Deser wegański na Halloween – grób
Halloween w opcji wegańskiej? 🎃 Żaden problem! Desery na bazie roślinnych składników są równie pyszne jak te tradycyjne, zaś jeśli chodzi o efekt WOW... sam zobacz, jak zachwycające mogą być halloweenowe słodycze.
Wegański mus czekoladowy przygotujesz na bazie czekolady oraz ubitej na bezę aquafaby (ja wykorzystałam wodę z puszki po konserwowej ciecierzycy, z której zrobiłam ciasteczka).
Mus najwygodniej podawać w niskich szklankach z kruchymi ciasteczkami nawiązującymi do Halloween. Ciasteczka-trumny także są wegańskie, podobnie lukier królewski, który ciemny kolor osiągnął dzięki dodatkowi czarnego kakao.
Jeżeli nie chce robić wegańskich czarnych ciasteczek - możesz użyć ciastek oreo.
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Łatwy
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Wegańskie kruche ciasteczka R.I.P.:
-
Krok 1
Olej kokosowy lub margarynę rozetrzyj z cukrem pudrem.
-
Krok 2
Następnie dodaj mąkę pszenną i szczyptę soli.
-
Krok 3
Szybko zagnieć ciasto. Do części ciasta możesz dodać czarne kakao. Upieczone czarne ciasto możesz potem pokruszyć i zrobić z niego "ziemię" (do tego celu możesz też użyć ciastek Oreo). Przygotowane ciasto wstaw do lodówki na 30 minut do schłodzenia.
-
Krok 4
Następnie rozwałkuj ciasto, podsypując je delikatnie mąką pszenną. Za pomocą halloweenowej foremki wytnij "trumny".
Piekarnik nagrzej do 190°C. Piecz do zrumienienia przez około 13-15 minut. Upieczone ciasteczka pozostaw do wystudzenia.
-
Foremki wykrawacze do ciastek Halloween - Wilton
Zestaw 18-stu metalowych wykrawaczy do ciastek na Halloween w różnych kształtach, m.in. trumna, dynia, nietoperz, kot czarownicy, miotła czy pająk. Sprawdzą się również do wycinania ozdób z marcepanu i masy cukrowej.
Wegański lukier królewski z kakao:
-
Krok 5
Umieść w misie miksera z końcówką do ucierania aquafabę i cukier puder.
-
Krok 6
Dodaj czarne kakao i ucieraj przez około 10 minut do momentu, aż lukier będzie lśniący i gęsty. Powinien spadać z łyżki wolnym strumieniem i nie rozlewać się od razu.
-
Krok 7
Lukier przełóż do worka cukierniczego z tylką nr 1. Udekoruj ciastko według własnego uznania i pozostaw je do zastygnięcia lukru.
Przygotowanie czekoladowego wegańskiego musu:
-
Krok 8
Gorzką czekoladę pokrój, przełóż do miseczki i rozpuść w mikrofalówce, stosując bardzo niską moc.
-
Krok 9
Aquafabę przełóż do miseczki wraz z cukrem i ubijaj do sztywnej konsystencji. Następnie dodaj rozpuszczoną czekoladę i delikatnie wymieszaj szpatułą.
-
Krok 10
Przełóż do szklaneczek lub miskich miseczek, wyrównaj i wstaw do lodówki na minimum godzinę.
-
Krok 11
Posyp pokruszonym czarnym ciastem kruchym lub ciasteczkami Preo.
-
Krok 12
Deser ozdób wcześniej przygotowanym kruchym ciastkiem w kształcie trumny i kwiatami. Możesz dodać do tej kompozycji czekoladową czaszkę.
Jeżeli chcesz zrobić czarną czaszkę, do rozpuszczonej czekolady dodaj czarne kakao i dokładnie wymieszaj. Masę przelej do foremki i wstaw do lodówki do zastygnięcia.
-
Może się przydać
Wystarczy, że przelejesz rozpuszczoną czekoladę do formy, wyrównasz wierzch szpatułą i wstawisz do lodówki do zastygnięcia. Następnie ostrożnie uderz foremką o blat - a czekoladki same wyskoczą! 💀
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/weganskie/deser-weganski-na-halloween-grob |
Przepis w Waszym wykonaniu
1 / 1
Komentarze