Muffinki i babeczki

Muffinki z batatami i waniliową kruszonką

Muffinki z batatami i waniliową kruszonką

  • 01:00
  • 12
  • Łatwy
01:00
12
Łatwy

Zdarza Ci się czasem przygotować za dużo jedzenia? Mi też, dlatego postanowiłam do swojego życia wprowadzić kilka prostych nawyków, które pomagają zminimalizować ilość marnowanego jedzenia. 😊 Najprostszy przykład? Przygotowując na obiad pieczone bataty nie musisz obawiać się, że będzie ich zbyt dużo. Ich nadmiar możesz wykorzystać do stworzenia muffinków z cynamonową kruszonką i pestkami dyni lub innymi ulubionymi orzechami. Są naprawdę mięciutkie i delikatne, a przygotowanie ich w duchu #zerowaste napawa dumą!

Składniki

Babeczki:
  • 200 g pieczonych lub gotowanych batatów
  • 2 łyżki dowolnego mleka (użyłam migdałowego)
  • 270 g mąki pszennej
  • 100 g brązowego cukru
  • 1/4 łyżeczki Cynamonu Dr. Oetkera
  • 1 łyżeczka Sody Dr. Oetkera
  • 1/2 łyżeczki Proszku do pieczenia Dr. Oetkera
  • szczypta soli
  • 2 jajka rozmiar L
  • 80 ml oleju
  • 200 ml mleka dowolnego (użyłam migdałowego)
Kruszonka:
  • 35 g mąki pszennej
  • 20 g brązowego cukru
  • 20 g zimnego masła
  • 1/2 łyżeczki Cukru z wanilią Bourbon Dr. Oetkera
  • szczypta soli
  • 3 łyżki pestek dyni
Składniki
Babeczki:
  • 200 g pieczonych lub gotowanych batatów
  • 2 łyżki dowolnego mleka (użyłam migdałowego)
  • 270 g mąki pszennej
  • 100 g brązowego cukru
  • 1/4 łyżeczki Cynamonu Dr. Oetkera
  • 1 łyżeczka Sody Dr. Oetkera
  • 1/2 łyżeczki Proszku do pieczenia Dr. Oetkera
  • szczypta soli
  • 2 jajka rozmiar L
  • 80 ml oleju
  • 200 ml mleka dowolnego (użyłam migdałowego)
Kruszonka:
  • 35 g mąki pszennej
  • 20 g brązowego cukru
  • 20 g zimnego masła
  • 1/2 łyżeczki Cukru z wanilią Bourbon Dr. Oetkera
  • szczypta soli
  • 3 łyżki pestek dyni
Zobacz ten przepis na ws.pl
Muffinki i babeczki ->

Przepisy z kategorii Muffinki i babeczki