1. Strona g艂贸wna
  2. Przepisy
  3. Pieczywo
  4. Chleb tostowy

Chleb tostowy

Przekrojony chleb tostowy na kratce do studzenia - Wszystkiego S艂odkiego
Przekrojony chleb tostowy na kratce do studzenia - Wszystkiego S艂odkiego
Marta - zdj臋cie profilowe
Marta Autor Zaktualizowano:
5/5 1 ocena

Domowy chleb tostowy na dro偶d偶ach instant to 艂atwy i szybki sposób na przygotowanie pysznego, puszystego pieczywa w zaciszu w艂asnej kuchni馃崬 Dzi臋ki u偶yciu dro偶d偶y instant, nie musisz przygotowywa膰 rozczynu, a efekt ko艅cowy zachwyci Ci臋 mi臋kk膮 struktur膮 i chrupi膮c膮 skórk膮. Idealny do tostów, kanapek czy po prostu posmarowany mas艂em 馃chwil臋 po upieczeniu 馃槏 Spróbuj tak偶e wykorzysta膰 go do przygotowania grzanek, bruschetty, a nawet s艂odkich francuskich tostów z cynamonem i cukrem. Ten chleb tostowy b臋dzie 艣wietnym dodatkiem do ka偶dego posi艂ku – od 艣niadania po kolacj臋!

 

Przepis powsta艂 w ramach wspó艂pracy reklamowej z markami: Dr. Oetker, M膮ka Polka oraz Kerrygold.


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudno艣ci
艁atwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Chleb tostowy:

  • Krok 1

    Mleko podgrzej razem z wod膮 i cukrem. Przestud藕.

    Garnek na palniku. Obok mleko w szklance oraz cukier.
  • Krok 2

    Do ciep艂ego p艂ynu dodaj dro偶d偶e i dobrze wymieszaj. Odstaw.

    W garnku podgrzane mleko z cukrem. Obok na blacie opakowanie suszonych dro偶d偶y.
  • Krok 3

    Wymieszaj m膮k臋 z sol膮.

    Na blacie kuchennym opakowanie m膮ki. Obok s贸l oraz m膮ka w misie.
  • Krok 4

    Do m膮ki z sol膮 stopniowo dodawaj dro偶d偶e z mlekiem i wod膮.

    Robot kuchenny z suchymi sk艂adnikami na chleb tostowy.
  • Krok 5

    Pod koniec zagniatania dodaj mi臋kkie mas艂o. Zagniataj jeszcze przez oko艂o 2 minuty.

    Zagniatanie ciasta dro偶d偶owego w misie. Obok na drewnianej desce mas艂o.
  • Krok 6

    Zagniecione ciasto przykryj bawe艂nian膮 艣ciereczk膮 i odstaw w ciep艂e miejsce do wyrastania na oko艂o 60 minut.

    Wyro艣ni臋te ciasto dro偶d偶owe w misie.
  • Krok 7

    Wyro艣ni臋te ciasto zagnie膰, podziel na 3 cz臋艣ci. Z ka偶dej uformuj kulk臋.

    Ciasto dro偶d偶owe podzielone na 3 cz臋艣ci.
  • Krok 8

    Kulki ciasta u艂ó偶 w keksówce wysmarowanej mas艂em o d艂ugo艣ci 30 cm. Odstaw do wyrastania na oko艂o 40 minut.

    Kulki ciasta dro偶d偶owego u艂o偶one w keks贸wce.
  • Krok 9

    Wyro艣ni臋te ciasto posmaruj roztrzepanym jajkiem z mlekiem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C.

    Wyro艣ni臋ty chlebek tostowy posmarowany jajkiem.
  • Krok 10

    Piecz w k膮pieli wodnej przez oko艂o 35 minut (na doln膮 blach臋 z wyposa偶enia piekarnika wlej wod臋).

    *Je偶eli masz piekarnik z funkcj膮 pary to ustaw par臋 na 1.

    Wy艣wietlacz piekarnika pokazuj膮cy temperatur臋 180 stopni.
  • Krok 11

    Upieczony chlebek wyci膮gnij z piekarnika i prze艂ó偶 na kratk臋 do studzenia. Po oko艂o 10 minutach wyci膮gnij chleb z formy i pozostaw do wystudzenia.

    Upieczone chleb tostowy studz膮cy si臋 na kratce.
Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/pieczywo/chleb-tostowy

Oce艅 przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Wi臋cej