1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Przetwory
  4. Dżem truskawkowy z balsamico i pieprzem cytrynowym

Dżem truskawkowy z balsamico i pieprzem cytrynowym

dżem truskawkowy z octem balsamicznym i cytrynowym pieprzem w słoiczki i na gofrze- wszystkiego słodkiego
Magda - zdjęcie profilowe
Magda Autor Zaktualizowano:
5/5 1 ocena

Dżem z truskawek to klasyka wśród przetworów przygotowywanych latem. To chyba najbardziej popularny smak ze wszystkich, ale czy próbowaliście kiedyś zrobić go odrobinę inaczej niż zwykle?

W tym przepisie naszą słodką truskawkę doprawiłam pieprzem cytrynowym i podkreśliłam jej charakter octem balsamicznym. Klasyczne połączenie stosowane w daniach, a także w deserach dziś przeniosłam do dżemu. Oczywisty truskawkowy dżem zyskał nowe oblicze, nadal świetnie pasuje do deserów i ciast ale na tym nie kończą się jego możliwości.

Przygotowujesz deskę serów czy mięs? Podaj do niej dżem truskawkowy z balsamico i pieprzem, będzie idealnym dopełnieniem wytrawnych przekąsek.

Jeśli lubisz smak domowych przetworów ale nie masz czasu aby poświęcić się długiemu gotowaniu wykorzystaj żelfix do ich przygotowania. To produkt na bazie pektyny, który pozwoli w szybki sposób zamknąć ulubione owoce w słoiczkach. 


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Przygotowanie dżemu truskawkowego z balsamico i pieprzem:

  • Krok 1

    Truskawki pokrój na małe kawałki i włóż do garnka.

    truskawki na dżem
  • Krok 2

    Dodaj pieprz cytrynowy i Żelfix 3:1, dokładnie wymieszaj. Postaw garnek na palniku i podgrzewaj do zagotowania.

    truskawki na dżem, pieprz cytrynowy, Żelfix 3:1 Dr. Oetkera
  • Natalia poleca

    Żelfix 3:1 na bazie naturalnej pektyny zadba o odpowiednią konsystencję przetworów.

  • Krok 3

    Następnie dodaj cukier, wymieszaj i gotuj co jakiś czas mieszając przez około 2-3 minuty.

    zagotowane truskawki, cukier do dżemu
  • Krok 4

    W międzyczasie dodaj ocet balsamiczny.

    truskawki zagotowane z żelfixem i cukrem, ocet balsamiczny
  • Krok 5

    Gotowy dżem przełóż od razu do słoiczków (nakładaj po sam brzeg), zakręcaj i stawiaj słoiki do góry dnem. Pozostaw tak do wystudzenia.

    Z podanych proporcji przygotujesz ok 4-6 słoiczków dżemu w zależności od wielkości słoików.

    dżem truskawkowy z balsamico i pieprzem cytrynowym w słoiczkach
Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/przetwory/dzem-truskawkowy-z-balsamico-i-pieprzem-cytrynowym

Oceń przepis!



Komentarze



Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Szczególny dzień
Party
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej