Waniliowy krem bawarski z truskawkami



Masz ochotę na lekki, wiosenny deser, który nie wymaga spędzenia długich godzin w kuchni? Krem bawarski w formie prostego torciku to ekspresowy deser, na który zawsze skusi się niejeden amator słodkości 😉
Spód z tak zwanych "kocich języczków", czyli podłużnych biszkoptów, i delikatna, budyniowa pianka pełna ziarenek z laski prawdziwej wanilii Dr. Oetkera. Najlepiej smakuje w towarzystwie świeżych owoców - dodatek truskawek 🍓sprawi, że przeniesiesz się w ciepłe, wiosenne popołudnie 🌞
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Łatwy
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Waniliowy krem bawarski z truskawkami:
-
Krok 1
Spód tortownicy o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia, a następnie biszkoptami.
-
Może się przydać
Tortownica z emaliowanym spodem w eleganckim, granatowym kolorze to modny i użyteczny gadżet dla każdej kuchni! Odpinana obręcz pozwala na sprawne wyjęcie upieczonego ciasta z formy.
-
Krok 2
Do garnka przełóż mleko, śmietankę, masło, połowę cukru oraz wydrąż laskę wanilii i dodaj ziarenka oraz laskę. Zagotuj. Następnie usuń laskę wanilii.
-
Krok 3
Namocz listki żelatyny w zimnej wodzie.
-
Krok 4
Utrzyj żółtka z pozostałą ilością cukru.
-
Krok 5
Miksując, zaparz żółtka częścią mleka.
-
Krok 6
Wylej stopniowo masę do gorącego mleka. Wymieszaj i ponownie zagotuj do 84°C. Krem ciągle mieszaj i uważaj, żeby nie przekroczyć podanej temperatury.
-
Krok 7
Odciśnij namoczone wcześniej listki żelatyny i dodaj je do gorącego kremu. Dobrze wymieszaj. Przelej do miski i przykryj folią spożywczą, tak żeby folia dotykała kremu. Pozostaw tak krem w temperaturze pokojowej do schłodzonia do około 25°C.
-
Krok 8
Następniej ubij schłodzoną bitę śmietanę i wymieszaj delikatnie z kremem.
-
Krok 9
Przełóż krem na biszkopty.
-
Krok 10
Przełóż do lodówki na około 3 godziny, żeby krem stężał.
-
Krok 11
Przed podaniem udekoruj świeżymi truskawkami.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/desery/waniliowy-krem-bawarski-z-truskawkami |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze