1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Gofry, naleśniki, placki
  4. Gofry na drożdżach

Gofry na drożdżach

Magda Winnicka - zdjęcie profilowe
Magda Autor Zaktualizowano:
5/5 1 ocena

Gofry na drożdżach. Chyba każdy je uwielbia. Najlepsze są zaraz po upieczeniu, posypane cukrem pudrem. U mnie zawsze znikają w mgnieniu oka. Tym razem przygotowałam je w wersji na drożdżach. Ten przepis mile mnie zaskoczył. Gofry były chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku. Po prostu pyszne! Polecam!


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy
  • Krok 1

    Mąkę przesiej do miski, dodaj wszystkie suche składniki i wymieszaj.

  • Krok 2

    Masło roztop i odstaw do lekkiego przestygnięcia.

  • Krok 3

    Żółtka oddziel od białek.

  • Krok 4

    Mleko i wodę przelej do rondelka, lekko podgrzej i połącz z roztopionym masłem.

  • Krok 5

    Następnie dodaj żółtka.

  • Krok 6

    Wymieszaj i przelej do suchych składników.

  • Krok 7

    Wszystko wymieszaj rózgą do połączenia się składników.

  • Krok 8

    Na końcu ubij białka na sztywno i delikatnie mieszając, dodaj je do ciasta.

  • Krok 9

    Ciasto odstaw na 20 minut w ciepłe miejsce, do pojawienia się pęcherzyków na cieście.

  • Krok 10

    Po tym czasie na rozgrzaną gofrownicę łyżką nakładaj wyrośnięte ciasto i piecz przez kilka minut do zrumienienia.

  • Krok 11

    Gofry podawaj oprószone cukrem pudrem.


Oceń przepis!





Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Party
Szczególny dzień
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej