Desery

Zapiekany kogel-mogel

Zapiekany kogel-mogel

  • 00:25
  • 4
  • Łatwy
00:25
4
Łatwy

Zapiekany kogel-mogel. Pyszny i prosty, tradycyjny deser z dzieciństwa, w rzadziej spotykanej wersji z owocami. Gorąco polecam. :)

Składniki

Wersja waniliowa:
  • 4 żółtka
  • 80 g cukru (4 łyżki – na 1 żółtko 1 łyżka cukru)
  • 1 Cukier wanilinowy 8 g Dr. Oetkera
  • 200 g malin (lub innych owoców) - mogą być mrożone
  • 4 kokilki lub inne małe ceramiczne foremki
Wersja czekoladowa:
  • 4 żółtka
  • 80 g cukru (4 łyżki – na 1 żółtko 1 łyżka cukru)
  • 1 Cukier wanilinowy 8 g Dr. Oetkera
  • 1 płaska łyżka kakao
  • 200 g wiśni (lub innych owoców) - mogą być mrożone
  • 4 kokilki lub inne małe ceramiczne foremki

Czekoladową wersję przygotuj identycznie z tą różnicą, że pod koniec miksowania dodaj łyżkę kakao. Wersja czekoladowa potrzebuje odrobinę więcej czasu pieczenia – około 13-15 minut.

Składniki
Wersja waniliowa:
  • 4 żółtka
  • 80 g cukru (4 łyżki – na 1 żółtko 1 łyżka cukru)
  • 1 Cukier wanilinowy 8 g Dr. Oetkera
  • 200 g malin (lub innych owoców) - mogą być mrożone
  • 4 kokilki lub inne małe ceramiczne foremki
Wersja czekoladowa:
  • 4 żółtka
  • 80 g cukru (4 łyżki – na 1 żółtko 1 łyżka cukru)
  • 1 Cukier wanilinowy 8 g Dr. Oetkera
  • 1 płaska łyżka kakao
  • 200 g wiśni (lub innych owoców) - mogą być mrożone
  • 4 kokilki lub inne małe ceramiczne foremki
Zobacz ten przepis na ws.pl
Desery ->

Przepisy z kategorii Desery