Chrupiące gofry
Gofry, które zawsze się udają. Są idealnie chrupiące, lekkie i smakują jak te prosto z budki!
Poniżej kilka wskazówek co zrobić, żeby Twoje ciasto na gofry było idealne:
✔️ dobrze ubij białka na sztywno - w nich tkwi sekret przygotowania chrupiących gofrów tkwi w dobrze ubitych białkach. Zwróć uwagę na to, żeby dopiero na samym końcu delikatnie wmieszać białka do reszty ciasta
✔️ jajka dodane do ciasta na gofry powinny być w temperaturze pokojowej (pozwoli to na uzyskanie piankowej struktury białek)
✔️ uprzednio nagrzej gofrownicę i nie otwieraj jej w trakcie smażenia gofrów!
✔️ wyjmij gofry na kratkę do studzenia. W przeciwnym razie zatrzymają w sobie wilgoć i w rezultacie będą miały gumowatą konsystencję, a tego chcemy uniknąć.
Poznaj mój sprawdzony przepis na chrupiące gofry!
Zajrzyj również do naszej porady o DODATKACH DO GOFRÓW i odkryj 12 pomysłów na ich urozmaicenie.
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Łatwy
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Przygotowanie ciasta na chrupiące gofry:
-
Krok 1
Białka oddziel od żółtek.
-
Może się przydać
Najdelikatniejsza i najbielsza mąka. Doskonale sprawdzi się przy pieczeniu biszkoptów, puszystych tortów, muślinowych bab ucieranych. Doskonale się napowietrza przy przesiewaniu, co sprawia, że ciasto po upieczeniu jest niezwykle puszyste. Bardzo łatwo też wyrabia się z niej ciasto, które później fantastycznie rośnie. Ta mąka jest idealnie gładka.
-
Krok 2
Do większej miski z żółtkami przelej mleko, wodę oraz olej. Dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia, zmiksuj.
-
Krok 3
Białka ubij na sztywno z cukrami i szczyptą soli.
-
Może się przydać
Miksery ręczne HomeProfessional 575 W Czarny, Srebrny metalik
-
Krok 4
Sztywną pianę z białek przełoż do miski i wymieszaj delikatnie do połączenia składników.
-
Krok 5
Gofry zawsze piecz na maksymalnie rozgrzanej gofrownicy do zrumienienia około 4 minut.
-
Krok 6
Gotowe gofry przekładaj na kratkę, by odparowały i jak najdłużej były chrupiące.
-
Magda poleca
Kratka do studzenia ciast i ciasteczek marki Wilton pozwala na szybsze i równomierne stygnięcie ciast, co zapobiega ich zaparzaniu. Powłoka non-stick zapobiega także przyklejaniu ciasta. Super gadżet do Twojej kuchni!
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/gofry/chrupiace-gofry |
Przepis w Waszym wykonaniu
1 / 6
Komentarze