1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Przetwory
  4. Konfitura ze śliwek z cynamonem

Konfitura ze śliwek z cynamonem

Konfitura ze śliwek z cynamonem
Marta - zdjęcie profilowe
Marta Autor Zaktualizowano:
0/5 0 ocen

Konfitura ze śliwek z cynamonem – to według nas jeden ze smaków prawdziwej jesieni. Osobiście uwielbiam wszelkiego rodzaju sezonowe przetwory, więc kiedy Dziewczyny przyniosły dwie siatki pięknych węgierek było już całkowicie jasne, co dziś przygotujemy. :) Jeśli dotąd nie próbowaliście połączenia śliwka-cynamon podzielcie się z nami wrażeniami! I przede wszystkim – nawet jeśli nie przygotowywaliście wcześniej przetworów – nie obawiajcie się. Cały przepis to zaledwie kilka kroków a efekt… zachowacie w spiżarni na wiele pysznych okazji. ;)


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy
  • Krok 1

    Śliwki umyj, przekrój je na pół i usuń pestki. Cukier i wodę umieść w dużym garnku o szerokim dnie.

    miska z cukrem i garnek z wodą
  • Krok 2

    Syrop gotuj do momentu, aż zacznie robić się gęsty. Jeżeli upuścisz odrobinę syropu na talerzyk to powinien on mieć ciągliwą konsystencję, pozwalającą na utworzenie nitki.

    gotujący się syrop
  • Krok 3

    Następnie dodawaj partiami śliwki, tak aby nie przerywać wrzenia. Na końcu wsyp cukier z cynamonem.

    syrop w garnku, cukier z cynamonem i śliwki w misce
  • Krok 4

    Całość smaż na małym ogniu, do momentu aż owoce wchłoną całą objętość syropu.małym ogniu, do momentu aż owoce wchłoną całą objętość syropu.

    wydrążone śliwki w syropie
  • Krok 5

    Smażenie konfitury może potrwać kilka godzin. Gotową konfiturę przelej do wcześniej umytych i wyparzonych słoiczków. Odwróć je do góry dnem i pozostaw do wystudzenia.

    wydrążone śliwki w syropie

Oceń przepis!



Komentarze



Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Szczególny dzień
Party
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej