1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Muffinki i babeczki
  4. Babeczki szpinakowe z kremem truskawkowym

Babeczki szpinakowe z kremem truskawkowym

Natalia Kamrowska - zdjęcie profilowe
Natalia Autor Zaktualizowano:
0/5 0 ocen

Babeczki szpinakowe z kremem truskawkowym. Inspiracją do przygotowania tego przepisu było dla mnie popularne ciasto Leśny Mech. Mimo, iż szpinak, użyty do deserów, nadal budzi wśród niektórych pewne obawy, gwarantuję nie wyczujecie go w smaku, za to dzięki niemu słodkości nabiorą ciekawej, zielonej barwy. Babeczki szpinakowe są miękkie, puszyste z delikatnym kremem truskawkowym. Spróbuj!


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Babeczki:

  • Krok 1

    Piekarnik nagrzej do temperatury 180°C. Formę do babeczek wyłóż papilotkami.

    papilotki do babeczek
  • Krok 2

    Mąkę przesiej razem z proszkiem do pieczenia i dodaj szczyptę soli. Szpinak rozmroź (możesz użyć świeżego) a następnie dodaj olej i dobrze rozdrobnij używając blendera.

    szpinak, olej
  • Krok 3

    W osobnym naczyniu umieść jajka, cukier, ekstrakt z wanilii i zmiksuj na jasną puszystą masę.

    jajka utarte z cukrem i ekstraktem z wanili
  • Krok 4

    Następnie zmniejsz obroty miksera do najniższych i dodaj sok z cytryny oraz rozdrobniony szpinak. Na końcu wsyp suche składniki i krótko zmiksuj tylko do ich połączenia w jednolitą masę.

    ciasto szpinakowe
  • Krok 5

    Ciasto rozłóż równomiernie do papilotek, wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz ok. 15-17 min do suchego patyczka.

    ciasto ze szpinakiem w papilotkach
  • Krok 6

    Po upieczeniu odstaw do przestygnięcia a następnie wyjmij i ostudź na kratce.

    upieczone babeczki ze szpinakiem

Krem:

  • Krok 1

    Truskawki umyj, usuń szypułki i zmiksuj na mus. Listki żelatyny namocz w zimnej wodzie przez około 5 min a potem odcedź z wody i rozpuść (nie gotuj! ) w mikrofali na niewielkiej mocy (możesz to zrobić również w rondelku). Do rozpuszczonej żelatyny dodaj 2-3 łyżki musu z truskawek, wymieszaj, przelej do pozostałej części musu i dokładnie wymieszaj. Odstaw do lodówki aby mus nieco stężał (ok 20 min).

    mus truskawkowy
  • Krok 2

    W osobnym naczyniu umieść śmietankę, mascarpone i cukier puder wymieszany ze Śmietan-fix. Całość ubij na sztywno, dodaj mus truskawkowy i delikatnie ze sobą połącz na jednolitą masę.

    śmietanka, mascarpone, cukier puder
  • Krok 3

    Następnie przełóż do woreczka z ozdobną końcówką i odłóż na około 10 min do lodówki aby krem nieco stężał.

    krem truskawkowy
  • Krok 4

    Na każdą babeczkę wyciśnij porcję kremu i udekoruj truskawkami.

    babeczki ze szpinakiem z kremem truskawkowym

Oceń przepis!





Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Party
Szczególny dzień
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej