1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Desery
  4. Pieczony pudding czekoladowy z ciemnym piwem

Pieczony pudding czekoladowy z ciemnym piwem

Pieczone puddingi czekoladowe w osobnych ramekinach podane z lodami i sosem toffi
Dr. Oetker - zdj─Öcie profilowe
Dr. Oetker Autor Zaktualizowano:
0/5 0 ocen

Jesienny klimat sprzyja budyniom i czekoladzie. Przygotowali┼Ťmy dla Ciebie wyj─ůtkowy przepis na budy┼ä z kakao i ciemnym piwem. Deser ma idealn─ů konsystencj─Ö. Jego smak dope┼énia intensywnie czekoladowy sos z dodatkiem piwa. Przygotowanie tego budyniu jest proste, nie trzeba go gotowa─ç na parza, a wystarczy tylko w┼éo┼╝y─ç do piekarnika. Dodatek alkoholu i wywa┼╝ony s┼éodki smak sprawi, ┼╝e z ca┼é─ů pewno┼Ťci─ů zasmakuje p┼éci m─Öskiej! ;) 


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudno┼Ťci
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Pudding czekoladowy:

  • Krok 1

    Piekarnik nagrzej do 170 stopni. Przygotuj 4 ramekiny lub ┼╝aroodporne naczynia o pojemno┼Ťci oko┼éo 300 ml. Posmaruj naczynia mas┼éem.

  • Krok 2

    Za pomoc─ů miksera ubij mas┼éo z cukrem na jasn─ů, puszyst─ů mas─Ö - oko┼éo 2-3 minuty. Dodaj jajka. Ubijaj mikserem, a┼╝ sk┼éadniki si─Ö po┼é─ůcz─ů.


  • Krok 3

    Dodaj przesian─ů m─ůk─Ö, proszek do pieczenia i kakao. Wymieszaj. Dodaj mleko i ciemne piwo, wymieszaj ┼éy┼╝k─ů do po┼é─ůczenia si─Ö sk┼éadników. 

  • Krok 4

    Przelej mas─Ö do przygotowanych foremek.

Sos czekoladowy:

  • Krok 5

    W du┼╝ej misce wymieszaj cukier i kakao. Dodaj 100 ml wrz─ůcej wody i ciemne piwo. Wymieszaj do po┼é─ůczenia si─Ö sk┼éadników. Polej puddingi sosem.

  • Krok 6

    Piecz puddingi przez oko┼éo 25 minut - powinny urosn─ů─ç i lekko si─Ö zarumieni─ç.

  • Krok 7

    Podawaj na ciep┼éo z lodami i sosem toffi.


Oceń przepis!



Komentarze



Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Szczególny dzień
Party
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Wi─Öcej