Dżem z czarnej porzeczki z rumem
Do przygotowania kolejnego w tym roku dżemu wybrałam czarne porzeczki. Dodałam do nich nieco rumu, więc pamiętajcie, że to wersja dla dorosłych!😉 Świetnie nadaje się do deserów i przekładania ciast. Poznaj przepis na pyszny dżem z czarnej porzeczki z dodatkiem rumu.
Lubisz robić przetwory? Zobacz nasze poradniki:
⚫ Jak pasteryzować słoiki? 3 sposoby na pasteryzację przetworów
⚫ Pasteryzacja słoików w piekarniku - jak to zrobić dobrze? Wskazówki
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Łatwy
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Przygotowanie dżemu z czarnej porzeczki z rumem:
-
Krok 1
Porzeczki dokładnie umyj, oczyść z łodyżek i wsyp do garnka.
-
Krok 2
Dolej ½ szklanki wody, wsyp żelfix i cały czas mieszając, zagotuj.
-
Żelfix 2:1 Dr. Oetker
Dzięki Żelfixowi 2:1 od Dr. Oetkera możesz przygotować swoje ulubione konfitury dodając znacznie mniej cukru! Naturalna pektyna owocowa to gwarancja odpowiedniej konsystencji przetworów.
-
Krok 3
Następnie wsyp cukier i gotuj około 5 minut. Na koniec wlej rum.
-
Krok 4
Odstaw z ognia, zdejmij pianę z wierzchu dżemu i od razu nałóż do słoików. Następnie mocno zakręć słoiczki i odwróć do góry dnem na ok. 15 minut (to tzw. sucha pasteryzacja).
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/przetwory/dzem-z-czarnej-porzeczki-z-rumem |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze