1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Gofry, naleśniki, placki
  4. Kluski na parze

Kluski na parze

Kluski na parze z kwaśną śmietaną, sosem wiśniowym i prażonymi płatkami migdałów - Wszystkiego Słodkiego
Kluski na parze z kwaśną śmietaną, sosem wiśniowym i prażonymi płatkami migdałów - Wszystkiego Słodkiego
Marta - zdjęcie profilowe
Marta Autor Zaktualizowano:
5/5 3 oceny

Kluski na parze to puszyste bułeczki drożdżowe gotowane na tytułowej parze. Pampuchy są delikatne, bardzo miękkie i przyjemnie puszyste, zaś ich delikatny smak doskonale komponuje się z dodatkami w wersji na słodko (z gęstą śmietaną czy owocowymi sosami).

Buchty przygotujesz z udziałem drożdży suszonych lub świeżych, zaś do ich przyrządzenia przyda Ci się garnek do gotowania na parze. Jeśli go nie posiadasz, to nic strasznego. 😊 Spokojnie możesz wykorzystać klasyczny garnek i gazę opatrunkową lub metalowe sitko włożone do garnka z parującą wodą. Układasz na nim kluski i przykrywasz szczelnie pokrywką, pozostawiając im miejsce na wyrośnięcie.


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Kluski na parze:

  • Krok 1

    Przełóż mąkę pszenną do misy robota kuchennego. Dodaj cukier z wanilią, cukier, drożdże i sól. Wymieszaj.

    W misie robota kuchennego mąka pszenna. Obok cukier z wanilią dr. oetkera, drożdże suszone instant dr. oetkera, cukier w miseczce i sól na łyżeczce.
  • Może się przydać

    Drożdże suszone instant można stosować do wszystkich rodzajów ciast drożdżowych (z wyjątkiem ciężkich z bakaliami). Wystarczy dodać je do mąki i wymieszać - bez przygotowywania rozczynu! Są zawsze pod ręką i nie wymagają przechowywania w lodówce.

  • Krok 2

    Ciepłe mleko wymieszaj z żółtkami i miksując, wlewaj cienkim strumieniem do ciasta. Na końcu wmieszaj roztopione masło.

    W misie robota kuchennego wymieszane suche składniki. Obok roztopione masło i ciepłe mleko wymieszane z żółtkami.
  • Krok 3

    Zagnieć ciasto do uzyskania jednolitej konsytencji. Przykryj folią spożywczą lub bawełnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (na około 1,5 godziny).

    Zagniecione ciasto drożdżowe na kluski na parze (buchty, pampuchy)..
  • Krok 4

    Wyrośnięte ciasto zagnieć ponownie, a następnie podziel je na 14 części. Każdą część ciasta uformuj w kulkę, przenieś na drewnianą deskę lub stolnicę, przykryj ściereczką i odstaw jeszcze na pół godziny do wyrośnięcia. 

    Wyrośnięte ciasto drożdżowe na kluski na parze w misie.
  • Krok 5

    W tym czasie nalej wodę do szerokiego garnka na około 1/4 wysokości. Na górze załóż gazę i obwiąż ją gumką. Przygotuj również pokrywkę do garnka. Zagotuj wodę, a następnie zmniejsz moc palnika na średni poziom.

    Pampuchy ułożone na drewnianej desce. Obok garnek przykryty gazą.
  • Krok 6

    Buchty gotuj na gazie w dosyć dużych odstępach przez około 10-12 minut, przykryte pokrywką.

    Gotowanie klusek na parze na gazie rozciągniętej na garnku..

Kwaśna śmietana do klusek na parze:

  • Krok 7

    Wymieszaj kwaśną śmietanę z cukrem z wanilią i cukrem pudrem.

    Cukier z wanilią Dr. Oetkera. Obok kwaśna śmietana z wanilią i cukrem pudrem w miseczce.
  • Cukier z wanilią Bourbon Dr. Oetker

    Cukier z wanilią od Dr. Oetkera zawiera dodatek ziarenek z prawdziwej wanilii Bourbon z Madagaskaru. Dzięki temu nadaje Twoim deserom i wypiekom niepowtarzalnego aromatu!

Sos wiśniowy:

  • Krok 8

    Mrożone wiśnie przełóż do garnka. Dodaj cukier i gotuj przez kilka minut do całkowitego odmrożenia. Wymieszaj mąkę ziemniaczaną z zimną wodą, przelej do wiśni i dokładnie wymieszaj. Gotuj całość do momentu, aż zauważysz, że sos zgęstniał.

    Sos wiśniowy w garnku.
  • Krok 9

    Gotowe kluski ugotowane na parze podawaj z waniliową kwaśną śmietaną, gorącym sosem wiśniowym i uprażonymi na suchej patelni płatkami migdałów.

    Gotowe pampuchy na talerzykach z kwaśną śmietaną i sosem wiśniowym.
Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/gofry-nalesniki-placki/kluski-na-parze

Oceń przepis!



Komentarze



Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Szczególny dzień
Party
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej