Dżem z pomarańczy
 
                 
                 
    Dżem z pomarańczy, chociaż nie jest tak popularny jak truskawka czy jagoda, świetnie smakuje i pasuje zarówno do śniadaniowego croissanta, naleśników, a także jako dodatek do chrupiącej, świeżej bułeczki. Dostępność pomarańczy sprawia, że możesz przygotować go w dowolnym czasie i cieszyć się smakiem domowego dżemu o każdej porze roku 🍊🍊🍊
Słodki smak dżemu warto przełamać dodatkiem soku z cytryny, który nada mu delikatnie kwaśną, orzeźwiającą nutę. Słoiczek dżemu z pomarańczy warto mieć w zapasie kuchennej spiżarki - przyda się jako śniadaniowy dodatek na pochmurny dzień, kiedy trzeba poprawić sobie humor ulubionym przysmakiem.
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Łatwy
| Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy | 
|---|---|---|
|  |  |  | 
Sposób przygotowania:
- 
    
    
    
    Krok 1Wyfiletuj pomarańczę i przełóż ją do garnka wraz z sokiem z cytryny. ![Filetowanie pomarańczy na drewnianej desce.]()  
- 
    
    
    
    Krok 2Dodaj żelfix oraz cukier i dokładnie wymieszaj. Podgrzej całość do zagotowania, ciągle mieszając i następnie gotuj jeszcze około 3-4 minuty od momentu zagotowania. ![Wyfiletowane pomarańcze w garnku. Obok miseczka z cukrem trzcinowym i żelfiem oraz cytryna na wyciskarce.]()  
- 
    
        Może się przydaćNowy Żelfix Uniwersalny to produkt dla osób, które chcą ograniczyć użycie cukru w domowych przetworach lub całkowicie z niego zrezygnować.  
- 
    
    
    
    Krok 3Gotowy dżem przelej do słoiczków, szczelnie zamknij i odstaw do góry dnem, do wystudzenia. ![Gotowy dżem z pomarańczy przelany do słoiczków.]()  
| Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/przetwory/dzem-z-pomaranczy | 
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
 
            
            
            
         
            
            
            
         
            
            
            
         
                    
                                                                                                 
                    
                                                                         
                    
                                                                         
                    
                                                                         
                    
                                                                         
                    
                                                                         
                    
                                                                                                 
                    
                                                                         
                
                                    
Komentarze