Placuszki z miodem i bakaliami
Puszyste placuszki z miodem i bakaliami to przepis na proste i pyszne śniadanie lub podwieczorek. Dla dorosłych i dla dzieci. Placki na maślance z dodatkiem migdałów, pistacji i suszonej żurawiny to uczta dla podniebienia.😃 Polecam!
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Łatwy
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Przygotowanie placuszków z miodem i bakaliami:
-
Krok 1
Do miski wsyp suche składniki: mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę i szczyptę soli. W osobnym naczyniu wymieszaj rózgą roztopione masło z maślanką i jajkiem.
-
Może się przydać
Ubijaczka (rózga kuchenna) w stylu retro z drewnianą rączką - idealna do ubijania jajek, kremu, mieszania ciast, kaszy manny czy budyniu.
-
Krok 2
Mokre składniki przelej do miski z suchymi składnikami. Wszystko dokładnie wymieszaj.
-
Krok 3
Placuszki smaż z obu stron na złoty kolor na rozgrzanej patelni z niewielką ilością oleju. Po usmażeniu odsącz je z nadmiaru tłuszczu na arkuszu ręcznika papierowego.
-
Krok 4
Przed podaniem polej placuszki miodem, a wierzch posyp pysznymi bakaliami.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/gofry-nalesniki-placki/placuszki-z-miodem-i-bakaliami |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze