie profilowe
Dr. Oetker Autor Zaktualizowano:
5/5 1 ocena

Pascha z bakaliami, czyli tradycyjne wielkanocne ciasto, bez którego ciężko wyobrazić sobie świąteczny stół. Pełna migdałów, suszonych owoców, prawdziwej wanilii i skórki otartej z cytrusów - naprawdę ciężko się jej oprzeć! 

Nie jest to przepis z wykorzystaniem gotowego twarogu. Mleko gotujemy, oddzielając serwatkę. Tak przygotowana pascha jest niezwykle delikatna i ma niepowtarzalny, śmietankowy aromat. Smakuje jak najlepsze lody!🍦

 


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Przygotowanie paschy:

  • Krok 1

    Mleko przelej do rondelka. Laskę wanilii przekrój wzdłuż na pół i końcówką noża wydrąż ziarenka ze środka. Skórkę z pomarańczy i cytryny zetrzyj na drobnej tarce. Razem z ziarenkami oraz przekrojoną na pół laską wanilii dodaj do mleka i zagotuj.

     

    wanilia i skórki cytrusów na desce do krojenia, mleko w rondelku
  • Krok 2

    W miseczce rozmieszaj śmietanę z jajkami, dodaj sok z cytryny i ekstrakt migdałowy. 

    śmietana wymieszana z jajkami, sok z cytryny, ekstrakt i rondelek z mlekiem
  • Wszystkiego Słodkiego poleca

    Ekstrakt z najszlachetniejszych orzechów świata, czyli z nasion migdałowca ze złotego Maroka. Niesie ze sobą to co natura ma najlepsze. Płynna konsystencja doskonale rozprowadza się w składnikach potraw, nadając im charakterystyczny świeży smak i zapach marokańskich plantacji migdałów. Dozowanie to ok. 2 łyżeczki na 250 g mąki. Ekstrakt nie zawiera alkoholu.

    Wszystkiego Słodkiego poleca
  • Krok 3

    Następnie śmietanę z jajkami dodaj do rondelka z mlekiem. Cały czas mieszaj, aż oddzieli się serwatka. Wyjmij laskę wanilii.

    miseczka ze śmietaną z jajkami, rondelek z mlekiem, wanilią i skórkami cytrusów
  • Krok 4

    Durszlak wyłóż gazą, przelej na niego masę, ściśnij materiał, odstaw i poczekaj, aż cały płyn się odcedzi.

    durszlak wyłożony gazą z masą po oddzieleniu serwatki
  • Krok 5

    W misie miksera utrzyj masło z cukrem pudrem na puszystą masę. Partiami dodawaj ser, cały czas ucierając. 

    miseczka z serem, masło ucierane z cukrem w mikserze
  • Krok 6

    Następnie dodaj posiekane bakalie oraz migdały i wymieszaj całość.

    posiekane bakalie i migdały na desce do krojenia
  • Może się przydać

    Morele z linii Bakal Naturalnie są naturalnie słodkie, więc świetnie sprawdzą się jako przekąska lub dodatek do ciast i deserów.

    Może się przydać
  • Krok 7

    Naczynie na paschę wyłóż folią spożywczą i przełóż masę, dociskając ją tak, żeby utworzyła zwartą całość.

    naczynie z masą na paschę, wyłożone folią spożywczą
  • Krok 8

    Paschę schłodź w lodówce przez kilka godzin, a najlepiej przez całą noc. Następnie przełóż ją na talerz lub tacę i udekoruj bakaliami i skórką startą z cytrusów.

    schłodzona pascha wielkanocna
Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/desery/pascha

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej