Pascha
Pascha z bakaliami, czyli tradycyjne wielkanocne ciasto, bez którego ciężko wyobrazić sobie świąteczny stół. Pełna migdałów, suszonych owoców, prawdziwej wanilii i skórki otartej z cytrusów - naprawdę ciężko się jej oprzeć!
Nie jest to przepis z wykorzystaniem gotowego twarogu. Mleko gotujemy, oddzielając serwatkę. Tak przygotowana pascha jest niezwykle delikatna i ma niepowtarzalny, śmietankowy aromat. Smakuje jak najlepsze lody!🍦
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Łatwy
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Przygotowanie paschy:
-
Krok 1
Mleko przelej do rondelka. Laskę wanilii przekrój wzdłuż na pół i końcówką noża wydrąż ziarenka ze środka. Skórkę z pomarańczy i cytryny zetrzyj na drobnej tarce. Razem z ziarenkami oraz przekrojoną na pół laską wanilii dodaj do mleka i zagotuj.
-
Krok 2
W miseczce rozmieszaj śmietanę z jajkami, dodaj sok z cytryny i ekstrakt migdałowy.
-
Wszystkiego Słodkiego poleca
Ekstrakt z najszlachetniejszych orzechów świata, czyli z nasion migdałowca ze złotego Maroka. Niesie ze sobą to co natura ma najlepsze. Płynna konsystencja doskonale rozprowadza się w składnikach potraw, nadając im charakterystyczny świeży smak i zapach marokańskich plantacji migdałów. Dozowanie to ok. 2 łyżeczki na 250 g mąki. Ekstrakt nie zawiera alkoholu.
-
Krok 3
Następnie śmietanę z jajkami dodaj do rondelka z mlekiem. Cały czas mieszaj, aż oddzieli się serwatka. Wyjmij laskę wanilii.
-
Krok 4
Durszlak wyłóż gazą, przelej na niego masę, ściśnij materiał, odstaw i poczekaj, aż cały płyn się odcedzi.
-
Krok 5
W misie miksera utrzyj masło z cukrem pudrem na puszystą masę. Partiami dodawaj ser, cały czas ucierając.
-
Krok 6
Następnie dodaj posiekane bakalie oraz migdały i wymieszaj całość.
-
Może się przydać
Morele z linii Bakal Naturalnie są naturalnie słodkie, więc świetnie sprawdzą się jako przekąska lub dodatek do ciast i deserów.
-
Krok 7
Naczynie na paschę wyłóż folią spożywczą i przełóż masę, dociskając ją tak, żeby utworzyła zwartą całość.
-
Krok 8
Paschę schłodź w lodówce przez kilka godzin, a najlepiej przez całą noc. Następnie przełóż ją na talerz lub tacę i udekoruj bakaliami i skórką startą z cytrusów.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/desery/pascha |
Przepis w Waszym wykonaniu
1 / 1
Komentarze