Lody agrestowe
Warto korzystać z różnych owoców lata, nawet tych nieco zapomnianych i cieszyć się ich smakiem. Dziś mam dla Was przepis na pyszne, kremowe, lekko kwaskowate lody agrestowe. Zapraszam! ❤️🍨
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Średni
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Przygotowanie lodów agrestowych:
-
Krok 1
Świeży agrest dokładnie opłucz i umieść w garnku. Podgrzej lekko, aby zmiękł.
-
Krok 2
Następnie zmiksuj na puree. Puree agrestowe przetrzyj przez sitko, aby pozbyć się kawałków skórek i szypułek, a następnie wstaw do zamrażarki do lekkiego zmrożenia.
-
Krok 3
Laskę wanilii rozetnij wzdłuż, łyżeczką wyskrob ziarenka.
-
Laska wanilii z Wysp Pacyfiku Dr. Oetker
Wanilia nadaje się do wielu przepisów: ciast, deserów, lodów, kompotów, ale także dań z mięsa. Zamknięta w szklanej fiolce w 100% zachowuje swój niepowtarzalny aromat!
-
Krok 4
Serek homogenizowany, mleko skondensowane i ziarenka wanilii wymieszaj razem w jednym naczyniu.
-
Krok 5
W drugim naczyniu ubij śmietankę z cukrem pudrem, dodając na koniec sok z cytryny.
-
Krok 6
Mus agrestowy wymieszaj z masą z serków, a następnie dodaj ubitą śmietanę i delikatnie wymieszaj do połączenia się składników.
-
Krok 7
Gotową masę na lody przełóż do pojemniczków i wstaw do zamrażarki. Po ok. 30 minutach wetknij patyczki do lodów i dalej zamrażaj.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/lody/lody-agrestowe |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze