1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Gofry, naleśniki, placki
  4. Racuchy drożdżowe z jabłkami

Racuchy drożdżowe z jabłkami

Magda Winnicka - zdjęcie profilowe
Magda Autor Zaktualizowano:
0/5 0 ocen

Racuchy drożdżowe z jabłkami. Prosty przepis na klasyczny podwieczorek. Delikatne ciasto, aromatyczne jabłka i słodkie dodatki. Spróbuj!


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy
  • Krok 1

    Mąkę przesiej do miski, dodaj drożdże, cukry i szczyptę soli, wymieszaj. Następnie dodaj ciepłe mleko, jajka i wyrabiaj mikserem z końcówką do ciasta drożdżowego.

  • Krok 2

    Odstaw ciasto w ciepłe miejsce do podwojenia objętości na około 45 minut. Ciasto nie powinno być zbyt gęste, ani zbyt rzadkie - powinno być luźne, lekko ciągnące i powoli spływać z łyżki.

  • Krok 3

    Do wyrośniętego ciasta dodaj starte jabłka i delikatnie wymieszaj.

  • Krok 4

    Na patelni o grubym dnie rozgrzej niewielką ilość oleju. Na gorący tłuszcz rozkładaj po łyżce ciasta i smaż z obu stron na złoty kolor. Patelnia nie może być zbyt mocno rozgrzana, racuchy mogłyby się przypalić, a w środku być surowe.

  • Krok 5

    Usmażone racuszki odkładaj na ręcznik papierowy, żeby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. Przed podaniem oprósz cukrem pudrem.


Oceń przepis!





Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Party
Szczególny dzień
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej