Crumble z truskawkami i płatkami migdałów


Crumble, czyli owoce pod kruszonką. Chrupiąca kruszonka, nie jeden raz wyskubywana z drożdżówki czy ciast z owocami, tym razem dostała główną rolę. Deser, który przygotuje każdy i który każdemu z pewnością zasmakuje. Idealny, gdy masz niespodziewanych gości lub gdy masz chęć na coś dobrego. Jego kombinacji można stworzyć wiele, wystarczy wymieniać owoce, a od początku lata i do końca jesieni będzie w czym wybierać. Polecam!
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Łatwy
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
-
Krok 1
Wszystkie składniki na kruszonkę umieść w misce, rozetrzyj w dłoniach i wstaw do lodówki na czas przygotowania owoców.
-
Krok 2
Foremki wysmaruj masłem.
-
Krok 3
Umyte owoce pokrój na kawałki i wymieszaj z cukrem. Następnie dodaj mąkę ziemniaczaną i dokładnie wymieszaj.
-
Krok 4
Truskawki przełóż do wysmarowanych masłem foremek. Ważne jest, by nie pozostawiać zbyt dużych szczelin pomiędzy owocami.
-
Krok 5
Na owoce wysyp kruszonkę oraz płatki migdałów. Foremki ustaw na blasze i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 °C na 30 minut. Piecz do momentu, aż kruszonka się zarumieni.
-
Krok 6
Upieczone crumble odstaw do lekkiego przestudzenia na okolo 15 minut. Możesz też dodać gałkę lodów waniliowych lub kleks bitej śmietany.
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze