Placki twarogowe
Śniadania spod mojej ręki muszą spełniać dwa warunki: być naprawdę szybkie w przygotowaniu, a do tego lubię, kiedy są pożywne i dają mi możliwość ich późniejszego urozmaicenia.
Dlatego też powstał przepis na placki z twarogiem, znane też w moim domu jako "twarogowe placuszki w mgnieniu oka". Są gotowe zanim zdążę dopić poranną kawę,☕ chociaż uprzedzam - znikają z talerza podczas smażenia w niewyjaśnionych do dzisiaj okolicznościach. 😉
Placki z twarogiem cenię także za to, że ich przygotowanie nie sprawia, że kuchnia wygląda jak pole bitwy. Wszystkie składniki wystarczy zblendować razem i wylewać na patelnię niewielkie porcje ciasta, tworząc urocze placuszki.
Są pyszne nawet bez dodatków, delikatnie oprószone cukrem pudrem, ale idealnie sprawdzą się także w bogatszej wersji - w towarzystwie świeżych owoców,🍓🍌 miodu 🍯 czy ulubionego masła orzechowego. Dodatek twarogu sprawia, że placuszki są wilgotne i bardzo delikatne, a budyń dodaje im śmietankowego zapachu i smakuje... po prostu dzieciństwem i domem. ❤️
Placuszki z twarogiem to mój pewniak na dobre rozpoczęcia dnia! 🌞
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Łatwy
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Placki twarogowe:
-
Krok 1
Do wysokiego naczynia pokrusz twaróg, dodaj pozostałe składniki i zblenduj na jednolitą masę.
-
Krok 2
Na rozgrzaną, suchą patelnię przelewaj łyżką ciasto serowe.
-
Krok 3
Smaż po obu stronach do zrumienienia się ciasta.
-
Może się przydać
Silikonowa mini szpatułka z drewnianym uchwytem sprawdzi się m.in. do mieszania składników ciasta w misce, wyrównania ciasta czy kremu w blaszce oraz do przewracania placuszków na patelni.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/gofry-nalesniki-placki/placki-twarogowe |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze