1. Strona g艂贸wna
  2. Przepisy
  3. Desery
  4. Krem bawarski

Krem bawarski

krem bawarski waniliowy udekorowany 艣wie偶ymi malinami - wszystkiego s艂odkiego
krem bawarski waniliowy udekorowany 艣wie偶ymi malinami - wszystkiego s艂odkiego
Marta - zdj臋cie profilowe
Marta Autor Zaktualizowano:
0/5 0 ocen

馃嵁 Krem bawarski 馃嵁 to prosty, pyszny deser. Jest to jeden z najbardziej klasycznych deserów po艂udniowych Niemiec. Krem jest delikatny i puszysty, a do tego nietrudny w przygotowaniu - poradzi sobie z nim nawet osoba, która dopiero zaczyna przygod臋 w kuchni. Waniliowa, s艂odka nuta cudownie kontrastuje z kwaskowymi malinami. Krem smakuje 艣wietnie zarówno z domowymi przetworami, jak i ze 艣wie偶ymi owocami. Wypróbuj koniecznie! ;)

Masz nadmiar 偶ó艂tek i nie wiesz co z nimi zrobi膰? Sprawd藕 nasza porad臋 - co zrobi膰 z 偶ó艂tek?


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudno艣ci
艢redni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Przygotowanie waniliowego kremu bawarskiego:

  • Krok 1

    呕ó艂tka utrzyj z cukrem do bia艂o艣ci.

    偶贸艂tka w miseczce, cukier w fili偶ance, ubijaczka (r贸zga kuchenna)
  • Krok 2

    Lask臋 wanilii przetnij no偶em wzd艂u偶 i wydr膮偶 ziarenka za pomoc膮 t臋pej kraw臋dzi no偶a. Do garnka przelej mleko. Dodaj lask臋 wanilii i wydr膮偶one ziarenka. Ca艂o艣膰 zagotuj, a nast臋pnie odstaw.

    laska wanilii przeci臋ta wzd艂u偶 na p贸艂 i wydr膮偶one nasionka z wanilii na desce, rondelek z mlekiem
  • Laska wanilii z Wysp Pacyfiku Dr. Oetker

    Wanilia nadaje si臋 do wielu przepis贸w: ciast, deser贸w, kompot贸w, ale tak偶e da艅 z mi臋sa. Zamkni臋ta w szklanej fiolce w 100% zachowuje sw贸j niepowtarzalny aromat!

    Laska wanilii z Wysp Pacyfiku Dr. Oetker
  • Krok 3

    Kilka 艂y偶ek gor膮cego mleka dodaj do utartych z cukrem 偶ó艂tek i dobrze wymieszaj za pomoc膮 ubijaczki.

    偶贸艂tka utarte z cukrem wymieszane r贸zg膮 z odrobin膮 mleka, mleko z wanili膮 w rondelku
  • Krok 4

    呕ó艂tka przelej do mleka i dok艂adnie wymieszaj. Mas臋 przelej do miseczki, a nast臋pnie podgrzej j膮 w k膮pieli wodnej na 艣redniej mocy palnika, ci膮gle mieszaj膮c. W tym czasie namaczaj w wodzie listki 偶elatyny.

    masa mleczno-偶贸艂tkowa w misce, miseczka z wod膮 i namoczon膮 偶elatyn膮, opakowanie 偶elatyny w listkach dr. oetkera
  • Krok 5

    Gdy krem zacznie robi膰 si臋 g臋sty, zestaw go z palnika, dodaj ods膮czone w d艂oni listki 偶elatyny i dobrze wymieszaj. Przykryj krem foli膮 spo偶ywcz膮 tak, aby dotyka艂a kremu i odstaw do ca艂kowitego wystudzenia, a nast臋pnie do sch艂odzenia.

    krem waniliowy z 偶elatyn膮 w miseczce, przykryty foli膮 spo偶ywcz膮
  • Krok 6

    Ubij sch艂odzon膮 艣mietank臋 i partiami dodawaj j膮 do sch艂odzonej masy.

    krem waniliowy w miseczce ze stopniowo dodawan膮 ubit膮 艣mietan膮 z drugiej miseczki
  • Krok 7

    Ca艂o艣膰 dok艂adnie wymieszaj, a nast臋pnie prze艂ó偶 do op艂ukanych wcze艣niej zimn膮 wod膮 foremek. Odstaw do sch艂odzenia na minimum 3 godziny.

    Przed podaniem, foremki zanurz na kilka sekund w gor膮cej wodzie i wy艂ó偶 deser na talerzyk. Krem bawarski podawaj ze 艣wie偶ymi malinami.

    krem bawarski w ozdobnych foremkach
  • Marta poleca

    Kolorowe ozdobne foremki do kremu, budyniu czy galaretki od Dr. Oetkera to spos贸b na efektowne zaprezentowanie deseru. Dwie pokrywki u艂atwiaj膮 przechowywanie oraz wyjmowanie deseru na talerzyk.

    Marta poleca
Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/desery/krem-bawarski

Oce艅 przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Wi臋cej