1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Gofry, naleśniki, placki
  4. Racuchy drożdżowe

Racuchy drożdżowe

Magda Winnicka - zdjęcie profilowe
Magda Autor Zaktualizowano:
0/5 0 ocen

Racuchy drożdżowe to moja kolejna propozycja na Tłusty Czwartek. Jeśli szukacie dobrego i prostego przepisu na uczczenie tego wyjątkowo kalorycznego dnia w roku, ten polecam w szczególności. Łatwo, szybko i dla każdego. Zapraszam. :)


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy
  • Krok 1

    Mąkę przesiej do miski, dodaj drożdże, cukry i szczyptę soli, wymieszaj. 

  • Krok 2

    Następnie dodaj ciepłe mleko, jajka i wyrabiaj mikserem z końcówką do ciasta drożdżowego. Odstaw w ciepłe miejsce do podwojenia objętości na około 45 minut. Ciasto nie powinno być zbyt gęste, ani zbyt rzadkie - powinno być luźne, lekko ciągnące się.

  • Krok 3

    Na patelni o grubym dnie rozgrzej olej. Na gorący tłuszcz wyłóż po łyżce ciasto i smaż z obu stron na złoty kolor.  Patelnia nie może być zbyt mocno rozgrzana - racuchy mogłyby się przypalić z wierzchu, a w środku byłyby surowe.

  • Krok 4

    Usmażone racuchy odkładaj na ręcznik papierowy, żeby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. Przed podaniem oprósz cukrem pudrem. Podawaj z ulubionymi dodatkami.


Oceń przepis!





Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Party
Szczególny dzień
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej