Muffinki z batatami i waniliową kruszonką
Zdarza Ci się czasem przygotować za dużo jedzenia? Mnie też. Dlatego postanowiłam do swojego życia wprowadzić kilka prostych nawyków, które pomagają zminimalizować ilość marnowanego jedzenia. 😊 Najprostszy przykład?
Przygotowując na obiad pieczone bataty, nie musisz obawiać się, że będzie ich zbyt dużo. Ich nadmiar możesz wykorzystać do stworzenia muffinek z waniliową kruszonką i pestkami dyni lub innymi ulubionymi orzechami. Są naprawdę mięciutkie i delikatne, a przygotowanie ich w duchu #zerowaste napawa dumą!
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Łatwy
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Przygotowanie muffinek z batatami:
-
Krok 1
Piekarnik nagrzej do temperatury 180°C. Formę do muffinek wyłóż papilotkami.
-
Krok 2
Miękkie bataty zblenduj na puree z dwiema łyżkami mleka.
-
Krok 3
Mąkę przesiej, dodaj cukier, cynamon, sodę, proszek do pieczenia i szczyptę soli i wymieszaj.
-
Krok 4
W drugiej misce połącz mokre składniki: jajka, olej i mleko. Następnie dodaj suche składniki i wymieszaj dokładnie.
-
Krok 5
Na koniec dodaj puree z batatów i wymieszaj na jednolitą masę. Rozłóż ciasto w równych porcjach do papilotek.
-
Natalia poleca
Forma do muffinek od Dr. Oetkera jest idealna na 12 sztuk babeczek. Pokryta specjalną powłoką zapobiegającą przywieraniu ciasta. Jesteśmy pewni jakości naszych produktów, dlatego dajemy 5 lat gwarancji!
Kruszonka waniliowa:
-
Krok 6
Mąkę, cukier, masło, cukier z wanilią i szczyptę soli zagnieć na kruszonkę, na koniec dodaj pestki dyni i wymieszaj.
-
Krok 7
Gotową kruszonką posyp wierzch muffinek, wstaw je do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 25 minut. Po upieczeniu wystudź na kratce.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/muffinki-i-babeczki/muffinki-z-batatami-i-waniliowa-kruszonka-na-sniadanie |
Przepis w Waszym wykonaniu
1 / 1
Komentarze