1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Muffinki i babeczki
  4. Muffinki czekoladowe

Muffinki czekoladowe

Czekoladowe muffinki z kawałkami czekolady w metalicznych papilotkach na szarym talerzyku.
Marta - zdjęcie profilowe
Marta Autor Zaktualizowano:
5/5 4 oceny

Muffinki czekoladowe to słodki powrót do dzieciństwa!🍫 Pyszne, rozpływające się w ustach babeczki z czekoladą to hit, który sprawdzi się na każdej imprezie. 

Do babeczek z czekoladą dobierz świecące, metaliczne papilotki, a zobaczysz jak efektownie będą się prezentowały Twoje czekoladowe wypieki. 🧁

Czekoladoholicy - do dzieła! Ten przepis na babeczki czekoladowe będzie dla Was idealny💖

 


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Czekoladowe muffinki:

  • Krok 1

    Foremkę do muffinek, wyłóż papilotkami. Piekarnik nagrzej do 180°C.

    Foremka na muffinki wyłożona papilotkami.
  • Papilotki

    Wysokiej jakości papilotki (foremki papierowe) do muffinek i babeczek

    Papilotki
  • Krok 2

    Do miski wsyp mąkę pszenną, kakao, proszek do pieczenia, sól, cukier i 50 g posiekanej gorzkiej czekolady. Dokładnie wymieszaj.

    W miseczkach mąka pszenna, cukier, kakao, proszek do pieczenia, sól i czekoladę.
  • Krok 3

    W drugiej misce wymieszaj jajka, kwaśną śmietanę, mleko, ekstrakt waniliowy i olej.

    W misce kwaśna śmietana z ekstraktem waniliowym. Obok jajka, olej, ekstrakt waniliowy Dr. Oetkera i mleko w dzbanuszku.
  • Krok 4

    Suche składniki dodaj do mokrych i wymieszaj tylko do połączenia składników.

    W jednej misce wymieszane suche składniki, a w drugiej mokre.
  • Krok 5

    Do każdej papilotki nałóż dużą łyżkę ciasta.

    W misce szklanej ciasto czekoladowe na muffinki. Obok foremka na muffinki wypełniona papilotkami.
  • Może się przydać

    Metalowa forma do pieczenia muffinów - Wilton. Forma ma 12 gniazd na babeczki.

    Może się przydać
  • Krok 6

    Ciasto przełóż do foremki wyłożonej wcześniej papilotkami. Wierzch muffinek posyp pozostałą ilością posiekanej czekolady. 

    Posiekana czekolada na desce. Obok foremka na muffinki wypełniona ciastem czekoladowym.
  • Krok 7

    Wstaw formę do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 22-25 minut, do tzw. "suchego patyczka".

    Ciasto na muffinki przełożone do papilotek.
  • Krok 8

    Upieczone muffinki czekoladowe pozostaw do wystudzenia.

    Upieczone muffinki czekoladowe w foremka na muffinki.
Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/muffinki-i-babeczki/muffinki-czekoladowe

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej