1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Muffinki i babeczki
  4. Muffinki z batatami i waniliową kruszonką

Muffinki z batatami i waniliową kruszonką

muffinki z batatami, kruszonką waniliową i pestkami dyni na drugie śniadanie, podane ze szklanką mleka - Wszystkiego Słodkiego
muffinki z batatami, kruszonką waniliową i pestkami dyni na drugie śniadanie, podane ze szklanką mleka - Wszystkiego Słodkiego
Zespół Wszystkiego Słodkiego - zdjęcie profilowe
Zespół Wszystkiego Słodkiego Autor Zaktualizowano:
5/5 1 ocena

Zdarza Ci się czasem przygotować za dużo jedzenia? Mnie też. Dlatego postanowiłam do swojego życia wprowadzić kilka prostych nawyków, które pomagają zminimalizować ilość marnowanego jedzenia. 😊 Najprostszy przykład?

Przygotowując na obiad pieczone bataty, nie musisz obawiać się, że będzie ich zbyt dużo. Ich nadmiar możesz wykorzystać do stworzenia muffinek z waniliową kruszonką i pestkami dyni lub innymi ulubionymi orzechami. Są naprawdę mięciutkie i delikatne, a przygotowanie ich w duchu #zerowaste napawa dumą!


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Przygotowanie muffinek z batatami:

  • Krok 1

    Piekarnik nagrzej do temperatury 180°C. Formę do muffinek wyłóż papilotkami.

    foremka na 12 muffinek z papierowymi papilotkami
  • Krok 2

    Miękkie bataty zblenduj na puree z dwiema łyżkami mleka.

    puree z pieczonych batatów w malakserze
  • Krok 3

    Mąkę przesiej, dodaj cukier, cynamon, sodę, proszek do pieczenia i szczyptę soli i wymieszaj.

    w dużej misce mąka, proszek do pieczenia, soda i cynamon, obok miseczka z brązowym cukrem oraz opakowanie cynamonu mielonego dr. oetkera
  • Krok 4

    W drugiej misce połącz mokre składniki: jajka, olej i mleko. Następnie dodaj suche składniki i wymieszaj dokładnie.

    jajka w misce, obok mleko migdałowe i olej w szklankach oraz ubijaczka kuchenna
  • Krok 5

    Na koniec dodaj puree z batatów i wymieszaj na jednolitą masę. Rozłóż ciasto w równych porcjach do papilotek.

    ciasto z batatami na muffinki
  • Natalia poleca

    Forma do muffinek od Dr. Oetkera jest idealna na 12 sztuk babeczek. Pokryta specjalną powłoką zapobiegającą przywieraniu ciasta. Jesteśmy pewni jakości naszych produktów, dlatego dajemy 5 lat gwarancji!

    Natalia poleca

Kruszonka waniliowa:

  • Krok 6

    Mąkę, cukier, masło, cukier z wanilią i szczyptę soli zagnieć na kruszonkę, na koniec dodaj pestki dyni i wymieszaj. 

    w misce składniki na waniliową kruszonkę: masło, cukier brązowy, cukier z wanilią i szczypta soli, obok miseczka z pestkami dyni
  • Krok 7

    Gotową kruszonką posyp wierzch muffinek, wstaw je do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 25 minut. Po upieczeniu wystudź na kratce.

    muffinki z batatami posypane kruszonką waniliową z pestkami dyni przez upieczeniem
Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/muffinki-i-babeczki/muffinki-z-batatami-i-waniliowa-kruszonka-na-sniadanie

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej