Racuchy drożdżowe
Racuchy drożdżowe to moja kolejna propozycja na Tłusty Czwartek. Jeśli szukacie dobrego i prostego przepisu na uczczenie tego wyjątkowo kalorycznego dnia w roku, to ten polecam w szczególności. Łatwo, szybko i dla każdego. Zapraszam! ❤️
✔️ Zobacz przy okazji nasz poradnik: Drożdże suszone instant - wszystko, co musisz o nich wiedzieć!
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Średni
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Przygotowanie racuchów drożdżowych:
-
Krok 1
Mąkę przesiej do miski, dodaj drożdże, cukier, cukier wanilinowy i szczyptę soli, wymieszaj.
-
Drożdże suszone instant Dr. Oetker
Drożdże suszone instant można stosować do wszystkich rodzajów ciast drożdżowych (z wyjątkiem ciężkich z bakaliami). Wystarczy dodać je do mąki i wymieszać - bez przygotowywania rozczynu!
-
Krok 2
Następnie dodaj ciepłe mleko i jajka i wyrabiaj mikserem z końcówką do ciasta drożdżowego. Odstaw w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (na około 45 minut).
Ciasto powinno być luźne, lekko ciągnące się (ani zbyt gęste, ani zbyt rzadkie).
-
Krok 3
Na patelni o grubym dnie rozgrzej olej. Na gorący tłuszcz wykładaj ciasto po łyżce i smaż z obu stron na złoty kolor.
Uwaga! Patelnia nie może być zbyt mocno rozgrzana - racuchy mogłyby się przypalić z wierzchu, a w środku byłyby surowe.
-
Krok 4
Usmażone racuchy odkładaj na ręcznik papierowy, żeby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. Przed podaniem oprósz cukrem pudrem. Podawaj z ulubionymi dodatkami.
-
Mąka pszenna Polka do ciast
Najdelikatniejsza i najbielsza mąka. Doskonale sprawdzi się przy pieczeniu biszkoptów, puszystych tortów, muślinowych bab ucieranych. Doskonale się napowietrza przy przesiewaniu, co sprawia, że ciasto po upieczeniu jest niezwykle puszyste. Bardzo łatwo też wyrabia się z niej ciasto, które później fantastycznie rośnie. Ta mąka jest idealnie gładka.
Przed nakładaniem ciasta na łyżkę, warto ją zamoczyć w wodzie, by ciasto nie przyklejało się do łyżki.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/gofry-nalesniki-placki/racuchy-drozdzowe |
Przepis w Waszym wykonaniu
1 / 2
Komentarze