Zielone naleśniki


Jak odmienić zwykłe naleśniki? Dodaj im trochę koloru, i to całkiem Naturalnie! Klasyczne naleśniki z niewielkim dodatkiem szpinaku to uczta dla oka, dodaj ulubione owoce i ciesz się daniem w nowym, zielonym wydaniu. Spróbuj!🥞
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Łatwy
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Naleśniki:
-
Krok 1
Wszystkie składniki poza mąką i solą zmiksuj na gładką masę bez drobinek szpinaku.
*Najlepiej sprawdzi się w tym celu blender kielichowy (wolnostojący lub taki, który można założyć na robot kuchenny), ma dużą moc i szybko poradzi sobie ze zmiksowaniem składników na jednolitą konsystencję.
-
Krok 2
Stale miksując wsyp stopniowo mąkę wymieszaną z solą. Zmiksuj krótko, aż całość dobrze się połączy. Odstaw ciasto na około 20-30 minut.
-
Krok 3
Po tym czasie smaż naleśniki na dobrze rozgrzanej patelni. Zobaczysz jak w trakcie ciasto zmieni swój kolor z jasnego na piękny, intensywnie zielony.
*Szpinak jest ciekawym urozmaiceniem codziennych posiłków. Dodany w odpowiedniej ilości w naturalny sposób dodaje koloru i niezwykłego charakteru prostym deserom. Jeśli chcesz mieć zielony kolor ciasta czy deseru ale nie koniecznie czuć smak szpinaku, używaj w tym celu świeżych a nie mrożonych liści szpinaku. Po zmiksowaniu ich smak jest ledwo wyczuwalny w porównaniu ze szpinakiem mrożonym.
Przepis w Waszym wykonaniu
1 / 1
Komentarze