Krem bawarski
馃嵁 Krem bawarski 馃嵁 to prosty, pyszny deser. Jest to jeden z najbardziej klasycznych deserów po艂udniowych Niemiec. Krem jest delikatny i puszysty, a do tego nietrudny w przygotowaniu - poradzi sobie z nim nawet osoba, która dopiero zaczyna przygod臋 w kuchni. Waniliowa, s艂odka nuta cudownie kontrastuje z kwaskowymi malinami. Krem smakuje 艣wietnie zarówno z domowymi przetworami, jak i ze 艣wie偶ymi owocami. Wypróbuj koniecznie! ;)
Masz nadmiar 偶ó艂tek i nie wiesz co z nimi zrobi膰? Sprawd藕 nasza porad臋 - co zrobi膰 z 偶ó艂tek?
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudno艣ci
- 艢redni
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Przygotowanie waniliowego kremu bawarskiego:
-
Krok 1
呕ó艂tka utrzyj z cukrem do bia艂o艣ci.
-
Krok 2
Lask臋 wanilii przetnij no偶em wzd艂u偶 i wydr膮偶 ziarenka za pomoc膮 t臋pej kraw臋dzi no偶a. Do garnka przelej mleko. Dodaj lask臋 wanilii i wydr膮偶one ziarenka. Ca艂o艣膰 zagotuj, a nast臋pnie odstaw.
-
Laska wanilii z Wysp Pacyfiku Dr. Oetker
Wanilia nadaje si臋 do wielu przepis贸w: ciast, deser贸w, kompot贸w, ale tak偶e da艅 z mi臋sa. Zamkni臋ta w szklanej fiolce w 100% zachowuje sw贸j niepowtarzalny aromat!
-
Krok 3
Kilka 艂y偶ek gor膮cego mleka dodaj do utartych z cukrem 偶ó艂tek i dobrze wymieszaj za pomoc膮 ubijaczki.
-
Krok 4
呕ó艂tka przelej do mleka i dok艂adnie wymieszaj. Mas臋 przelej do miseczki, a nast臋pnie podgrzej j膮 w k膮pieli wodnej na 艣redniej mocy palnika, ci膮gle mieszaj膮c. W tym czasie namaczaj w wodzie listki 偶elatyny.
-
Krok 5
Gdy krem zacznie robi膰 si臋 g臋sty, zestaw go z palnika, dodaj ods膮czone w d艂oni listki 偶elatyny i dobrze wymieszaj. Przykryj krem foli膮 spo偶ywcz膮 tak, aby dotyka艂a kremu i odstaw do ca艂kowitego wystudzenia, a nast臋pnie do sch艂odzenia.
-
Krok 6
Ubij sch艂odzon膮 艣mietank臋 i partiami dodawaj j膮 do sch艂odzonej masy.
-
Krok 7
Ca艂o艣膰 dok艂adnie wymieszaj, a nast臋pnie prze艂ó偶 do op艂ukanych wcze艣niej zimn膮 wod膮 foremek. Odstaw do sch艂odzenia na minimum 3 godziny.
Przed podaniem, foremki zanurz na kilka sekund w gor膮cej wodzie i wy艂ó偶 deser na talerzyk. Krem bawarski podawaj ze 艣wie偶ymi malinami.
-
Marta poleca
Kolorowe ozdobne foremki do kremu, budyniu czy galaretki od Dr. Oetkera to spos贸b na efektowne zaprezentowanie deseru. Dwie pokrywki u艂atwiaj膮 przechowywanie oraz wyjmowanie deseru na talerzyk.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/desery/krem-bawarski |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie doda艂 偶adnych zdj臋膰, b膮d藕 pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze