Przetwory

Konfitura ze śliwek z cynamonem

Konfitura ze śliwek z cynamonem

  • 02:00
  • 5
  • Średni
Zaktualizowano:
02:00
5
Średni

Konfitura ze śliwek z cynamonem – to według nas jeden ze smaków prawdziwej jesieni. Osobiście uwielbiam wszelkiego rodzaju sezonowe przetwory, więc kiedy Dziewczyny przyniosły dwie siatki pięknych węgierek było już całkowicie jasne, co dziś przygotujemy. :) Jeśli dotąd nie próbowaliście połączenia śliwka-cynamon podzielcie się z nami wrażeniami! I przede wszystkim – nawet jeśli nie przygotowywaliście wcześniej przetworów – nie obawiajcie się. Cały przepis to zaledwie kilka kroków a efekt… zachowacie w spiżarni na wiele pysznych okazji. ;)

Składniki

  • 2 kg śliwek węgierek
  • 1,8 kg cukru
  • 1,8 kg cukru
  • 1 łyżeczka Cukru trzcinowego z cynamonem Dr. Oetkera
Wskazówki

Konfitura ze śliwek z cynamonem

Krok 1

Śliwki umyj, przekrój je na pół i usuń pestki. Cukier i wodę umieść w dużym garnku o szerokim dnie.

Krok 2

Syrop gotuj do momentu, aż zacznie robić się gęsty. Jeżeli upuścisz odrobinę syropu na talerzyk to powinien on mieć ciągliwą konsystencję, pozwalającą na utworzenie nitki.

Krok 3

Następnie dodawaj partiami śliwki, tak aby nie przerywać wrzenia. Na końcu wsyp cukier z cynamonem.

Krok 4

Całość smaż na małym ogniu, do momentu aż owoce wchłoną całą objętość syropu.małym ogniu, do momentu aż owoce wchłoną całą objętość syropu.

Krok 5

Smażenie konfitury może potrwać kilka godzin. Gotową konfiturę przelej do wcześniej umytych i wyparzonych słoiczków. Odwróć je do góry dnem i pozostaw do wystudzenia.

Składniki
  • 2 kg śliwek węgierek
  • 1,8 kg cukru
  • 1,8 kg cukru
  • 1 łyżeczka Cukru trzcinowego z cynamonem Dr. Oetkera
Przetwory ->

Przepisy z kategorii Przetwory