Konfitura ze śliwek z cynamonem

Konfitura ze śliwek z cynamonem – to według nas jeden ze smaków prawdziwej jesieni. Osobiście uwielbiam wszelkiego rodzaju sezonowe przetwory, więc kiedy Dziewczyny przyniosły dwie siatki pięknych węgierek było już całkowicie jasne, co dziś przygotujemy. :) Jeśli dotąd nie próbowaliście połączenia śliwka-cynamon podzielcie się z nami wrażeniami! I przede wszystkim – nawet jeśli nie przygotowywaliście wcześniej przetworów – nie obawiajcie się. Cały przepis to zaledwie kilka kroków a efekt… zachowacie w spiżarni na wiele pysznych okazji. ;)
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Średni
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
-
Krok 1
Śliwki umyj, przekrój je na pół i usuń pestki. Cukier i wodę umieść w dużym garnku o szerokim dnie.
-
Krok 2
Syrop gotuj do momentu, aż zacznie robić się gęsty. Jeżeli upuścisz odrobinę syropu na talerzyk to powinien on mieć ciągliwą konsystencję, pozwalającą na utworzenie nitki.
-
Krok 3
Następnie dodawaj partiami śliwki, tak aby nie przerywać wrzenia. Na końcu wsyp cukier z cynamonem.
-
Krok 4
Całość smaż na małym ogniu, do momentu aż owoce wchłoną całą objętość syropu.małym ogniu, do momentu aż owoce wchłoną całą objętość syropu.
-
Krok 5
Smażenie konfitury może potrwać kilka godzin. Gotową konfiturę przelej do wcześniej umytych i wyparzonych słoiczków. Odwróć je do góry dnem i pozostaw do wystudzenia.
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze