1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Muffinki i babeczki
  4. Babeczki szpinakowe z kremem truskawkowym

Babeczki szpinakowe z kremem truskawkowym

babeczki szpinakowe z kremem truskawkowym na paterze ozdobione połówką świeżej truskawki - wszystkiego słodkiego
babeczki szpinakowe z kremem truskawkowym na paterze ozdobione połówką świeżej truskawki - wszystkiego słodkiego
Natalia - zdjęcie profilowe
Natalia Autor Zaktualizowano:
0/5 0 ocen

Inspiracją do przygotowania przepisu na babeczki szpinakowe z kremem truskawkowym 🍓 było dla mnie popularne ciasto Leśny Mech. Mimo, iż szpinak w deserach nadal budzi wśród niektórych pewne obawy, gwarantuję, że  nie wyczujecie go w smaku! Za to dzięki niemu słodkości nabiorą ciekawej, zielonej barwy. Babeczki szpinakowe są miękkie, puszyste z delikatnym kremem truskawkowym. Spróbuj! 🍓🍓


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Przygotowanie ciasta na babeczki szpinakowe:

  • Krok 1

    Piekarnik nagrzej do temperatury 180°C. Formę do babeczek wyłóż papilotkami.

    papilotki do babeczek ułożone w formie do muffinek
  • Natalia poleca

    Szeroki wybór papilotek do pieczenia muffinek i babeczek znajdziesz w naszym sklepie Wszystkiego Słodkiego. :)

  • Krok 2

    Mąkę przesiej razem z proszkiem do pieczenia i dodaj szczyptę soli. Szpinak rozmroź (lub użyj świeżego), a następnie dodaj olej i dobrze rozdrobnij używając blendera.

    szpinak i olej w miseczkach
  • Krok 3

    W osobnym naczyniu umieść jajka, cukier, ekstrakt z wanilii i zmiksuj na jasną puszystą masę.

    jajka utarte z cukrem i ekstraktem z wanilii, mieszadła od miksera
  • Krok 4

    Następnie zmniejsz obroty miksera do najniższych i dodaj sok z cytryny oraz rozdrobniony szpinak. Na końcu wsyp suche składniki i krótko zmiksuj tylko do ich połączenia w jednolitą masę.

    ciasto szpinakowe w misce z dodaną mąką, wymieszane rózgą kuchenną
  • Krok 5

    Ciasto rozłóż równomiernie do papilotek, wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz ok. 15-17 min do suchego patyczka.

    ciasto ze szpinakiem w papilotkach w formie do muffinek
  • Krok 6

    Po upieczeniu odstaw do przestygnięcia, a następnie wyjmij i ostudź na kratce.

    upieczone babeczki szpinakowe w formie do muffinek

Krem truskawkowy:

  • Krok 7

    Truskawki umyj, usuń szypułki i zmiksuj na mus. Listki żelatyny namocz w zimnej wodzie przez około 5 minut, a potem odcedź i rozpuść (nie gotuj!) w mikrofali na niewielkiej mocy (możesz to zrobić również w rondelku). Do rozpuszczonej żelatyny dodaj 2-3 łyżki musu z truskawek, wymieszaj, przelej do pozostałej części musu i dokładnie wymieszaj. Odstaw do lodówki, aby mus nieco stężał (ok 20 minut).

    mus truskawkowy w miseczce
  • Żelatyna w listkach 10 g Dr. Oetker

    Żelatyna w listkach jest wygodna w użyciu - możesz ją rozpuścić zarówno za pomocą mikrofali, jak i rondelka. Bardzo dobrze rozpuszcza się w zimnych i ciepłych płynach. Nie pozostawia grudek.

  • Krok 8

    W osobnym naczyniu umieść śmietankę, mascarpone i cukier puder wymieszany ze Śmietan-fixem. Całość ubij na sztywno. Następnie dodaj mus truskawkowy i delikatnie wymieszaj na jednolitą masę.

    śmietanka, mascarpone, cukier puder i truskawki z żelatyną w osobnych miseczkach
  • Krok 9

    Następnie przełóż do worka cukierniczego z ozdobną końcówką i odłóż na około 10 minut do lodówki, aby krem nieco stężał.

    krem truskawkowy w miseczce
  • Krok 10

    Na każdą babeczkę wyciśnij porcję kremu i udekoruj truskawkami.

    gotowe babeczki szpinakowe z kremem truskawkowym
Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/muffinki-i-babeczki/babeczki-szpinakowe-z-kremem-truskawkowym

Oceń przepis!



Komentarze



Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Szczególny dzień
Party
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej