1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Gofry
  4. Chrupiące gofry

Chrupiące gofry

chrupiące gofry z bitą śmietaną, owocami i dodatkami - Wszystkiego Słodkiego
Magda - zdjęcie profilowe
Magda Autor Zaktualizowano:
4.81/5 43 oceny

Gofry, które zawsze się udają. Są idealnie chrupiące, lekkie i smakują jak te prosto z budki!

Poniżej kilka wskazówek co zrobić, żeby Twoje ciasto na gofry było idealne: 

✔️ dobrze ubij białka na sztywno - w nich tkwi sekret przygotowania chrupiących gofrów tkwi w dobrze ubitych białkach. Zwróć uwagę na to, żeby dopiero na samym końcu delikatnie wmieszać białka do reszty ciasta

✔️ jajka dodane do ciasta na gofry powinny być w temperaturze pokojowej (pozwoli to na uzyskanie piankowej struktury białek)

✔️ uprzednio nagrzej gofrownicę i nie otwieraj jej w trakcie smażenia gofrów!

✔️ wyjmij gofry na kratkę do studzenia. W przeciwnym razie zatrzymają w sobie wilgoć i w rezultacie będą miały gumowatą konsystencję, a tego chcemy uniknąć. 

Poznaj mój sprawdzony przepis na chrupiące gofry! 

Zajrzyj również do naszej porady o DODATKACH DO GOFRÓW i odkryj 12 pomysłów na ich urozmaicenie. 


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Przygotowanie ciasta na chrupiące gofry:

  • Krok 1

    Białka oddziel od żółtek.

    w miseczkach żółtka i białka jajek
  • Krok 2

    Do większej miski z żółtkami przelej mleko, wodę oraz olej. Dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia, zmiksuj.

    w misce składniki na chrupiące lekkie i puszyste gofry
  • Może się przydać

    Najdelikatniejsza i najbielsza mąka. Doskonale sprawdzi się przy pieczeniu biszkoptów, puszystych tortów, muślinowych bab ucieranych. Doskonale się napowietrza przy przesiewaniu, co sprawia, że ciasto po upieczeniu jest niezwykle puszyste. Bardzo łatwo też wyrabia się z niej ciasto, które później fantastycznie rośnie. Ta mąka jest idealnie gładka.

    Może się przydać
  • Krok 3

    Białka ubij na sztywno z cukrami i szczyptą soli.

    przygotowane ciasto na gofry z ubitymi białkami
  • Krok 4

    Sztywną pianę z białek przełoż do miski i wymieszaj delikatnie do połączenia składników.

    w misce ciasto na gofry obok olej z pędzelkiem sylikonowym
  • Krok 5

    Gofry zawsze piecz na maksymalnie rozgrzanej gofrownicy do zrumienienia.

    gofrownica z wylanym ciastem na gofry obok miska z ciastem na chrupiące gofry
  • Krok 6

    Gotowe gofry przekładaj na kratkę, by odparowały i jak najdłużej były chrupiące.

    upieczone gofry na gofrownicy i miska z ciastem na gofry
  • Magda poleca

    Kratka do studzenia ciast i ciasteczek marki Wilton pozwala na szybsze i równomierne stygnięcie ciast, co zapobiega ich zaparzaniu. Powłoka non-stick zapobiega także przyklejaniu ciasta. Super gadżet do Twojej kuchni!

    Magda poleca
Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/gofry/chrupiace-gofry

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej