Babeczki z kremem waniliowym i polewą czekoladową
Babeczki z kremem waniliowym i polewą czekoladową to przepis dla prawdziwych łasuchów! Babeczki są puszyste, mięciutkie i wspaniale pachną wanilią. Krem waniliowy idealnie aksamitny – taki najbardziej pasuje do delikatnych babeczek. Przygotowanie takich pięknych babeczek nie trwa długo. Spróbuj koniecznie! 💛
Sprawdź nasza poradę jak zrobić papilotki do babeczek z papieru do pieczenia 😉
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Średni
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Przygotowanie ciasta na babeczki:
-
Krok 1
Piekarnik rozgrzej do 175°C. Formę na muffinki wyłóż papilotkami.
-
Krok 2
Masło i cukier przełóż do miski i miksuj do uzyskania jasnego i puszystego kremu. Laskę wanilii przetnij wzdłuż i za pomocą tępej części noża wydrąż ziarenka. Dodaj je do masła utartego z cukrem (pozostałą część laski zostaw do nadania aromatu kremowi).
-
Laska wanilii z Wysp Pacyfiku Dr. Oetker
Wanilia nadaje się do wielu przepisów: ciast, deserów, kompotów, ale także dań z mięsa. Zamknięta w szklanej fiolce w 100% zachowuje swój niepowtarzalny aromat!
-
Krok 3
Dodaj jajka, mleko i dalej miksuj do połączenia składników.
-
Krok 4
Mąkę, proszek do pieczenia i sól wymieszaj. Suche składniki dodaj do mokrych i krótko wymieszaj.
-
Krok 5
Do każdej papilotki nałóż łyżkę ciasta. Formę wstaw do piekarnika i piecz przez około 25 minut, do suchego patyczka. Upieczone babeczki wyciągnij z piekarnika i odstaw do wystudzenia.
Krem waniliowy do babeczek:
-
Krok 6
Żółtka dokładnie rozmieszaj z cukrem, mąką kukurydzianą i ziemniaczaną.
-
Krok 7
Mleko z pozostałą częścią laski wanilii doprowadź do wrzenia i cienkim strumieniem dolewaj je do rozmieszanych żółtek.
-
Krok 8
Masę z powrotem przelej do garnka i podgrzewaj na małym ogniu ciągle mieszając, do momentu zgęstnienia (gotowy krem powinien mieć konsystencję budyniu).
-
Krok 9
Krem przelej do miseczki, przykryj go folią spożywczą w kontakcie (tak, aby dotykała kremu - dzięki temu nie powstanie kożuch) i odstaw do schłodzenia.
-
Krok 10
Schłodzony krem przełóż do worka cukierniczego z końcówką do nadziewania i napełnij nim babeczki.
-
Może się przydać
Worek cukierniczy marki Wilton ułatwia dekorację wypieków kremami, masami i bitą śmietaną. Worek jest wielorazowy i może być myty w zmywarce.
Polewa z czekolady i śmietanki:
-
Krok 11
Czekoladę i śmietankę umieść w misce, nad garnkiem z gotującą się wodą. Rozpuszczaj do momentu, aż masa stanie się jednolita.
-
Krok 12
Na środek każdej babeczki rozsmaruj łyżkę polewy. Odstaw babeczki do zastygnięcia polewy.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/muffinki-i-babeczki/babeczki-z-kremem-waniliowym-i-polewa-czekoladowa |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze