Jabłecznik z budyniem
Po czym rozpoznać zbliżającą się jesień? Po konkursie na najlepszą szarlotkę!🍎🍏Jeśli macie ochotę wziąć udział w tym jabłkowitym plebiscycie, koniecznie wypróbujcie mój przepis na jabłecznik z budyniem!
Miedzy dwoma warstwami delikatnego, kruchego ciasta zajdziecie uprażone jabłka z dodatkiem wanilii i cynamonu, a także aksamitny krem budyniowy. Idealna kompozycja smaków na jesienne popołudnie!🍂
Zastanawiasz się, które jabłka wybrać do jabłecznika z budyniem? Zajrzyj do naszej porady Która odmiana jabłek jest najlepsza do pieczenia?
Przepis powstał w ramach współpracy reklamowej z markami: Dr. Oetker, Bosch, Kerrygold, Mąka Polka.
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Łatwy
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Ciasto
-
Krok 1
Mąkę przesiej do miski, wymieszaj z proszkiem do pieczenia.
-
Krok 2
Dodaj pozostałe składniki i zagnieć.
-
Krok 3
Ciasto podziel na dwie części. Pierwszą rozwałkuj pomiędzy arkuszami papieru do pieczenia na wielkość formy 22 x 33 cm. Drugą owiń folią spożywczą i odstaw do lodówki.
Ściągnij górną warstwę papieru do pieczenia.
Krem budyniowy
-
Krok 4
Z porcji mleka odlej około 150 ml i wymieszaj w nim budynie. Pozstałe mleko przelej do garnka i zagotuj. Do gotującego się mleka przelej wymieszane budynie i ponownie zagotuj z cukrem.
Warstwa jabłkowa
-
Krok 5
Jabłka obierz, pokrój na małe kawałki. Upraż w garnku do miękkości (w razie potrzeby dolej około 100 ml wody).
-
Krok 6
Do jabłek dodaj cukier z wanilią lub cynamon. Jabłka przełóż na ciasto.
-
Krok 7
Do ciepłego budyniu wmieszaj masło.
-
Krok 8
Rozwałkuj drugą porcję ciasta na wielkość formy.
-
Krok 9
Na jabłka wyłóż przygotowany budyń.
-
Krok 10
Przykryj wartwą ciasta.
-
Krok 11
Piecz w rozgrzanym piekarniku do 180°C około 45 minut.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/szarlotki-i-ciasta-z-jablkami/jablecznik-z-budyniem |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze