Muffinki i babeczki

Muffinki z batatami i waniliową kruszonką

muffinki z batatami, kruszonką waniliową i pestkami dyni na śniadanie

Muffinki z batatami i waniliową kruszonką

  • 01:00
  • 12
  • Łatwy
01:00
12
Łatwy

Zdarza Ci się czasem przygotować za dużo jedzenia? Mi też, dlatego postanowiłam do swojego życia wprowadzić kilka prostych nawyków, które pomagają zminimalizować ilość marnowanego jedzenia. 😊 Najprostszy przykład? Przygotowując na obiad pieczone bataty nie musisz obawiać się, że będzie ich zbyt dużo. Ich nadmiar możesz wykorzystać do stworzenia muffinków z cynamonową kruszonką i pestkami dyni lub innymi ulubionymi orzechami. Są naprawdę mięciutkie i delikatne, a przygotowanie ich w duchu #zerowaste napawa dumą!

Składniki

Babeczki:
  • 200 g pieczonych lub gotowanych batatów
  • 2 łyżki dowolnego mleka (użyłam migdałowego)
  • 270 g mąki pszennej
  • 100 g brązowego cukru
  • 1/4 łyżeczki Cynamonu Dr. Oetkera
  • 1 łyżeczka Sody Dr. Oetkera
  • 1/2 łyżeczki Proszku do pieczenia Dr. Oetkera
  • szczypta soli
  • 2 jajka rozmiar L
  • 80 ml oleju
  • 200 ml mleka dowolnego (użyłam migdałowego)
Kruszonka:
  • 35 g mąki pszennej
  • 20 g brązowego cukru
  • 20 g zimnego masła
  • 1/2 łyżeczki Cukru z wanilią Bourbon Dr. Oetkera
  • szczypta soli
  • 3 łyżki pestek dyni
Wskazówki

Babeczki:

Krok 1

Piekarnik nagrzej do temperatury 180°C. Formę fo muffinek wyłóż papilotkami.

foremka do muffinek z papilotkami
Krok 2

Miękkie bataty zblenduj z dwiema łyżkami mleka na puree.

puree z pieczonych batatów
Krok 3

Mąkę przesiej, dodaj cukier, cynamon, sodę, proszek do pieczenia, szczyptę soli i wymieszaj.

maka, cukier brązowy, cynamon, soda, proszek do pieczenia, sól
Krok 4

W osobnym naczyniu połącz ze sobą jajka, olej i mleko. Następnie dodaj suche składniki i wymieszaj dokładnie.

jajka, mleko migdałowe, olej
Krok 5

Na koniec dodaj puree z batatów i wymieszaj na jednolitą masę. Rozłóż ciasto w równych porcjach do papilotek.

ciasto z batatami na muffinki

Kruszonka:

Krok 6

Mąkę, cukier, masło, cukier z wanilią i szczyptę soli zagnieć na kruszonkę, na koniec dodaj pestki dyni i wymieszaj. 

masło , cukier brązowy, cukier z wanilią, pestki dyni na kruszonkę
Krok 7

Gotową kruszonką posyp wierzch muffinek i wstaw je do nagrzanego piekarnika i piecz około 25 minut. Po upieczeniu wystudź na kratce.

muffinki z batatami posypane kruszonką waniliową
Składniki
Babeczki:
  • 200 g pieczonych lub gotowanych batatów
  • 2 łyżki dowolnego mleka (użyłam migdałowego)
  • 270 g mąki pszennej
  • 100 g brązowego cukru
  • 1/4 łyżeczki Cynamonu Dr. Oetkera
  • 1 łyżeczka Sody Dr. Oetkera
  • 1/2 łyżeczki Proszku do pieczenia Dr. Oetkera
  • szczypta soli
  • 2 jajka rozmiar L
  • 80 ml oleju
  • 200 ml mleka dowolnego (użyłam migdałowego)
Kruszonka:
  • 35 g mąki pszennej
  • 20 g brązowego cukru
  • 20 g zimnego masła
  • 1/2 łyżeczki Cukru z wanilią Bourbon Dr. Oetkera
  • szczypta soli
  • 3 łyżki pestek dyni
Może się przydać
Zobacz więcej
Muffinki i babeczki ->

Przepisy z kategorii Muffinki i babeczki

Wszystkiego słodkiego
01:30
12
Łatwy
Babeczki dyniowe