1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Gofry, naleśniki, placki
  4. Baghrir - marokańskie naleśniki z dziurkami

Baghrir - marokańskie naleśniki z dziurkami

Dr. Oetker  - zdjęcie profilowe
Dr. Oetker Autor Zaktualizowano:
0/5 0 ocen

Baghrir - naleśnik prosto z północnej Afryki: Maroka. Zwany jest także naleśnikiem z tysiącami dziur. Drożdże w cieście sprawiają, że kiedy ciasto „ląduje” na patelni, zaczynają pojawiać się małe dziurki. To właśnie dzięki nim naleśnik idealnie chłonie to co na nim położymy.

W tradycyjnym przepisie takie naleśniki podaje się na słodko z sosem przygotowanym na bazie masła i miodu. Można je również podawać z ulubionym dżemem lub innymi dodatkami . Koniecznie spróbujcie! 


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Naleśniki:

  • Krok 1

    Wszystkie składniki oprócz proszku do pieczenia umieść w blenderze kielichowym. Dodaj 450 ml letniej wody i zblenduj na gładką masę.

    Składniki do naleśników marokańskich Baghrir.
  • Krok 2

    Dodaj proszek do pieczenia i blenduj jeszcze przez około 2 minuty, aż na powierzchni utworzy się delikatna pianka. Odstaw ciasto na 30 minut.

  • Krok 3

    Rozgrzej patelnię (najlepiej użyj specjalnej patelni do naleśników). Jeśli nie masz patelni z powłoką nieprzywierającą, posmaruj patelnię cienką warstwą oleju przed smażeniem każdego naleśnika

  • Krok 4

    Porcje ciasta wylewaj na patelnię. Smaż przez około 2 minuty, tylko z jednej strony. Zdemuj naleśniki z patelni, kiedy ciasto będzie w pełni usmażone.

    Podawaj z miodem i konfiturą.


Oceń przepis!





Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Party
Szczególny dzień
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej