Ciasto z jagodami



Jagody to niezwykle wdzi臋czny sk艂adnik deserów. Kusz膮 nie tylko s艂odko-kwaskowatym smakiem, ale tak偶e wyj膮tkowym sokiem, który zabarwia przysmaki (oraz nasze buzie! ;)) na odcie艅 ciemnego fioletu.
Wykorzystaj tegoroczne dary lasu do przygotowania delikatnego ciasta jagodowo-serowego z polew膮 na bazie bia艂ej czekolady.
Moja rada? Dodatek 艣mietany sprawi, 偶e nabierze ono przyjemnej konsystencji i ma艣lanego smaku. Poznaj mój sprawdzony przepis na ciasto z jagodami!
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudno艣ci
- 艁atwy
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Przygotowanie ciasta:
-
Krok 1
Form臋 do pieczenia o wymiarach 23 x 33 cm wy艂ó偶 papierem do pieczenia.
-
Forma z pokryw膮 do pieczenia (33 x 23 cm) - Wilton
Prostok膮tna forma do pieczenia z praktyczn膮 pokryw膮, dzi臋ki kt贸rej ciasto pozostaje 艣wie偶e na d艂u偶ej.
-
Krok 2
Jajka wbij do miski, przygotuj pozosta艂e sk艂adniki.
-
Krok 3
Dodaj cukier i ubijaj do momentu uzyskania jasnej, puszystej masy.
-
Krok 4
Dodaj 艣mietan臋 i olej.
-
Krok 5
Na ko艅cu dodaj przesian膮 m膮k臋 z proszkiem do pieczenia. Zmiksuj krótko tylko do po艂膮czenia sk艂adników.
-
Krok 6
Ciasto prze艂ó偶 do formy.
Masa twaro偶kowa z jagodami:
-
Krok 7
Twaróg wymieszaj z jajkiem cukrem oraz cukrem z wanili膮.
-
Krok 8
Zmiksuj na g艂adk膮 mas臋.
-
Krok 9
Na ciasto na艂ó偶 艂y偶k膮 kleksy z twaro偶ku.
-
Krok 10
Ciasto posyp jagodami.
-
Krok 11
Piecz w nagrzanym piekarniku do 180 oko艂o 40 minut, do suchego patyczka.
Polewa z bia艂ej czekolady:
-
Krok 12
艢mietank臋 przelej do miseczki, dodaj po艂aman膮 czekolad臋.
-
Krok 13
Podgrzej w mikrofali lub k膮pieli wodnej, mieszaj膮c co jaki艣 czas. Polew膮 polej upieczone ciasto.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/serniki-i-ciasta-z-serem/ciasto-z-jagodami |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie doda艂 偶adnych zdj臋膰, b膮d藕 pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze