1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Desery
  4. Krem bawarski

Krem bawarski

krem bawarski waniliowy z malinami
Marta - zdjęcie profilowe
Marta Autor Zaktualizowano:
0/5 0 ocen

Krem bawarski, to prosty, pyszny deser. Jest to jeden z najbardziej klasycznych deserów południowych Niemiec.Krem jest delikatny i puszysty, a do tego nietrudny w przygotowaniu - poradzi sobie z nim nawet osoba, która dopiero zaczyna przygodę w kuchni. Waniliowa, słodka nuta, cudownie kontrastuje z kwaskowymi owocami. Krem smakuje świetnie zarówno z domowymi przetworami, jak i ze świeżymi owocami. Wypróbuj koniecznie! ;)


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy
  • Krok 1

    Żółtka utrzyj z cukrem do białości.

    żółtka z cukrem
  • Krok 2

    Laskę wanilii przetnij nożem wzdłuż i wydrąż ziarenka za pomocą tępej krawędzi noża. Do garnka przelej mleko. Dodaj laskę wanilii i wydrążone ziarenka. Całość zagotuj, a następnie odstaw.

    laska wanili zagotowana z mlekiem
  • Krok 3

    Kilka łyżek gorącego mleka dodaj do utartych z cukrem żółtek i dobrze wymieszaj za pomocą trzepaczki.

    kogel mogel
  • Krok 4

    Żółtka przelej do mleka i dokładnie wymieszaj. Masę przelej do miseczki, a następnie podgrzej ją w kąpieli wodnej na średniej mocy palnika, ciągle mieszając. W tym czasie namaczaj w wodzie listki żelatyny.

    masa mleczno-żółtkowa
  • Krok 5

    Gdy krem zacznie robić się gęsty zestaw go z palnika, dodaj odsączone w dłoni listki żelatyny i dobrze wymieszaj. Przykryj krem folią spożywczą i odstaw do całkowitego wystudzenia, a następnie do schłodzenia.

    krem waniliowy z żelatyną
  • Krok 6

    Ubij schłodzoną śmietankę i partiami dodawaj ją do schłodzonej masy.

    krem waniliowy z bitą śmietaną
  • Krok 7

    Całość dokładnie wymieszaj, a następnie przełóż do opłukanych wcześniej zimną wodą foremek. Odstaw do schłodzenia na minimum 3 godziny. Przed podaniem, foremki zanurz na kilka sekund w gorącej wodzie i wyłóż deser na talerzyk. Krem bawarski podawaj ze świeżymi malinami.

    krem bawarski w foremkach

Oceń przepis!



Komentarze



Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Szczególny dzień
Party
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej