1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Gofry, naleśniki, placki
  4. Zielone naleśniki

Zielone naleśniki

Natalia Kamrowska - zdjęcie profilowe
Natalia Autor Zaktualizowano:
0/5 0 ocen

Jak odmienić zwykłe naleśniki? Dodaj im trochę koloru, i to całkiem Naturalnie! Klasyczne naleśniki z niewielkim dodatkiem szpinaku to uczta dla oka, dodaj ulubione owoce i ciesz się daniem w nowym, zielonym wydaniu. Spróbuj!🥞


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Naleśniki:

  • Krok 1

     

    Wszystkie składniki poza mąką i solą zmiksuj na gładką masę bez drobinek szpinaku. 

     

     

    *Najlepiej sprawdzi się w tym celu blender kielichowy (wolnostojący lub taki, który można założyć na robot kuchenny), ma dużą moc i szybko poradzi sobie ze zmiksowaniem składników na jednolitą konsystencję.

    szpinak,mleko, masło, woda gazowana, mąka, cukier z wanilią
  • Krok 2

     

    Stale miksując wsyp stopniowo mąkę wymieszaną z solą. Zmiksuj krótko, aż całość dobrze się połączy. Odstaw ciasto na około 20-30 minut. 

    ciasto na zielone naleśniki, blender kielichowy do robota kuchennego Bosch OptiMUM MUM9BX5S65
  • Krok 3

     

    Po tym czasie smaż naleśniki na dobrze rozgrzanej patelni. Zobaczysz jak w trakcie ciasto zmieni swój kolor z jasnego na piękny, intensywnie zielony. 

     

     

    *Szpinak jest ciekawym urozmaiceniem codziennych posiłków. Dodany w odpowiedniej ilości w naturalny sposób dodaje koloru i niezwykłego charakteru prostym deserom. Jeśli chcesz mieć zielony kolor ciasta czy deseru ale nie koniecznie czuć smak szpinaku, używaj w tym celu świeżych a nie mrożonych liści szpinaku. Po zmiksowaniu ich smak jest ledwo wyczuwalny w porównaniu ze szpinakiem mrożonym.

    zielone naleśniki, płyta indukcyjna z dwoma polami grzewczymi Bosch

Oceń przepis!





Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Party
Szczególny dzień
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej