1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Serniki i ciasta z serem
  4. Makosernik

Makosernik

makosernik na kruchym spodzie z lukrem i posypką
makosernik na kruchym spodzie z lukrem i posypką
Dr. Oetker - zdjęcie profilowe
Dr. Oetker Autor Zaktualizowano:
5/5 2 oceny

Koniec ze sporem przy świątecznym stole - już nie musisz wybierać między makowcem, a sernikiem! Dwa klasyczne, bożonarodzeniowe ciasta w jednym to idealna propozycja na nadchodzące Święta 🎄

Zobacz nas sprawdzony przepis na makosernik - delikatny, pełen bakalii, na cienkiej warstwie waniliwego kruchego ciasta. 


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Kruchy spód do makosernika:

  • Krok 1

    Piekarnik nagrzej do 170°C.

    W misie miksera umieść mąkę przesianą z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia. Dodaj pokrojone w kostkę zimne masło. Całość zmiksuj do uzyskania kruszonki.

    składniki na kruche ciasto
  • Krok 2

    Dodaj żółtka i krótko zagnieć do połączenia składników. Owiń ciasto folią spożywczą i odstaw do schłodzenia.

    kruszonka na kruche ciasto, obok żółtka w miseczce
  • Krok 3

    Dno formy 38 x 25 cm wyłóż papierem do pieczenia.

    prostokątna tortownica wyłożona papierem do pieczenia
  • Krok 4

    Schłodzone ciasto rozwałkuj i wyłóż na formę. Ponakłuwaj widelcem.

    forma wyłożona kruchym ciastem
  • Krok 5

    Piecz około 10 minut, do lekkiego zarumienienia. Odstaw do ostygnięcia.

    podpieczony spód z kruchego ciasta

Masa makowa:

  • Krok 6

    Orzechy zmiel w malakserze. W misce umieść masę makową z ekstraktem, dodaj rodzynki, orzechy i jajka. Całość zmiksuj do połączenia składników.

    masa makowa, jajka i zmielone orzechy
  • Krok 7

    Masę makową wyłóż na podpieczony spód.

    masa makowa wyłożona na kruchy spód

Masa serowa:

  • Krok 8

    Wszystkie składniki na masę serową umieść w misie miksera i krótko zmiksuj, tylko do połączenia składników. 

    cukier z wanilią i budyn smietankowy dr. oetkera do makosernika
  • Krok 9

    Masę serową wylej do formy, wyrównaj.

    masa serowa wylana do formy
  • Krok 10

    Piecz 30 minut w 170°C, następnie zmniejsz temperaturę do 160°C ipiecz kolejne 25 minut.

    upieczony makosernik

Dekoracja:

  • Krok 11

    Lukier klasyczny wymieszaj z wodą i wylej na ciasto. Posyp cukrową posypką.

    makosernik z lukrem i cukrową posypką
  • Może się przydać

    To idealny produkt do wszelkich stylizacji na każdą okazję. Pyszne i miękkie perełki są delikatne w jedzeniu. Można przy ich pomocy wyczarować szykowną biżuterię lub piękną koronę. Wystarczy odrobina wyobraźni, aby zmienić swoje wypieki w iście królewski i wyjątkowy poczęstunek.

Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/serniki-i-ciasta-z-serem/makosernik

Oceń przepis!



Komentarze



Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej