Marokańskie naleśniki z dziurkami - Baghrir - Przepis
Gofry, naleśniki, placki

Baghrir - marokańskie naleśniki z dziurkami

Baghrir - marokańskie naleśniki z dziurkami

  • 00:55
  • 24
  • Łatwy
00:55
24
Łatwy

Baghrir - naleśnik prosto z północnej Afryki: Maroka. Zwany jest także naleśnikiem z tysiącami dziur. Drożdże w cieście sprawiają, że kiedy ciasto „ląduje” na patelni, zaczynają pojawiać się małe dziurki. To właśnie dzięki nim naleśnik idealnie chłonie to co na nim położymy.

W tradycyjnym przepisie takie naleśniki podaje się na słodko z sosem przygotowanym na bazie masła i miodu. Można je również podawać z ulubionym dżemem lub innymi dodatkami . Koniecznie spróbujcie! 

Składniki

  • 500 g drobnej semoliny
  • 8 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki Ekstraktu naturalnego Migdał z Maroka Dr. Oetker
  • 1 łyżeczka cukru
  • ½ torebki Drożdży suszonych instant Dr. Oetkera
  • 1 łyżeczka Proszku do pieczenia Dr. Oetkera
Składniki
  • 500 g drobnej semoliny
  • 8 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki Ekstraktu naturalnego Migdał z Maroka Dr. Oetker
  • 1 łyżeczka cukru
  • ½ torebki Drożdży suszonych instant Dr. Oetkera
  • 1 łyżeczka Proszku do pieczenia Dr. Oetkera
Gofry, naleśniki, placki ->

Przepisy z kategorii Gofry, naleśniki, placki

Wszystkiego słodkiego
00:40
15
Łatwy
Zielone gofry