Dżem truskawkowy z rabarbarem
Wszyscy wiemy, że przeciwieństwa się przyciągają. 😊 Nic więc dziwnego, że słodkie truskawki w połączeniu z kwaskowatym smakiem rabarbaru to perfekcyjny przepis na zamknięcie w słoiku letnich dobroci.
Przygotowując dżem truskawkowy z rabarbarem, wybieraj mocno dojrzałe i duże owoce, które aż kipią truskawkową słodyczą. Jeśli zaś chodzi o rabarbar, najlepszy będzie możliwie najbardziej różowy.
Owoce do mojego dżemu zmiksowałam blenderem. W takiej wersji idelanie sprawdzi się dla dzieci ale też np. jako sos do deserów lub na wierzch sernika i innych ciast na zimno.
Sam proces przygotowania przetworów bywa czasochłonny, jednak… od czego mamy kuchennych pomocników! Żelfix, dostępny w sklepie Wszystkiego Słodkiego to nieodzowny kuchenny dodatek.
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Łatwy
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Dżem truskawkowy z rabarbarem:
-
Krok 1
Przygotuj słoiczki , wyparz je i wysusz przed przygotowaniem dżemu.
-
Krok 2
Truskawki umyj, usuń szypułki, większe truskawki pokrój na połówki.
-
Krok 3
Rabarbar umyj i pokrój na 1 cm kawałki, włóż do garnka, wlej odrobinę wody (2-3 łyżki) i krótko podpraż aby zmiękł.
-
Krok 4
Do rabarbaru dodaj truskawki i całość zmiksuj na jednolitą masę przy pomocy blendera ręcznego.
-
Krok 5
Garnek ustaw na palniku, do owoców dodaj żelfix i wymieszaj dokładnie. Podgrzewaj całość aż do zagotowania co jakiś czas mieszając.
-
Krok 6
Następnie dodaj cukier, wymieszaj i zagotuj. Gotuj jeszcze około 1 minuty od momentu zagotowania.
-
Krok 7
Gotowy dżem przelej do przygotowanych wcześniej słoiczków. Szczelnie zamknij i odstaw do góry dnem do wystudzenia.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/przetwory/dzem-truskawkowy-z-rabarbarem |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze