1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Gofry, naleśniki, placki
  4. Racuchy drożdżowe

Racuchy drożdżowe

racuchy drożdżowe z cukrem pudrem i dżemem truskawkowym na talerzyku - Wszystkiego Słodkiego
Magda - zdjęcie profilowe
Magda Autor Zaktualizowano:
5/5 2 oceny

Racuchy drożdżowe to moja kolejna propozycja na Tłusty Czwartek. Jeśli szukacie dobrego i prostego przepisu na uczczenie tego wyjątkowo kalorycznego dnia w roku, to ten polecam w szczególności. Łatwo, szybko i dla każdego. Zapraszam! ❤️

✔️ Zobacz przy okazji nasz poradnik: Drożdże suszone instant - wszystko, co musisz o nich wiedzieć!


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Przygotowanie racuchów drożdżowych:

  • Krok 1

    Mąkę przesiej do miski, dodaj drożdże, cukier, cukier wanilinowy i szczyptę soli, wymieszaj. 

  • Drożdże suszone instant Dr. Oetker

    Drożdże suszone instant można stosować do wszystkich rodzajów ciast drożdżowych (z wyjątkiem ciężkich z bakaliami). Wystarczy dodać je do mąki i wymieszać - bez przygotowywania rozczynu!

    Drożdże suszone instant Dr. Oetker
  • Krok 2

    Następnie dodaj ciepłe mleko i jajka i wyrabiaj mikserem z końcówką do ciasta drożdżowego. Odstaw w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (na około 45 minut).

    Ciasto powinno być luźne, lekko ciągnące się (ani zbyt gęste, ani zbyt rzadkie).

     

  • Krok 3

    Na patelni o grubym dnie rozgrzej olej. Na gorący tłuszcz wykładaj ciasto po łyżce i smaż z obu stron na złoty kolor.

    Uwaga! Patelnia nie może być zbyt mocno rozgrzana - racuchy mogłyby się przypalić z wierzchu, a w środku byłyby surowe.

  • Krok 4

    Usmażone racuchy odkładaj na ręcznik papierowy, żeby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. Przed podaniem oprósz cukrem pudrem. Podawaj z ulubionymi dodatkami.

  • Mąka pszenna Polka do ciast

    Najdelikatniejsza i najbielsza mąka. Doskonale sprawdzi się przy pieczeniu biszkoptów, puszystych tortów, muślinowych bab ucieranych. Doskonale się napowietrza przy przesiewaniu, co sprawia, że ciasto po upieczeniu jest niezwykle puszyste. Bardzo łatwo też wyrabia się z niej ciasto, które później fantastycznie rośnie. Ta mąka jest idealnie gładka.

    Mąka pszenna Polka do ciast

Przed nakładaniem ciasta na łyżkę, warto ją zamoczyć w wodzie, by ciasto nie przyklejało się do łyżki.

Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/gofry-nalesniki-placki/racuchy-drozdzowe

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej