1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Przetwory
  4. Dżem rabarbarowy z cytrusową nutą

Dżem rabarbarowy z cytrusową nutą

Teresa  - zdjęcie profilowe
Teresa Autor Zaktualizowano:
0/5 0 ocen

Dżem rabarbarowy z cytrusową nutą. Jeśli chcsz przedłużyć sezon na rabarbar w swoim domu, ten przepis jest dla Ciebie! Przyjemny kwaśno-słodki smak sprawia, że dżem będzie idealny w połączeniu z chałką czy słodką bułką. Możese nim również przekładać ciasto. Polecam!


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy
  • Krok 1

    Rabarbar umyj, oczyść i pokrój na małe kawałki. 

  • Krok 2

    Następnie otrzyj skórkę z limonki i wyciśnij z niej sok, przelej go do garnka. Z mandarynek również wyciśnij sok, odmierz 150 ml i dodaj do soku z limonki.

  • Krok 3

    Przełóż rabarbar do garnka z sokiem i dodaj Żelfix 2:1. Całość dokładnie wymieszaj, po czym ustaw większą moc palnika i zagotuj.

  • Krok 4

    Dodaj cukier i gotuj jeszcze przez 3 minuty, co jakiś czas mieszając.

  • Krok 5

    Po tym czasie odstaw garnek z kuchenki, wlej do niego miód, wymieszaj.

  • Krok 6

    Gotowy dżem przelej do słoiczków. Na koniec odwróć o góry dnem na około 15 minut.


Oceń przepis!



Komentarze



Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Szczególny dzień
Party
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej