1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Muffinki i babeczki
  4. Babeczki z kremem waniliowym i polewą czekoladową

Babeczki z kremem waniliowym i polewą czekoladową

babeczki z kremem waniliowym i polewą czekoladową w niebieskich papilotkach na talerzyku i na paterze - wszystkiego słodkiego
babeczki z kremem waniliowym i polewą czekoladową w niebieskich papilotkach na talerzyku i na paterze - wszystkiego słodkiego
Marta - zdjęcie profilowe
Marta Autor Zaktualizowano:
5/5 1 ocena

Babeczki z kremem waniliowym i polewą czekoladową to przepis dla prawdziwych łasuchów! Babeczki są puszyste, mięciutkie i wspaniale pachną wanilią. Krem waniliowy idealnie aksamitny – taki najbardziej pasuje do delikatnych babeczek. Przygotowanie takich pięknych babeczek nie trwa długo. Spróbuj koniecznie! 💛

Sprawdź nasza poradę jak zrobić papilotki do babeczek z papieru do pieczenia 😉


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Przygotowanie ciasta na babeczki:

  • Krok 1

    Piekarnik rozgrzej do 175°C. Formę na muffinki wyłóż papilotkami.

  • Krok 2

    Masło i cukier przełóż do miski i miksuj do uzyskania jasnego i puszystego kremu. Laskę wanilii przetnij wzdłuż i za pomocą tępej części noża wydrąż ziarenka. Dodaj je do masła utartego z cukrem (pozostałą część laski zostaw do nadania aromatu kremowi).

  • Laska wanilii z Wysp Pacyfiku Dr. Oetker

    Wanilia nadaje się do wielu przepisów: ciast, deserów, kompotów, ale także dań z mięsa. Zamknięta w szklanej fiolce w 100% zachowuje swój niepowtarzalny aromat!

    Laska wanilii z Wysp Pacyfiku Dr. Oetker
  • Krok 3

    Dodaj jajka, mleko i dalej miksuj do połączenia składników.

  • Krok 4

    Mąkę, proszek do pieczenia i sól wymieszaj. Suche składniki dodaj do mokrych i krótko wymieszaj.

  • Krok 5

    Do każdej papilotki nałóż łyżkę ciasta. Formę wstaw do piekarnika i piecz przez około 25 minut, do suchego patyczka. Upieczone babeczki wyciągnij z piekarnika i odstaw do wystudzenia.

Krem waniliowy do babeczek:

  • Krok 6

    Żółtka dokładnie rozmieszaj z cukrem, mąką kukurydzianą i ziemniaczaną.

  • Krok 7

    Mleko z pozostałą częścią laski wanilii doprowadź do wrzenia i cienkim strumieniem dolewaj je do rozmieszanych żółtek.

  • Krok 8

    Masę z powrotem przelej do garnka i podgrzewaj na małym ogniu ciągle mieszając, do momentu zgęstnienia (gotowy krem powinien mieć konsystencję budyniu).

  • Krok 9

    Krem przelej do miseczki, przykryj go folią spożywczą w kontakcie (tak, aby dotykała kremu - dzięki temu nie powstanie kożuch) i odstaw do schłodzenia.

  • Krok 10

    Schłodzony krem przełóż do worka cukierniczego z końcówką do nadziewania i napełnij nim babeczki.

  • Może się przydać

    Worek cukierniczy marki Wilton ułatwia dekorację wypieków kremami, masami i bitą śmietaną. Worek jest wielorazowy i może być myty w zmywarce.

    Może się przydać

Polewa z czekolady i śmietanki:

  • Krok 11

    Czekoladę i śmietankę umieść w misce, nad garnkiem z gotującą się wodą. Rozpuszczaj do momentu, aż masa stanie się jednolita.

  • Krok 12

    Na środek każdej babeczki rozsmaruj łyżkę polewy. Odstaw babeczki do zastygnięcia polewy.

Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/muffinki-i-babeczki/babeczki-z-kremem-waniliowym-i-polewa-czekoladowa

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej