1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Desery
  4. Waniliowy krem bawarski z truskawkami

Waniliowy krem bawarski z truskawkami

Dr. Oetker - zdjęcie profilowe
Dr. Oetker Autor Zaktualizowano:
5/5 2 oceny

Masz ochotę na lekki, wiosenny deser, który nie wymaga spędzenia długich godzin w kuchni? Krem bawarski w formie prostego torciku to ekspresowy deser, na który zawsze skusi się niejeden amator słodkości 😉

Spód z tak zwanych "kocich języczków", czyli podłużnych biszkoptów, i delikatna, budyniowa pianka pełna ziarenek z laski prawdziwej wanilii Dr. Oetkera. Najlepiej smakuje w towarzystwie świeżych owoców - dodatek truskawek 🍓sprawi, że przeniesiesz się w ciepłe, wiosenne popołudnie 🌞


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Waniliowy krem bawarski z truskawkami:

  • Krok 1

    Spód tortownicy o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia, a następnie biszkoptami.

    tortownica wyłożona biszkoptami
  • Może się przydać

    Tortownica z emaliowanym spodem w eleganckim, granatowym kolorze to modny i użyteczny gadżet dla każdej kuchni! Odpinana obręcz pozwala na sprawne wyjęcie upieczonego ciasta z formy.

  • Krok 2

    Do garnka przełóż mleko, śmietankę, masło, połowę cukru oraz wydrąż laskę wanilii i dodaj ziarenka oraz laskę. Zagotuj. Następnie usuń laskę wanilii.

    laska wanilii, miseczka z cukrem trzcinowym, garnuszek z mlekiem, śmietanką i masłem
  • Krok 3

    Namocz listki żelatyny w zimnej wodzie.

    żelatyna w listkach, obok miseczka z wodą
  • Krok 4

    Utrzyj żółtka z pozostałą ilością cukru.

    miseczka z żółtkami, obok miseczka z cukrem trzcinowym i mikser planetarny
  • Krok 5

    Miksując, zaparz żółtka częścią mleka.

    garnuszek z mlekiem, ubite żółtka w misie miksera
  • Krok 6

    Wylej stopniowo masę do gorącego mleka. Wymieszaj i ponownie zagotuj do 84°C. Krem ciągle mieszaj i uważaj, żeby nie przekroczyć podanej temperatury.

    na palniku garnuszek z mlekiem
  • Krok 7

    Odciśnij namoczone wcześniej listki żelatyny i dodaj je do gorącego kremu. Dobrze wymieszaj. Przelej do miski i przykryj folią spożywczą, tak żeby folia dotykała kremu. Pozostaw tak krem w temperaturze pokojowej do schłodzonia do około 25°C.

    miseczka z kremem bawarskim, rózga kuchenna obok miseczka z namoczoną żelatyną
  • Krok 8

    Następniej ubij schłodzoną bitę śmietanę i wymieszaj delikatnie z kremem.

    miseczka z kremem bawarskim, obok w misie miksera ubita śmietana
  • Krok 9

    Przełóż krem na biszkopty.

    tortownica wyłożona biszkoptami, obok krem bawarski
  • Krok 10

    Przełóż do lodówki na około 3 godziny, żeby krem stężał.

    tortownica wypełniona kremem bawarskim
  • Krok 11

    Przed podaniem udekoruj świeżymi truskawkami.

    krem bawarski udekorowany połówkami świeżych truskawek
Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/desery/waniliowy-krem-bawarski-z-truskawkami

Oceń przepis!



Komentarze



Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej