Chleb tostowy



Domowy chleb tostowy na dro偶d偶ach instant to 艂atwy i szybki sposób na przygotowanie pysznego, puszystego pieczywa w zaciszu w艂asnej kuchni馃崬 Dzi臋ki u偶yciu dro偶d偶y instant, nie musisz przygotowywa膰 rozczynu, a efekt ko艅cowy zachwyci Ci臋 mi臋kk膮 struktur膮 i chrupi膮c膮 skórk膮. Idealny do tostów, kanapek czy po prostu posmarowany mas艂em 馃chwil臋 po upieczeniu 馃槏 Spróbuj tak偶e wykorzysta膰 go do przygotowania grzanek, bruschetty, a nawet s艂odkich francuskich tostów z cynamonem i cukrem. Ten chleb tostowy b臋dzie 艣wietnym dodatkiem do ka偶dego posi艂ku – od 艣niadania po kolacj臋!
Przepis powsta艂 w ramach wspó艂pracy reklamowej z markami: Dr. Oetker, M膮ka Polka oraz Kerrygold.
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudno艣ci
- 艁atwy
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Chleb tostowy:
-
Krok 1
Mleko podgrzej razem z wod膮 i cukrem. Przestud藕.
-
Krok 2
Do ciep艂ego p艂ynu dodaj dro偶d偶e i dobrze wymieszaj. Odstaw.
-
Krok 3
Wymieszaj m膮k臋 z sol膮.
-
Krok 4
Do m膮ki z sol膮 stopniowo dodawaj dro偶d偶e z mlekiem i wod膮.
-
Krok 5
Pod koniec zagniatania dodaj mi臋kkie mas艂o. Zagniataj jeszcze przez oko艂o 2 minuty.
-
Krok 6
Zagniecione ciasto przykryj bawe艂nian膮 艣ciereczk膮 i odstaw w ciep艂e miejsce do wyrastania na oko艂o 60 minut.
-
Krok 7
Wyro艣ni臋te ciasto zagnie膰, podziel na 3 cz臋艣ci. Z ka偶dej uformuj kulk臋.
-
Krok 8
Kulki ciasta u艂ó偶 w keksówce wysmarowanej mas艂em o d艂ugo艣ci 30 cm. Odstaw do wyrastania na oko艂o 40 minut.
-
Krok 9
Wyro艣ni臋te ciasto posmaruj roztrzepanym jajkiem z mlekiem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C.
-
Krok 10
Piecz w k膮pieli wodnej przez oko艂o 35 minut (na doln膮 blach臋 z wyposa偶enia piekarnika wlej wod臋).
*Je偶eli masz piekarnik z funkcj膮 pary to ustaw par臋 na 1.
-
Krok 11
Upieczony chlebek wyci膮gnij z piekarnika i prze艂ó偶 na kratk臋 do studzenia. Po oko艂o 10 minutach wyci膮gnij chleb z formy i pozostaw do wystudzenia.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/pieczywo/chleb-tostowy |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie doda艂 偶adnych zdj臋膰, b膮d藕 pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze