1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Serniki i ciasta z serem
  4. Sernik solony karmel

Sernik solony karmel

sernik solony karmel wszystkiego słodkiego
sernik solony karmel wszystkiego słodkiego
Magda - zdjęcie profilowe
Magda Autor Zaktualizowano:
0/5 0 ocen

Jeśli chcecie osłodzić sobie życie, nie ma lepszego sposobu niż sernik! Nie wiem, jak to się stało, ze do tej pory nie podzieliłam się z Wami przepisem na sernik, który kradnie serce od pierwszego kęsa… ale już jest! Sernik solony karmel to tradycyjna serowa masa, ale niezwykłości dodaje mu polewa - gęsta, karmelowa warstwa o słodko - słonym smaku. Dodatek soli w karmelu sprawia, ze jego słodycz jest idealnie podkreślona i zbalansowana. Jeśli kochacie serniki, ten z pewnością skradnie Wasze serca!

 

Przepis powstał w ramach współpracy reklamowej z markami: Barry Callebaut oraz Dr. Oetker.


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Sernik

  • Krok 1

    Wszystkie składniki powinny być w temeraturze pokojowej. Twaróg zmiksuj z cukrem.

    w misie robota kuchennego Bosch twaróg z brązowym cukrem, obok pasta z wanilii Dr. Oetker i budyń śmietankowy
  • Krok 2

    Budyń wymieszaj w śmietance, dodaj do sera wraz z pastą z wanilii, zmiksuj. Na końcu wmiksuj jajka.

    w misie robota Bosch masa serowa obok w miseczce jajka i budyń śmietankowy Dr.Oetker
  • Krok 3

    Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia. Boki posmaruj masłem. Przelej masę serową.

    nieupieczony sernik w tortownicy
  • Krok 4

    Piecz w 160°C przez 70 minut. Po upieczeniu odstaw do wystudzenia.

    upieczony sernik w okrągłej formie

Polewa solony karmel

  • Krok 5

    Wodę przelej na patelnię, dodaj cukier. Rozprowadź po całej powierzchni dna.

    na patelni woda z cukrem
  • Krok 6

    Podgrzewaj na umierkowanej mocy palnika do momentu uzyskania bursztynewgo koloru, nie mieszaj.

    na patelni gotujący się karmel
  • Krok 7

    Kiedy karmel namierze odpowiedniego koloru przelej śmietankę i mieszaj energicznie, masa powinna być gęsta, ale lejąca. Dodaj sól. Odstaw do przestudzenia, mieszja od czasu czasu. Przelej na wystudzony sernik i odstaw do lodówki na czas zastygnięcia polewy.

    polewa karmelowa na patelni
Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/serniki-i-ciasta-z-serem/sernik-solony-karmel

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej