Sernik solony karmel
Jeśli chcecie osłodzić sobie życie, nie ma lepszego sposobu niż sernik! Nie wiem, jak to się stało, ze do tej pory nie podzieliłam się z Wami przepisem na sernik, który kradnie serce od pierwszego kęsa… ale już jest! Sernik solony karmel to tradycyjna serowa masa, ale niezwykłości dodaje mu polewa - gęsta, karmelowa warstwa o słodko - słonym smaku. Dodatek soli w karmelu sprawia, ze jego słodycz jest idealnie podkreślona i zbalansowana. Jeśli kochacie serniki, ten z pewnością skradnie Wasze serca!
Przepis powstał w ramach współpracy reklamowej z markami: Barry Callebaut oraz Dr. Oetker.
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Średni
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Sernik
-
Krok 1
Wszystkie składniki powinny być w temeraturze pokojowej. Twaróg zmiksuj z cukrem.
-
Krok 2
Budyń wymieszaj w śmietance, dodaj do sera wraz z pastą z wanilii, zmiksuj. Na końcu wmiksuj jajka.
-
Krok 3
Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia. Boki posmaruj masłem. Przelej masę serową.
-
Krok 4
Piecz w 160°C przez 70 minut. Po upieczeniu odstaw do wystudzenia.
Polewa solony karmel
-
Krok 5
Wodę przelej na patelnię, dodaj cukier. Rozprowadź po całej powierzchni dna.
-
Krok 6
Podgrzewaj na umierkowanej mocy palnika do momentu uzyskania bursztynewgo koloru, nie mieszaj.
-
Krok 7
Kiedy karmel namierze odpowiedniego koloru przelej śmietankę i mieszaj energicznie, masa powinna być gęsta, ale lejąca. Dodaj sól. Odstaw do przestudzenia, mieszja od czasu czasu. Przelej na wystudzony sernik i odstaw do lodówki na czas zastygnięcia polewy.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/serniki-i-ciasta-z-serem/sernik-solony-karmel |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze