Makosernik
 
                 
                 
    Koniec ze sporem przy świątecznym stole - już nie musisz wybierać między makowcem, a sernikiem! Dwa klasyczne, bożonarodzeniowe ciasta w jednym to idealna propozycja na nadchodzące Święta 🎄
Zobacz nas sprawdzony przepis na makosernik - delikatny, pełen bakalii, na cienkiej warstwie waniliwego kruchego ciasta.
Przepis powstał w ramach współpracy reklamowej z markami: Dr. Oetker, Bosch oraz Kerrygold.
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Łatwy
| Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy | 
|---|---|---|
|  |  |  | 
Kruchy spód do makosernika:
- 
    
    
    
    Krok 1Piekarnik nagrzej do 170°C. W misie miksera umieść mąkę przesianą z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia. Dodaj pokrojone w kostkę zimne masło. Całość zmiksuj do uzyskania kruszonki. ![składniki na kruche ciasto makosernik]()  
- 
    
    
    
    Krok 2Dodaj żółtka i krótko zagnieć do połączenia składników. Owiń ciasto folią spożywczą i odstaw do schłodzenia. ![kruszonka na kruche ciasto, obok żółtka w miseczce]()  
- 
    
    
    
    Krok 3Dno formy 38 x 25 cm wyłóż papierem do pieczenia. ![prostokątna tortownica wyłożona papierem do pieczenia]()  
- 
    
    
    
    Krok 4Schłodzone ciasto rozwałkuj i wyłóż na formę. Ponakłuwaj widelcem. ![forma wyłożona kruchym ciastem]()  
- 
    
    
    
    Krok 5Piecz około 10 minut, do lekkiego zarumienienia. Odstaw do ostygnięcia. ![podpieczony spód z kruchego ciasta]()  
Masa makowa:
- 
    
    
    
    Krok 6Orzechy zmiel w malakserze. W misce umieść masę makową z ekstraktem, dodaj rodzynki, orzechy i jajka. Całość zmiksuj do połączenia składników. ![masa makowa, jajka i zmielone orzechy]()  
- 
    
    
    
    Krok 7Masę makową wyłóż na podpieczony spód. ![masa makowa wyłożona na kruchy spód]()  
Masa serowa:
- 
    
    
    
    Krok 8Wszystkie składniki na masę serową umieść w misie miksera i krótko zmiksuj, tylko do połączenia składników. ![cukier z wanilią i budyn smietankowy dr. oetkera do makosernika]()  
- 
    
    
    
    Krok 9Masę serową wylej do formy, wyrównaj. ![masa serowa wylana do formy]()  
- 
    
    
    
    Krok 10Piecz 30 minut w 170°C, następnie zmniejsz temperaturę do 160°C ipiecz kolejne 25 minut. ![upieczony makosernik]()  
Dekoracja:
- 
    
    
    
    Krok 11Lukier klasyczny wymieszaj z wodą i wylej na ciasto. Posyp cukrową posypką. ![makosernik z lukrem i cukrową posypką]()  
- 
    
        Może się przydaćTo idealny produkt do wszelkich stylizacji na każdą okazję. Pyszne i miękkie perełki są delikatne w jedzeniu. Można przy ich pomocy wyczarować szykowną biżuterię lub piękną koronę. Wystarczy odrobina wyobraźni, aby zmienić swoje wypieki w iście królewski i wyjątkowy poczęstunek.  
| Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/serniki-i-ciasta-z-serem/makosernik | 
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
 
            
            
            
         
            
            
            
         
            
            
            
         
            
            
            
         
            
            
            
         
            
            
            
         
            
            
            
         
            
            
            
         
            
            
            
         
            
            
            
         
            
            
            
         
                    
                                                                         
                    
                                                                         
                    
                                                                         
                    
                                                                         
                    
                                                                                                 
                    
                                                                         
                    
                                                                         
                    
                                                                         
                
                                    
Komentarze