Muffinki i babeczki

Babeczki malinowe mózgi

Wegańskie babeczki malinowe mózgi z malinowym sosem.

Babeczki malinowe mózgi

  • 01:40
  • 12
  • Łatwy
Zaktualizowano:
01:40
12
Łatwy

Halloween to czas, kiedy potwory, wampiry i duchy przemierzają nasze ulice, zaś na stołach królują słodkości w zupełnie innej- przerażającej odsłonie! Do najbardziej spektakularnych należą wegańskie babeczki w kształcie mózgów wykonanych z kokosowej śmietanki, polanych malinowym sosem! 🧠👻

Składniki

Babeczki:
  • 300 g mąki pszennej
  • 250 g cukru
  • 10 g Proszku do pieczenia Dr. Oetkera
  • szczypta soli
  • 300 ml mleka migdałowego
  • 70 ml oleju
  • 10 ml Ekstraktu z wanilii Bourbon Dr. Oetkera
Krem:
  • 280 g śmietanki kokosowej ( z 1 puszki) *
  • 15 g cukru pudru
  • 5 łyżek dżemu malinowego
Wskazówki

Babeczki:

Krok 1

Piekarnik nagrzej do 180°C. Mąkę, cukier, proszek do pieczenia i szczyptę soli wymieszaj.

Mąka, cukier, proszek do pieczenia w osobnych miseczkach.
Krok 2

W osobnej misce wymieszaj mokre składniki: mleko, olej i ekstrakt z wanilii.

Mleko migdałowe i olej w miseczkach. Obok ekstrakt waniliowy.
Krok 3

Do suchych składników dodaj mokre i szybko wymieszaj. Tylko do połączenia składników.

Suche i mokre składniki w osobnych miseczkach.
Krok 4

Ciasto przełóż do formy na babeczki, wyłożonej papilotkami. Piecz przez 30 minut.

Przełożone ciasto do formy na babeczki.
Krok 5

Upieczone babeczki pozostaw do wystudzenia.

Upieczone babeczki w blasze.

Krem:

Krok 6

Śmietankę kokosową oraz cukier puder ubij na wysokich obrotach do uzyskania gęstej i puszystej konsystencji.

Śmietanka kokosowa oraz cukier puder w miseczkach.
Krok 7

Na każdej babeczce rozsmaruj trochę kremu. Pozostałą część kremu umieść w rękawie cukierniczym, z okrągłą, małą tylką.

Krem kokosowy rozsmarowany na babeczkach.
Krok 8

Babeczkę przedziel kremem na pół.

Babeczka z kremem kokosowym i rękaw cukierniczy.
Krok 9

Następnie uzupełnij kremem dwie półkule „mózgu”.

Babeczka z kremem kokosowym w kształcie mózgu i rękaw cukierniczy.
Krok 10

Dżem podgrzej i przecedź go przez sito.

Podgrzany dżem w garnuszku i sitko.
Krok 11

Polej babeczki malinowym sosem, który ma imitować krew. 🙊

Babeczki w kształcie mózgu polane sosem malinowym.

* Przed otwarciem mleko kokosowe powinno być przechowywane w lodówce minimum 12 godzin. Dzięki temu śmietanka oddzieli się łatwo od reszty mleka.

Składniki
Babeczki:
  • 300 g mąki pszennej
  • 250 g cukru
  • 10 g Proszku do pieczenia Dr. Oetkera
  • szczypta soli
  • 300 ml mleka migdałowego
  • 70 ml oleju
  • 10 ml Ekstraktu z wanilii Bourbon Dr. Oetkera
Krem:
  • 280 g śmietanki kokosowej ( z 1 puszki) *
  • 15 g cukru pudru
  • 5 łyżek dżemu malinowego
Muffinki i babeczki ->

Przepisy z kategorii Muffinki i babeczki