1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Gofry
  4. Gofry wegańskie

Gofry wegańskie

Wegańskie gofry z bitą śmietanką kokosową i borówkami, posypane cukrem pudrem - Wszystkiego Słodkiego
Wegańskie gofry z bitą śmietanką kokosową i borówkami, posypane cukrem pudrem - Wszystkiego Słodkiego
Marta - zdjęcie profilowe
Marta Autor Zaktualizowano:
5/5 2 oceny

Przepis ten choć o klasyce, jest nieco niekonwencjonalny, ponieważ skierowany do poszukiwaczy vege alternatyw.🌿 Zatem jeśli odżywiasz się roślinnie, wegańskie gofry z bitą kokosową śmietanką i owocami to coś dla Ciebie. Do ich przygotowania nie potrzebujesz mleka i jaj, zaś nieodłączną bitą śmietanę, stworzysz na bazie mleczka kokosowego i dodatku aromatycznej, a przede wszystkim ekologicznej pasty waniliowej Taylor & Colledge.
Aby kokosowa śmietanka wyglądała perfekcyjnie, do jej nałożenia na gofra użyj rękawa cukierniczego. Smacznego!🧇


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Przygotowanie ciasta na gofry:

  • Krok 1

    Przygotuj wszystkie składniki: mąkę pszenną, mąkę z ciecierzycy, napój sojowy, olej rzepakowy, szczyptę soli, proszek do pieczenia, cukier, ekstrakt z wanilii i zmielone siemię lniane.

    W miseczkach przygotowane składniki na gofry: mąka pszenna, mąka z ciecierzycy, cukier, proszek do pieczenia, zmielone siemię lniane, napój sojowy, olej rzepakowy i ekstrakt z wanilli Taylor & Colledge
  • Krok 2

    Składniki przełóż do dużej miski i dobrze zblenduj.

    Zblendowane składniki na gofry w misce.
  • Krok 3

    Rozgrzaną gofrownicę wysmaruj olejem.

    Rozgrzana gofrownica, a obok zblendowane ciasto na gofry wegańskie.
  • Krok 4

    Nakładaj porcje ciasta na gofrownicę i smaż przez kilka minut do zrumienienia.

    Usmażone gofry wegańskie, a obok w misce ciasto na gofry.
  • Krok 5

    Ja smażyłam gofry przez 6-7 minut. Z podanej proporcji wyszło mi 12 sztuk.

    Usmażone gofry wegańskie na talerzu.

Śmietanka kokosowa:

  • Krok 6

    Ze schłodzonego mleka kokosowego zbierz śmietankę kokosową i przełóż ją do miski. Ubij razem z cukrem pudrem. Do ubitej śmietanki wmieszaj ekstrakt z wanilii.

    W miseczce śmietanka kokosowa. Obok cukier puder i ekstrakt z wanilii Taylor & Colledge. Na talerzyku usmażone gofry.
  • Krok 7

    Ubitą śmietankę kokosową przełóż do worka cukierniczego z tylką w kształcie gwiazdy.

    Usmażone gofry w piekarniku.
  • Marta poleca

    Tylka, która będzie przydatna w każdym domu! Do dekoracji tortów, cupcake czy gofrów. 🧁

  • Krok 8

    Udekoruj śmietanką gofry, dodaj ulubione owoce i oprósz cukrem pudrem.

    Wegański gofr z ubitą śmietanką kokosową i borówkami. Posypany cukrem pudrem.
Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/gofry/gofry-weganskie

Oceń przepis!



Komentarze



Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Szczególny dzień
Party
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej