1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Desery
  4. Pieczony pudding czekoladowy z ciemnym piwem

Pieczony pudding czekoladowy z ciemnym piwem

Dr. Oetker  - zdjęcie profilowe
Dr. Oetker Autor Zaktualizowano:
0/5 0 ocen

Jesienny klimat sprzyja budyniom i czekoladzie. Przygotowaliśmy dla Ciebie wyjątkowy przepis na budyń z kakao i ciemnym piwem. Deser ma idealną konsystencję. Jego smak dopełnia intensywnie czekoladowy sos z dodatkiem piwa. Przygotowanie tego budyniu jest proste, nie trzeba go gotować na parza, a wystarczy tylko włożyć do piekarnika. Dodatek alkoholu i wyważony słodki smak sprawi, że z całą pewnością zasmakuje płci męskiej! ;) 


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Pudding czekoladowy:

  • Krok 1

    Piekarnik nagrzej do 170 stopni. Przygotuj 4 ramekiny lub żaroodporne naczynia o pojemności około 300 ml. Posmaruj naczynia masłem.

  • Krok 2

    Za pomocą miksera ubij masło z cukrem na jasną, puszystą masę - około 2-3 minuty. Dodaj jajka. Ubijaj mikserem, aż składniki się połączą.


  • Krok 3

    Dodaj przesianą mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Wymieszaj. Dodaj mleko i ciemne piwo, wymieszaj łyżką do połączenia się składników. 

  • Krok 4

    Przelej masę do przygotowanych foremek.

Sos czekoladowy:

  • Krok 1

    W dużej misce wymieszaj cukier i kakao. Dodaj 100 ml wrzącej wody i ciemne piwo. Wymieszaj do połączenia się składników. Polej puddingi sosem.

  • Krok 2

    Piecz puddingi przez około 25 minut - powinny urosnąć i lekko się zarumienić.

  • Krok 3

    Podawaj na ciepło z lodami i sosem toffi.


Oceń przepis!





Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Party
Szczególny dzień
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej