Konfitura żurawinowa
Jeden z najwspanialszych owoców do zimowych przetworów – aromatyczna żurawina. ❤️ Domowa konfitura żurawinowa będzie wspaniałym dodatkiem do ciast, ciasteczek, rogalików i pieczywa. Polecam! :)
Lubisz robić przetwory? To być może przydadzą Ci się nasze poradniki:
📍 Jak pasteryzować słoiki? 3 sposoby na pasteryzację przetworów
📍 Pasteryzacja słoików w piekarniku - jak to zrobić dobrze? Wskazówki
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Łatwy
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Przygotowanie konfitury z żurawiny:
-
Krok 1
Żurawinę dokładnie wypłucz. Przygotuj dwa garnki, jeden większy, drugi nieco mniejszy. Do większego garnka wrzuć połowę żurawiny i zagotuj ją z jedną szklanką wody i sokiem z cytryny. Gotuj do czasu, kiedy żurawina zacznie mięknąć i rozpadać się.
-
Krok 2
W mniejszym garnku pozostałą część żurawiny wymieszaj z drugą szklanką wody i żelfixem, po czym krótko zagotuj.
-
Żelfix 3:1 Dr. Oetker
Dzięki Żelfixowi 3:1 od Dr. Oetkera możesz przygotować swoje ulubione konfitury dodając znacznie mniej cukru! Naturalna pektyna owocowa to gwarancja odpowiedniej konsystencji przetworów.
-
Krok 3
Zawartość mniejszego garnka przełóż do dużego. Dodaj cukier i gotuj dalej na średnim ogniu, często mieszając, aby cukier się nie przypalił. Wyłącz palnik w momencie, kiedy owoce zmiękną, ale całkowicie się nie rozpadają.
-
Krok 4
Gorącą konfiturę przełóż do czystych, wyparzonych słoików. Dokładnie wytrzyj do sucha brzegi słoików papierowym ręcznikiem i mocno zakręć. Odwróć je do góry dnem i pozostaw do wystudzenia.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/przetwory/konfitura-zurawinowa |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze