1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Przetwory
  4. Konfitura żurawinowa

Konfitura żurawinowa

konfitura żurawinowa
Natalia - zdjęcie profilowe
Natalia Autor Zaktualizowano:
0/5 0 ocen

Jeden z najwspanialszych owoców do zimowych przetworów – aromatyczna żurawina. Domowa konfitura z niej będzie wspaniałym dodatkiem do ciast, ciastek, rogalików i pieczywa. Polecam!


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy
  • Krok 1

    Żurawinę dokładnie wypłucz. Przygotuj dwa garnki, jeden większy, drugi nieco mniejszy. Do większego garnka wrzuć połowę żurawiny i zagotuj ją z jedną szklanką wody i sokiem z cytryny, gotując do czasu, kiedy żurawina zacznie mięknąć i rozpadać się.

  • Krok 2

    W mniejszym garnku wymieszaj pozostałą część żurawiny z drugą szklanką wody i żelfixem, po czym krótko zagotuj.

  • Krok 3

    Wtedy przełóż zawartość do dużego garnka z pierwszą porcją żurawiny. Dodaj cukier i gotuj dalej na średnim ogniu, często mieszając, aby cukier się nie przypalił. Wyłącz palnik w momencie kiedy owoce zmiękną, ale całkowicie się nie rozpadną.

  • Krok 4

    Gorącą konfiturę przełóż do czystych, wyparzonych słoików, dokładnie wytrzyj do sucha brzegi słoików papierowym ręcznikiem i mocno zakręć. Odwróć je do góry dnem i pozostaw do wystudzenia.


Oceń przepis!



Komentarze



Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Szczególny dzień
Party
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej