1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Ciasta przekładane
  4. Ciasto Marysieńka

Ciasto Marysieńka

Marta Dmochowska - zdjęcie profilowe
Marta Autor Zaktualizowano:
0/5 0 ocen

"Marysieńka", to wyjątkowe ciasto, o waniliowo-czekoladowym smaku, z wyrazistą orzechową nutą. Kakaowy, aromatyczny biszkopt, placek orzechowy oraz krem waniliowy idealnie się uzupełniają. Przepis odpowiedni na każdą okazję. Już sam zapach podczas przygotowywania sprawił, że nie mogłam doczekać się efektu końcowego! Polecam!


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Biszkopt kakaowy

  • Krok 1

    Formę o wymiarach 25 cm x 35 cm wyłóż papierem do pieczenia.

  • Krok 2

    Jajka utrzyj z cukrem przez około 10 minut, do uzyskania jasnej i puszystej masy.

  • Krok 3

    Do ubitych jajek delikatnie wmieszaj proszek do pieczenia, kakao oraz mąkę pszenną.

  • Krok 4

    Ciasto przelej do formy i piecz przez około 25 minut w temperaturze 170°C. Upieczone ciasto odłóż do wystudzenia.

  • Krok 5

    Przekrój ciasto wzdłuż na dwie części.

Placek orzechowy:

  • Krok 1

    Formę od biszkoptu umyj i wyłóż papierem do pieczenia.

  • Krok 2

    Ubij białka na sztywno stopniowo dodając cukier.

  • Krok 3

    Miód wlej cienkim strumieniem do masy bezowej i dobrze wymieszaj.

  • Krok 4

    Dodaj proszek do pieczenia, mąkę pszenną, ziemniaczaną i dalej ubijaj.

  • Krok 5

    Delikatnie wmieszaj posiekane orzechy i przełóż masę do formy. Piecz przez 35 minut. Upieczony placek pozostaw do wystudzenia.

Krem waniliowy:

  • Krok 1

     Mleko zagotuj z wanilią.

  • Krok 2

    Żółtka utrzyj z cukrem, dodaj mąkę pszenną i ziemniaczaną. Wymieszaj do otrzymania konsystencji pasty.

  • Krok 3

    Cienkim strumieniem dolewaj gorące mleko i dobrze wymieszaj.

  • Krok 4

    Całość przelej do garnka i ciągle mieszając gotuj na małym ogniu, do momentu zgęstnienia kremu (około 5 minut).

  • Krok 5

    Gorący krem przelej do miseczki, przykryj folią spożywczą, tak aby dotykała ona kremu (wtedy na powierzchni nie pojawi się kożuch) i odstaw do całkowitego wystudzenia.

  • Krok 6

    Masło w temperaturze pokojowej utrzyj na jasny krem.

  • Krok 7

    Stopniowo dodawaj krem waniliowy i za pomocą miksera krótko wymieszaj.

Polewa czekoladowa:

  • Krok 1

    Czekoladę połam i razem ze śmietanką przełóż ją do garnka. Całość podgrzewaj na małym ogniu do rozpuszczenia.

Przełożenie:

  • Krok 1

    Jedną częścią biszkoptu wyłóż dno blachy, posmaruj go połową kremu waniliowego.

  • Krok 2

    Na krem połóż placek orzechowy.

  • Krok 3

    Posmaruj go pozostałą częścią kremu waniliowego i przykryj drugim blatem ciasta.

  • Krok 4

    Na cieście rozsmaruj polewę czekoladową. Tak przygotowane ciasto wstaw do lodówki na minimum 3 godziny (najlepiej na całą noc).


Oceń przepis!





Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Szczególny dzień
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Party
Inspiracje
Więcej