1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Gofry
  4. Chrupiące gofry

Chrupiące gofry

chrupiące gofry z bitą śmietaną, owocami i dodatkami - Wszystkiego Słodkiego
chrupiące gofry z bitą śmietaną, owocami i dodatkami - Wszystkiego Słodkiego
Magda - zdjęcie profilowe
Magda Autor Zaktualizowano:
5/5 40 ocen

Gofry, które zawsze się udają. Są idealnie chrupiące, lekkie i smakują jak te prosto z budki!

Poniżej kilka wskazówek co zrobić, żeby Twoje ciasto na gofry było idealne: 

✔️ dobrze ubij białka na sztywno - w nich tkwi sekret przygotowania chrupiących gofrów tkwi w dobrze ubitych białkach. Zwróć uwagę na to, żeby dopiero na samym końcu delikatnie wmieszać białka do reszty ciasta

✔️ jajka dodane do ciasta na gofry powinny być w temperaturze pokojowej (pozwoli to na uzyskanie piankowej struktury białek)

✔️ uprzednio nagrzej gofrownicę i nie otwieraj jej w trakcie smażenia gofrów!

✔️ wyjmij gofry na kratkę do studzenia. W przeciwnym razie zatrzymają w sobie wilgoć i w rezultacie będą miały gumowatą konsystencję, a tego chcemy uniknąć. 

Poznaj mój sprawdzony przepis na chrupiące gofry! 

Zajrzyj również do naszej porady o DODATKACH DO GOFRÓW i odkryj 12 pomysłów na ich urozmaicenie. 


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Przygotowanie ciasta na chrupiące gofry:

  • Krok 1

    Białka oddziel od żółtek.

    w miseczkach żółtka i białka jajek
  • Krok 2

    Do większej miski z żółtkami przelej mleko, wodę oraz olej. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia, zmiksuj.

    w misce składniki na chrupiące lekkie i puszyste gofry
  • Może się przydać

    Mikser ręczny HomeProfessional zapewnia doskonałe rezultaty: - Silnik o dużej mocy 575 W - FineCreamer - Haki ze stali nierdzewnej - Lekka obudowa z miękkim uchwytem - 5 prędkości pracy i funkcja turbo

  • Krok 3

    Białka ubij na sztywno z cukrem i szczyptą soli.

    przygotowane ciasto na gofry z ubitymi białkami
  • Krok 4

    Sztywną pianę z białek przełoż do miski i wymieszaj delikatnie do połączenia składników.

    w misce ciasto na gofry obok olej z pędzelkiem sylikonowym
  • Krok 5

    Gofry zawsze piecz na maksymalnie rozgrzanej gofrownicy do zrumienienia.

    gofrownica z wylanym ciastem na gofry obok miska z ciastem na chrupiące gofry
  • Krok 6

    Gotowe gofry przekładaj na kratkę, by odparowały i jak najdłużej były chrupiące.

    upieczone gofry na gofrownicy i miska z ciastem na gofry
  • Magda poleca

    Kratka do studzenia ciast i ciasteczek marki Wilton pozwala na szybsze i równomierne stygnięcie ciast, co zapobiega ich zaparzaniu. Powłoka non-stick zapobiega także przyklejaniu ciasta. Super gadżet do Twojej kuchni!

Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/gofry/chrupiace-gofry

Oceń przepis!



Komentarze



Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Szczególny dzień
Party
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej