Gofry, naleśniki, placki

Baghrir - marokańskie naleśniki z dziurkami

Baghrir - marokańskie naleśniki z tysiącami dziur z dżemem i sosem podane na talerzu

Baghrir - marokańskie naleśniki z dziurkami

  • 00:55
  • 24
  • Łatwy
00:55
24
Łatwy

Baghrir - naleśnik prosto z północnej Afryki: Maroka. Zwany jest także naleśnikiem z tysiącami dziur. Drożdże w cieście sprawiają, że kiedy ciasto „ląduje” na patelni, zaczynają pojawiać się małe dziurki. To właśnie dzięki nim naleśnik idealnie chłonie to co na nim położymy.

W tradycyjnym przepisie takie naleśniki podaje się na słodko z sosem przygotowanym na bazie masła i miodu. Można je również podawać z ulubionym dżemem lub innymi dodatkami . Koniecznie spróbujcie! 

Składniki

  • 500 g drobnej semoliny
  • 8 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki Ekstraktu naturalnego Migdał z Maroka Dr. Oetker
  • 1 łyżeczka cukru
  • ½ torebki Drożdży suszonych instant Dr. Oetkera
  • 1 łyżeczka Proszku do pieczenia Dr. Oetkera
Wskazówki

Naleśniki:

Krok 1

Wszystkie składniki oprócz proszku do pieczenia umieść w blenderze kielichowym. Dodaj 450 ml letniej wody i zblenduj na gładką masę.

Składniki do naleśników marokańskich Baghrir.
Krok 2

Dodaj proszek do pieczenia i blenduj jeszcze przez około 2 minuty, aż na powierzchni utworzy się delikatna pianka. Odstaw ciasto na 30 minut.

Krok 3

Rozgrzej patelnię (najlepiej użyj specjalnej patelni do naleśników). Jeśli nie masz patelni z powłoką nieprzywierającą, posmaruj patelnię cienką warstwą oleju przed smażeniem każdego naleśnika

Krok 4

Porcje ciasta wylewaj na patelnię. Smaż przez około 2 minuty, tylko z jednej strony. Zdemuj naleśniki z patelni, kiedy ciasto będzie w pełni usmażone.

Podawaj z miodem i konfiturą.

Składniki
  • 500 g drobnej semoliny
  • 8 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki Ekstraktu naturalnego Migdał z Maroka Dr. Oetker
  • 1 łyżeczka cukru
  • ½ torebki Drożdży suszonych instant Dr. Oetkera
  • 1 łyżeczka Proszku do pieczenia Dr. Oetkera
Gofry, naleśniki, placki ->

Przepisy z kategorii Gofry, naleśniki, placki