1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Muffinki i babeczki
  4. Muffinki z batatami i waniliową kruszonką

Muffinki z batatami i waniliową kruszonką

muffinki z batatami, kruszonką waniliową i pestkami dyni na śniadanie
Natalia - zdjęcie profilowe
Natalia Autor Zaktualizowano:
5/5 1 ocena

Zdarza Ci się czasem przygotować za dużo jedzenia? Mi też, dlatego postanowiłam do swojego życia wprowadzić kilka prostych nawyków, które pomagają zminimalizować ilość marnowanego jedzenia. 😊 Najprostszy przykład? Przygotowując na obiad pieczone bataty nie musisz obawiać się, że będzie ich zbyt dużo. Ich nadmiar możesz wykorzystać do stworzenia muffinków z cynamonową kruszonką i pestkami dyni lub innymi ulubionymi orzechami. Są naprawdę mięciutkie i delikatne, a przygotowanie ich w duchu #zerowaste napawa dumą!


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Babeczki:

  • Krok 1

    Piekarnik nagrzej do temperatury 180°C. Formę fo muffinek wyłóż papilotkami.

    foremka do muffinek z papilotkami
  • Krok 2

    Miękkie bataty zblenduj z dwiema łyżkami mleka na puree.

    puree z pieczonych batatów
  • Krok 3

    Mąkę przesiej, dodaj cukier, cynamon, sodę, proszek do pieczenia, szczyptę soli i wymieszaj.

    maka, cukier brązowy, cynamon, soda, proszek do pieczenia, sól
  • Krok 4

    W osobnym naczyniu połącz ze sobą jajka, olej i mleko. Następnie dodaj suche składniki i wymieszaj dokładnie.

    jajka, mleko migdałowe, olej
  • Krok 5

    Na koniec dodaj puree z batatów i wymieszaj na jednolitą masę. Rozłóż ciasto w równych porcjach do papilotek.

    ciasto z batatami na muffinki

Kruszonka:

  • Krok 6

    Mąkę, cukier, masło, cukier z wanilią i szczyptę soli zagnieć na kruszonkę, na koniec dodaj pestki dyni i wymieszaj. 

    masło , cukier brązowy, cukier z wanilią, pestki dyni na kruszonkę
  • Krok 7

    Gotową kruszonką posyp wierzch muffinek i wstaw je do nagrzanego piekarnika i piecz około 25 minut. Po upieczeniu wystudź na kratce.

    muffinki z batatami posypane kruszonką waniliową

Oceń przepis!



Komentarze



Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Szczególny dzień
Party
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej