1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Wegańskie
  4. Deser wegański na Halloween – grób

Deser wegański na Halloween – grób

Deser wegański na halloween  - grób czyli mus czekoladowy z ciasteczkową trumną - Wszystkiego Słodkiego
Deser wegański na halloween  - grób czyli mus czekoladowy z ciasteczkową trumną - Wszystkiego Słodkiego
Marta - zdjęcie profilowe
Marta Autor Zaktualizowano:
5/5 9 ocen

Halloween w opcji wegańskiej? 🎃 Żaden problem! Desery na bazie roślinnych składników są równie pyszne jak te tradycyjne, zaś jeśli chodzi o efekt WOW... sam zobacz, jak zachwycające mogą być halloweenowe słodycze.

Wegański mus czekoladowy przygotujesz na bazie czekolady oraz ubitej na bezę aquafaby (ja wykorzystałam wodę z puszki po konserwowej ciecierzycy, z której zrobiłam ciasteczka).

Mus najwygodniej podawać w niskich szklankach z kruchymi ciasteczkami nawiązującymi do Halloween. Ciasteczka-trumny także są wegańskie, podobnie lukier królewski, który ciemny kolor osiągnął dzięki dodatkowi czarnego kakao.


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Wegańskie kruche ciasteczka R.I.P.:

  • Krok 1

    Olej kokosowy lub margarynę rozetrzyj z cukrem pudrem.

    Margaryna wegańska w misie robota kuchennego bosch ucierana z cukrem pudrem
  • Krok 2

    Następnie dodaj mąkę pszenną i szczyptę soli.

    Mąka pszenna ze szczyptą soli w misce. Obok utarty cukier z margaryną wegańską.
  • Krok 3

    Szybko zagnieć ciasto. Do części ciasta możesz dodać czarne kakao. Upieczone czarne ciasto możesz potem pokruszyć i zrobić z niego "ziemię" (do tego celu możesz też użyć ciastek Oreo). Przygotowane ciasto wstaw do lodówki na 30 minut do schłodzenia.

    Zagniecione wegańskie ciasto kruche.
  • Krok 4

    Następnie rozwałkuj ciasto, podsypując je delikatnie mąką pszenną. Za pomocą halloweenowej foremki wytnij "trumny".

    Piekarnik nagrzej do 190°C. Piecz do zrumienienia przez około 13-15 minut. Upieczone ciasteczka pozostaw do wystudzenia.

    Rozwałkowane wegańskie ciasto kruche.
  • Foremki wykrawacze do ciastek Halloween - Wilton

    Zestaw 18-stu metalowych wykrawaczy do ciastek na Halloween w różnych kształtach, m.in. trumna, dynia, nietoperz, kot czarownicy, miotła czy pająk. Sprawdzą się również do wycinania ozdób z marcepanu i masy cukrowej.

Wegański lukier królewski z kakao:

  • Krok 5

    Umieść w misie miksera z końcówką do ucierania aquafabę i cukier puder.

    W misie malaksera aquafaba. Obok w miseczce cukier puder.
  • Krok 6

    Dodaj czarne kakao i ucieraj przez około 10 minut do momentu, aż lukier będzie lśniący i gęsty. Powinien spadać z łyżki wolnym strumieniem i nie rozlewać się od razu.

    W misie robota kuchennego bosch wegański czarny lukier królewski. Obok czarne kakao Dr. Oetkera.
  • Krok 7

    Lukier przełóż do worka cukierniczego z tylką nr 1. Udekoruj ciastko według własnego uznania i pozostaw je do zastygnięcia lukru.

    Udekorowane ciasteczko w kształcie trumny z napisem R.I.P. Obok więcej ciasteczek.,

Przygotowanie czekoladowego wegańskiego musu:

  • Krok 8

    Gorzką czekoladę pokrój, przełóż do miseczki i rozpuść w mikrofalówce, stosując bardzo niską moc.

    Aquafaba w szklanej misce. Obok cukier w małej miseczce.
  • Krok 9

    Aquafabę przełóż do miseczki wraz z cukrem i ubijaj do sztywnej konsystencji. Następnie dodaj rozpuszczoną czekoladę i delikatnie wymieszaj szpatułą.

    Ubita z cukrem aquafaba w szklanej misce. Obok rozpuszczona czekolada w miseczce.
  • Krok 10

    Przełóż do szklaneczek lub miskich miseczek, wyrównaj i wstaw do lodówki na minimum godzinę.

    Wegański czekoladowy mus z aquafaby rozłożony do trzech niskich szklaneczek.
  • Krok 11

    Posyp pokruszonym czarnym ciastem kruchym lub ciasteczkami Preo.

    Wegański czekoladowy mus z aquafaby posypany czarnymi pokruszonymi ciasteczkami.
  • Krok 12

    Deser ozdób wcześniej przygotowanym kruchym ciastkiem w kształcie trumny i kwiatami. Możesz dodać do tej kompozycji czekoladową czaszkę.

    Jeżeli chcesz zrobić czarną czaszkę, do rozpuszczonej czekolady dodaj czarne kakao i dokładnie wymieszaj. Masę przelej do foremki i wstaw do lodówki do zastygnięcia.

    Wegański czekoladowy mus z aquafaby z pokruszonym czarnym ciastem, czekoladową czaszką i ciasteczkiem w kształcie trumny oraz kwiatami w szkalneczce.
  • Może się przydać

    Wystarczy, że przelejesz rozpuszczoną czekoladę do formy, wyrównasz wierzch szpatułą i wstawisz do lodówki do zastygnięcia. Następnie ostrożnie uderz foremką o blat - a czekoladki same wyskoczą! 💀

Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/weganskie/deser-weganski-na-halloween-grob

Oceń przepis!



Komentarze



Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Szczególny dzień
Party
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej