Babeczki szpinakowe z kremem truskawkowym


Babeczki szpinakowe z kremem truskawkowym. Inspiracją do przygotowania tego przepisu było dla mnie popularne ciasto Leśny Mech. Mimo, iż szpinak, użyty do deserów, nadal budzi wśród niektórych pewne obawy, gwarantuję nie wyczujecie go w smaku, za to dzięki niemu słodkości nabiorą ciekawej, zielonej barwy. Babeczki szpinakowe są miękkie, puszyste z delikatnym kremem truskawkowym. Spróbuj!
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Średni
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Babeczki:
-
Krok 1
Piekarnik nagrzej do temperatury 180°C. Formę do babeczek wyłóż papilotkami.
-
Krok 2
Mąkę przesiej razem z proszkiem do pieczenia i dodaj szczyptę soli. Szpinak rozmroź (możesz użyć świeżego) a następnie dodaj olej i dobrze rozdrobnij używając blendera.
-
Krok 3
W osobnym naczyniu umieść jajka, cukier, ekstrakt z wanilii i zmiksuj na jasną puszystą masę.
-
Krok 4
Następnie zmniejsz obroty miksera do najniższych i dodaj sok z cytryny oraz rozdrobniony szpinak. Na końcu wsyp suche składniki i krótko zmiksuj tylko do ich połączenia w jednolitą masę.
-
Krok 5
Ciasto rozłóż równomiernie do papilotek, wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz ok. 15-17 min do suchego patyczka.
-
Krok 6
Po upieczeniu odstaw do przestygnięcia a następnie wyjmij i ostudź na kratce.
Krem:
-
Krok 7
Truskawki umyj, usuń szypułki i zmiksuj na mus. Listki żelatyny namocz w zimnej wodzie przez około 5 min a potem odcedź z wody i rozpuść (nie gotuj! ) w mikrofali na niewielkiej mocy (możesz to zrobić również w rondelku). Do rozpuszczonej żelatyny dodaj 2-3 łyżki musu z truskawek, wymieszaj, przelej do pozostałej części musu i dokładnie wymieszaj. Odstaw do lodówki aby mus nieco stężał (ok 20 min).
-
Krok 8
W osobnym naczyniu umieść śmietankę, mascarpone i cukier puder wymieszany ze Śmietan-fix. Całość ubij na sztywno, dodaj mus truskawkowy i delikatnie ze sobą połącz na jednolitą masę.
-
Krok 9
Następnie przełóż do woreczka z ozdobną końcówką i odłóż na około 10 min do lodówki aby krem nieco stężał.
-
Krok 10
Na każdą babeczkę wyciśnij porcję kremu i udekoruj truskawkami.
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze