Ciasto jogurtowe z wiśniami
Sezon na moje ulubione wiśnie nareszcie nadszedł! 🍒🍒🍒 Te kwaskowate, lekko cierpkie owoce świetnie nadają się jako dodatek do ciast. Tym razem w połączeniu z wilgotnym, jogurtowym ciastem i waniliową kruszonką - czy może być bardziej idealnie? 😉
Dodatek jogurtu naturalnego i oleju sprawia, że ciasto jest wilgotne i dłużej utrzymuje swoją świeżość - nie jestem tylko pewna, czy to przydatna informacja, skoro cała blaszka znika w mgnieniu oka i nie zdąży nawet pożądnie wystygnąć 🤭
Ciasto jogurtowe z wiśniami to mój faworyt na szybki i pyszny deser - koniecznie wypróbujcie😉
Przepis powstał w ramach współpracy reklamowej z markami: Dr. Oetker, Bosch oraz Kerrygold.
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Łatwy
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Kruszonka:
-
Krok 1
Mąkę pszenną, cukier, zimne masło pokrojone w kostki i cukier z wanilią, zagnieć szybko na kruszonkę. Formę o wymiarach 25 cm x 38 cm wyłóż papierem do pieczenia. Boki wysmaruj tłuszczem i obsyp delikatnie mąką. Piekarnik nagrzej do temperatury 170°C.
-
Krok 2
Przygotowaną kruszonkę wstaw do zamrażarki na czas przygotowania pozostałej części ciasta.
Ciasto na jogurcie:
-
Krok 3
Zmiksuj jogurt, jajka, cukier, oraz cukier z wanilią do uzyskania gładkiej masy.
-
Krok 4
Przesiej mąkę, a następnie wymieszaj ją z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Dodaj do masy i zmiksuj do połączenia składników.
-
Krok 5
Następnie wlej stopniowo olej i delikatnie wymieszaj.
-
Krok 6
Ciasto przelej do przygotowanej wcześniej formy i wyrównaj.
-
Krok 7
Wiśnie obsyp odrobiną mąki i ułóż je na wierzchu ciasta.
-
Krok 8
Następnie posyp zamrożoną kruszonką i wstaw do nagrzanego do 170°C piekarnika. Piecz przez około 55-60 minut.
-
Krok 9
Upieczone ciasto pozostaw do całkowitego wystudzenia.
*zamrożonych owoców nie rozmrażaj
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/ciasta-z-owocami/ciasto-jogurtowe-z-wisniami |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze