Przetwory

Dżem z czarnej porzeczki z rumem

dżem z czarnej pporzeczki z rumem

Dżem z czarnej porzeczki z rumem

  • 00:30
  • 8
  • Łatwy
Zaktualizowano:
00:30
8
Łatwy

Do przygotowania kolejnego wtym roku dżemu wybrałam czarne porzeczki. Dodałam do nich nieco rumu, więc pamiętajcie, że to wersja dla dorosłych! ;-) Świetnie będzie się nadawał do deserów i przekładania nim ciast. Polecam!

Składniki

Składniki:
  • 2 kg czarnej porzeczki
  • 1 kg cukru
  • 2 Żelfixy 2:1 Dr. Oetkera
  • 3 łyżki rumu
Wskazówki

Dżem z czarnej porzeczki z rumem

Krok 1

Porzeczki dokładnie umyj, oczyść z łodyżek i wsyp do garnka.

Krok 2

Dolej ½ szklanki wody, wsyp żelfix i cały czas mieszając zagotuj.

Krok 3

Następnie wsyp cukier i gotuj około 5 minut. Na koniec wlej rum.

Krok 4

Odstaw z ognia, zdejmij pianę z wierzchu dżemu i od razu nałóż do słoików. Następnie odwróć słoiczki do góry dnem na ok 15 minut.

Składniki
Składniki:
  • 2 kg czarnej porzeczki
  • 1 kg cukru
  • 2 Żelfixy 2:1 Dr. Oetkera
  • 3 łyżki rumu
Przetwory ->

Przepisy z kategorii Przetwory