1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Ciasta z owocami
  4. Ciasto z rabarbarem i kruszonką

Ciasto z rabarbarem i kruszonką

ciasto z rabarbarem i kruszonką do kawy - Wszystkiego Słodkiego
ciasto z rabarbarem i kruszonką do kawy - Wszystkiego Słodkiego
Zespół Wszystkiego Słodkiego - zdjęcie profilowe
Zespół Wszystkiego Słodkiego Autor Zaktualizowano:
5/5 2 oceny

Odkryjmy wspólnie słodko-kwaśny smak rabarbaru! Rozpocznij przygodę z tym fantastycznym przysmakiem, który w ostatnich latach ponownie wraca do naszych kuchni jako jedna z najjaśniejszych gwiazd sezonu. Wiosną i wczesnym latem nic nie sprawdza się lepiej niż klasyka, czyli… proste (i szybkie!) ciasto z rabarbarem i kruszonką.

Kruche ciasto z dodatkiem kwaśnej śmietany, na wierzchu kruszonka a pomiędzy nimi rabarbar to proste smaki, od których nie można się oderwać.

Masz ochotę na EKSPRESOWĄ wersję rabarbaru pod kruszonką? Oto ona! Rabarbarowe crumble, czyli po prostu rabarbar pod kruszonką możesz przygotować jako popołudniowy deser lub późne śniadanie. Wtedy jako dodatek do kruszonki świetnie sprawdzają się także górskie płatki owsiane. 😊


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Kruche ciasto na spód:

  • Krok 1

    Prostokątną formę o wymiarach 38 x 25 wyłóż papierem do pieczenia.

    Piekarnik nagrzej do temperatury 190°C.

    forma do pieczenia back trend Dr. Oetkera wyłozona papierem do pieczenia
  • Krok 2

    Wszystkie składniki na spód zagnieć na jednolite ciasto.

    Gotowym ciastem wylep spód formy, wyrównaj i wstaw do lodówki (30-40 minut) lub zamrażarki  (15-20 minut) do schłodzenia.

    składniki na kruchy spód do ciasta z rabarbarem, Robot kuchenny Bosch OptiMUM MUM9BX5S65
  • Krok 3

    Schłodzony spód nakłuj widelcem i wstaw do pieczenia na 18-20 minut. Po upieczeniu wyjmij z piekarnika i odstaw do wystudzenia.

     

    Zmniejsz temperaturę w piekarniku do 180 °C

    schłodzone ciasto na spód , ponakłuwane widelcem

Kruszonka:

  • Krok 4

    Mąkę , zimne masło, cukier i cukier z wanilią zagnieć na kruszonkę. Na koniec wsyp płatki migdałów i wymieszaj.

    Odstaw do lodówki na czas przygotowania rabarbaru.

    kruszonka na ciasto, płatki migdałów , Robot kuchenny Bosch OptiMUM MUM9BX5S65

Nadzienie:

  • Krok 5

    Rabarbar umyj i pokrój na grubsze kawałki (ok 2 cm). Dodaj cukier, cukier z wanilią i całość dokładnie wymieszaj.

    rabarbar, cukier , cukier z wanilią
  • Krok 6

    Na podpieczony spód wysyp bułkę tartą, a następnie wyłóż równomiernie rabarbar.

    Wierzch posyp kruszonką. 

    rabarbar wymieszany z cukrem, bułka tarta, kruchy spód do ciasta z rabarbarem
  • Krok 7

    Wstaw do piekarnika (pamiętaj, teraz ciasto piecze się w 180°C) i piecz około 45 minut do zarumienienia kruszonki.

    piekarnik bosch
  • Krok 8

    Po upieczeniu wyjmij z piekarnika i odstaw do wystudzenia.

    kruche ciasto z rabarbarem i kruszonką
Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/ciasta-z-owocami/ciasto-z-rabarbarem-i-kruszonka

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej