1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Przetwory
  4. Dżem z czarnej porzeczki z rumem

Dżem z czarnej porzeczki z rumem

dżem z czarnej porzeczki z rumem w słoiku - Wszystkiego Słodkiego
dżem z czarnej porzeczki z rumem w słoiku - Wszystkiego Słodkiego
Teresa - zdjęcie profilowe
Teresa Autor Zaktualizowano:
0/5 0 ocen

Do przygotowania kolejnego w tym roku dżemu wybrałam czarne porzeczki. Dodałam do nich nieco rumu, więc pamiętajcie, że to wersja dla dorosłych!😉 Świetnie nadaje się do deserów i przekładania ciast. Poznaj przepis na pyszny dżem z czarnej porzeczki z dodatkiem rumu

Lubisz robić przetwory? Zobacz nasze poradniki:

⚫ Jak pasteryzować słoiki? 3 sposoby na pasteryzację przetworów

⚫ Pasteryzacja słoików w piekarniku - jak to zrobić dobrze? Wskazówki

⚫ Żelfix - czym jest i jak go używać?


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Przygotowanie dżemu z czarnej porzeczki z rumem:

  • Krok 1

    Porzeczki dokładnie umyj, oczyść z łodyżek i wsyp do garnka.

  • Krok 2

    Dolej ½ szklanki wody, wsyp żelfix i cały czas mieszając, zagotuj.

  • Żelfix 2:1 Dr. Oetker

    Dzięki Żelfixowi 2:1 od Dr. Oetkera możesz przygotować swoje ulubione konfitury dodając znacznie mniej cukru! Naturalna pektyna owocowa to gwarancja odpowiedniej konsystencji przetworów.

  • Krok 3

    Następnie wsyp cukier i gotuj około 5 minut. Na koniec wlej rum.

  • Krok 4

    Odstaw z ognia, zdejmij pianę z wierzchu dżemu i od razu nałóż do słoików. Następnie mocno zakręć słoiczki i odwróć do góry dnem na ok. 15 minut (to tzw. sucha pasteryzacja).

Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/przetwory/dzem-z-czarnej-porzeczki-z-rumem

Oceń przepis!



Komentarze



Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Szczególny dzień
Party
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej