Przetwory

Dżem wiśniowy z cynamonem i kardamonem

Dżem wiśniowy z cynamonem i kardamonem na kromce chleba i w słoiku, z laskami cynamonu.

Dżem wiśniowy z cynamonem i kardamonem

  • 00:30
  • 6
  • Łatwy
Zaktualizowano:
00:30
6
Łatwy

Dżem wiśniowy z cynamonem i kardamonem to  doskonała propozycja na każdą porę roku. Kwaśne wiśnie z nutą aromatycznych przypraw tworzą niepowtarzalny smak. Dżem świetnie sprawdzi jako dodatek do pysznej chałki na śniadanie, a także do ciast i deserów. Spróbujcie, a przekonacie się, że smak lata można zamknąć w słoiczku i delektować się nim przez cały rok ❤ Zapraszam do sprawdzenia niezawodnego przepisu na przepyszny dżem *.*

Składniki

Dżem:
  • 1 kg wiśni - po wydrylowaniu
  • 1 Cukier żelujący 3:1 Dr. Oetkera
  • 1 łyżka Cynamonu mielonego z Indonezji Dr. Oetkera
  • 1 łyżka kardamonu
Wskazówki

Dżem:

Krok 1

Wiśnie przełóż na sito i dokładnie wypestkuj.

Wiśnie na sicie.
Krok 2

Wypestkowane wiśnie wymieszaj z cukrem żelującym, dodaj cynamon i kardamon. Postaw na palnik i cały czas mieszając doprowadź do wrzenia. Od momentu zagotowania gotuj jeszcze minutę.

Wydrylowane wiśnie w garnku wymieszane z cukrem żelującym. Obok miseczka z cynamonem i kardamonem.
Krok 3

Gotowy dżem przelej do przygotowanych wcześniej słoiczków. Odstaw je do góry dnem na około 5 minut.

Gotowy dżem w garnku.
Składniki
Dżem:
  • 1 kg wiśni - po wydrylowaniu
  • 1 Cukier żelujący 3:1 Dr. Oetkera
  • 1 łyżka Cynamonu mielonego z Indonezji Dr. Oetkera
  • 1 łyżka kardamonu
Przetwory ->

Przepisy z kategorii Przetwory