Pieczywo

Tosty francuskie

Tosty francuskie

  • 00:30
  • 5
  • Łatwy
00:30
5
Łatwy

Tosty francuskie, to klasyka słodkich śniadań. Możecie podać je z owocami, miodem, cukrem pudrem lub z jakimkolwiek dodatkiem na który macie tylko ochotę. Aromat wanilii, masła i cynamonu unoszący się w kuchni wprost zaprasza do stołu.  Tosty francuskie, to idealny pomysł na śniadanie, gdy zostanie nam trochę pieczywa z poprzedniego dnia lub jeśli po prostu mamy ochotę na coś szybkiego i ciepłego. :) Proste połączenie... ale jakie pyszne! Polecamy przepis. <3

Składniki

Tosty;
  • 200 ml mleka
  • 2 jajka
  • 2-3 łyżeczki cukru
  • 1/2 łyżeczki Pasty waniliowej z wanilii Bourbon z Madagaskaru z ziarenkami wanilii Dr. Oetkera
  • 1 wczorajsza bułka paryska lub chałka
  • masło do smażenia
Ponadto:
  • 3-4 łyżki cukru kryształu
  • 1 łyżeczka Cynamonu mielonego z Indonezji Dr. Oetkera
  • masło, miód, owoce do podania
Wskazówki

Tosty:

Krok 1

W miseczce roztrzep dokładnie jajka z mlekiem, cukrem i pastą waniliową.

Krok 2

Bułkę pokrój na kromki grubości ok 2 cm.

Krok 3

Kromki zanurzaj w mleku i smaż na sporej ilości masła (ok 2-3 łyżki) przez ok 2 minuty z każdej strony.

Ponadto:

Krok 4

Po usmażeniu osusz na arkuszu ręcznika papierowego. Przed smażeniem kolejnej porcji patelnię wytrzyj dokładnie ręcznikiem papierowym. Gotowe , ciepłe tosty podawaj z ulubionymi owocami, kawałeczkami masła, miodem czy konfiturą. Możesz również obtoczyć je w cukrze wymieszanym z cynamonem aby były jeszcze bardziej aromatyczne.

Składniki
Tosty;
  • 200 ml mleka
  • 2 jajka
  • 2-3 łyżeczki cukru
  • 1/2 łyżeczki Pasty waniliowej z wanilii Bourbon z Madagaskaru z ziarenkami wanilii Dr. Oetkera
  • 1 wczorajsza bułka paryska lub chałka
  • masło do smażenia
Ponadto:
  • 3-4 łyżki cukru kryształu
  • 1 łyżeczka Cynamonu mielonego z Indonezji Dr. Oetkera
  • masło, miód, owoce do podania
Pieczywo ->

Przepisy z kategorii Pieczywo

Wszystkiego słodkiego
02:00
2
Średni
Orkiszowe chlebki
Wszystkiego słodkiego
00:30
5
Łatwy
Tosty francuskie