Konfitura żurawinowa
 
                 
                 
    Jeden z najwspanialszych owoców do zimowych przetworów – aromatyczna żurawina. ❤️ Domowa konfitura żurawinowa będzie wspaniałym dodatkiem do ciast, ciasteczek, rogalików i pieczywa. Polecam! :)
Lubisz robić przetwory? To być może przydadzą Ci się nasze poradniki:
📍 Jak pasteryzować słoiki? 3 sposoby na pasteryzację przetworów
📍 Pasteryzacja słoików w piekarniku - jak to zrobić dobrze? Wskazówki
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Łatwy
| Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy | 
|---|---|---|
|  |  |  | 
Przygotowanie konfitury z żurawiny:
- 
    
    
    
    Krok 1Żurawinę dokładnie wypłucz. Przygotuj dwa garnki, jeden większy, drugi nieco mniejszy. Do większego garnka wrzuć połowę żurawiny i zagotuj ją z jedną szklanką wody i sokiem z cytryny. Gotuj do czasu, kiedy żurawina zacznie mięknąć i rozpadać się. 
- 
    
    
    
    Krok 2W mniejszym garnku pozostałą część żurawiny wymieszaj z drugą szklanką wody i żelfixem, po czym krótko zagotuj. 
- 
    
        Żelfix 3:1 Dr. OetkerDzięki Żelfixowi 3:1 od Dr. Oetkera możesz przygotować swoje ulubione konfitury dodając znacznie mniej cukru! Naturalna pektyna owocowa to gwarancja odpowiedniej konsystencji przetworów.  
- 
    
    
    
    Krok 3Zawartość mniejszego garnka przełóż do dużego. Dodaj cukier i gotuj dalej na średnim ogniu, często mieszając, aby cukier się nie przypalił. Wyłącz palnik w momencie, kiedy owoce zmiękną, ale całkowicie się nie rozpadają. 
- 
    
    
    
    Krok 4Gorącą konfiturę przełóż do czystych, wyparzonych słoików. Dokładnie wytrzyj do sucha brzegi słoików papierowym ręcznikiem i mocno zakręć. Odwróć je do góry dnem i pozostaw do wystudzenia. 
| Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/przetwory/konfitura-zurawinowa | 
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
 
                    
                                                                         
                    
                                                                         
                    
                                                                         
                    
                                                                         
                    
                                                                         
                    
                                                                         
                    
                                                                         
                    
                                                                         
                
                                    
Komentarze