1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Gofry, naleśniki, placki
  4. Zielone naleśniki

Zielone naleśniki

należniki z dodatkiem szpinaku podane z truskawkami , gładkim dżemem truskawkowym, twarożkiem waniliowym i malinami
należniki z dodatkiem szpinaku podane z truskawkami , gładkim dżemem truskawkowym, twarożkiem waniliowym i malinami
Zespół Wszystkiego Słodkiego - zdjęcie profilowe
Zespół Wszystkiego Słodkiego Autor Zaktualizowano:
5/5 1 ocena

Jak odmienić zwykłe naleśniki? Dodaj im trochę koloru, i to całkiem naturalnie! Klasyczne naleśniki z niewielkim dodatkiem szpinaku to uczta dla oka. Dodaj ulubione owoce i ciesz się daniem w nowym, zielonym wydaniu. Spróbuj koniecznie!🥞


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Przygotowanie zielonych naleśników:

  • Krok 1

    Wszystkie składniki poza mąką i solą zmiksuj na gładką masę bez drobinek szpinaku. 

    *Najlepiej sprawdzi się w tym celu blender kielichowy (wolnostojący lub taki, który można założyć na robot kuchenny), ma dużą moc i szybko poradzi sobie ze zmiksowaniem składników na jednolitą konsystencję.

    szpinak,mleko, masło, woda gazowana, mąka, cukier z wanilią
  • Cukier z Wanilią Bourbon od Dr. Oetkera

    Wanilia Bourbon z Madagaskaru jest najbardziej cenioną wanilią na świecie. Nadaje wypiekom i deserom intensywnego smaku i aromatu, a dzięki drobnej konsystencji łatwo się łączy z płynnymi i suchymi składnikami ciasta. jedna porcja wystarczy nawet na 250 - 300 gram mąki.

    Cukier z Wanilią Bourbon od Dr. Oetkera
  • Krok 2

    Stale miksując wsyp stopniowo mąkę wymieszaną z solą. Zmiksuj krótko, aż całość dobrze się połączy. Odstaw ciasto na ok. 20-30 minut. 

    ciasto na zielone naleśniki, blender kielichowy do robota kuchennego Bosch OptiMUM MUM9BX5S65
  • Krok 3

    Po tym czasie smaż naleśniki na dobrze rozgrzanej patelni. Zobaczysz jak w trakcie ciasto zmieni swój kolor z jasnego na piękny, intensywnie zielony. 

    *Szpinak jest ciekawym urozmaiceniem codziennych posiłków. Dodany w odpowiedniej ilości w naturalny sposób dodaje koloru i niezwykłego charakteru prostym deserom. Jeśli chcesz mieć zielony kolor ciasta czy deseru ale nie koniecznie czuć smak szpinaku, używaj w tym celu świeżych a nie mrożonych liści szpinaku. Po zmiksowaniu ich smak jest ledwo wyczuwalny w porównaniu ze szpinakiem mrożonym.

    zielone naleśniki, płyta indukcyjna z dwoma polami grzewczymi Bosch
Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/gofry-nalesniki-placki/zielone-nalesniki-ze-szpinakiem-z-dzemem-truskawkowym

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej