1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Lody
  4. Lody czekoladowe

Lody czekoladowe

Natalia Kamrowska - zdjęcie profilowe
Natalia Autor Zaktualizowano:
0/5 0 ocen

Dziś zapraszam na pyszne lody czekoladowe z drobinkami czekolady. Takie domowe smakują najlepiej - gwarantuję.


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy
  • Krok 1

    100 g czekolady rozpuść.

  • Krok 2

    Mleko ze śmietanką, mascarpone i cukrem wanilinowym umieść w większym garnku, ustaw na średniej mocy palnika i podgrzewaj do zagotowania.

  • Krok 3

    W międzyczasie utrzyj mikserem żółtka z cukrem na kogel-mogel. .

  • Krok 4

    Kiedy mleko ze śmietanką i mascarpone zacznie się gotować, zdejmij je natychmiast z ognia. Do utartych z cukrem żółtek dodaj część gorącego płynu jednocześnie miksując całość przez chwilę.

  • Krok 5

    Następnie zawartość miski przelej z powrotem do garnka, dodaj czekoladę, ustaw na palniku i podgrzewaj na średniej mocy, delikatnie mieszając

  • Krok 6

    Masę doprowadź do lekkiego zgęstnienia, ale uważaj aby jej nie zagotować, wówczas się zważy. Masa jest dobra, gdy nie spływa zupełnie z łyżki, ale nieco ją oblepia (nadal jest płynna, ale osadza się na łyżce).

  • Krok 7

    Całość dobrze schłodź, następnie umieść w maszynie do lodów i dodaj drobno posiekaną czekoladę. Lody powinny mieszać się około 30 minut. Po tym czasie przełóż je do pojemniczka i wstaw do zamrażarki na kilka godzin.


Oceń przepis!



Komentarze



Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Szczególny dzień
Party
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej