1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Lody
  4. Lody agrestowe

Lody agrestowe

Natalia Kamrowska - zdjęcie profilowe
Natalia Autor Zaktualizowano:
0/5 0 ocen

Korzystaj z rożnych owoców lata, nawet tych nieco zapomnianych i ciesz się ich smakiem. Dziś mam dla Was przepis na pyszne, kremowe, lekko kwaskowate lody agrestowe.  Zapraszam :)


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy
  • Krok 1

    Świeży agrest dokładnie opłucz i umieśc w garnku. Podgrzej lekko aby zmiękł.

  • Krok 2

    Następnie zmiksuj na puree. Puree agrestowe przetarzyj przez sitko aby pozbyć się kawałków skórek i szypułek a następnie wstaw do zamrażarki do lekkiego zmrożenia.

  • Krok 3

    Laskę wanilii rozetnij wzdłuż, łyżeczką wyskrob ziarenka. 

  • Krok 4

    Serek homogenizowany, mleko skondensowane i ziarenka wanilii wymieszaj razem w jednym naczyniu. 

  • Krok 5

    W drugim naczyniu ubij śmietankę z cukrem dodając na koniec sok z cytryny. 

  • Krok 6

    Mus agrestowy wymieszaj z masą z serków, a następnie dodaj ubitą śmietanę i delikatnie wymieszaj do połączenia się składników. Gotową masę na lody przełóż do pojemniczków i wstaw do zamrażarki, po ok 30 min wetknęłam patyczki do lodów.


Oceń przepis!



Komentarze



Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Szczególny dzień
Party
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej