1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Ciasta przekładane
  4. Ciasto Marysieńka

Ciasto Marysieńka

Marta - zdjęcie profilowe
Marta Autor Zaktualizowano:
5/5 4 oceny

"Marysieńka", to wyjątkowe ciasto, o waniliowo-czekoladowym smaku, z wyrazistą orzechową nutą. Kakaowy, aromatyczny biszkopt, placek orzechowy oraz krem waniliowy idealnie się uzupełniają. Przepis odpowiedni na każdą okazję. Już sam zapach podczas przygotowywania sprawił, że nie mogłam doczekać się efektu końcowego! Polecam!


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Biszkopt kakaowy

  • Krok 1

    Formę o wymiarach 25 cm x 35 cm wyłóż papierem do pieczenia.

  • Krok 2

    Jajka utrzyj z cukrem przez około 10 minut, do uzyskania jasnej i puszystej masy.

  • Krok 3

    Do ubitych jajek delikatnie wmieszaj proszek do pieczenia, kakao oraz mąkę pszenną.

  • Krok 4

    Ciasto przelej do formy i piecz przez około 25 minut w temperaturze 170°C. Upieczone ciasto odłóż do wystudzenia.

  • Krok 5

    Przekrój ciasto wzdłuż na dwie części.

Placek orzechowy:

  • Krok 6

    Formę od biszkoptu umyj i wyłóż papierem do pieczenia.

  • Krok 7

    Ubij białka na sztywno stopniowo dodając cukier.

  • Krok 8

    Miód wlej cienkim strumieniem do masy bezowej i dobrze wymieszaj.

  • Krok 9

    Dodaj proszek do pieczenia, mąkę pszenną, ziemniaczaną i dalej ubijaj.

  • Krok 10

    Delikatnie wmieszaj posiekane orzechy i przełóż masę do formy. Piecz przez 35 minut. Upieczony placek pozostaw do wystudzenia.

Krem waniliowy:

  • Krok 11

     Mleko zagotuj z wanilią.

  • Krok 12

    Żółtka utrzyj z cukrem, dodaj mąkę pszenną i ziemniaczaną. Wymieszaj do otrzymania konsystencji pasty.

  • Krok 13

    Cienkim strumieniem dolewaj gorące mleko i dobrze wymieszaj.

  • Krok 14

    Całość przelej do garnka i ciągle mieszając gotuj na małym ogniu, do momentu zgęstnienia kremu (około 5 minut).

  • Krok 15

    Gorący krem przelej do miseczki, przykryj folią spożywczą, tak aby dotykała ona kremu (wtedy na powierzchni nie pojawi się kożuch) i odstaw do całkowitego wystudzenia.

  • Krok 16

    Masło w temperaturze pokojowej utrzyj na jasny krem.

  • Krok 17

    Stopniowo dodawaj krem waniliowy i za pomocą miksera krótko wymieszaj.

Polewa czekoladowa:

  • Krok 18

    Czekoladę połam i razem ze śmietanką przełóż ją do garnka. Całość podgrzewaj na małym ogniu do rozpuszczenia.

Przełożenie:

  • Krok 19

    Jedną częścią biszkoptu wyłóż dno blachy, posmaruj go połową kremu waniliowego.

  • Krok 20

    Na krem połóż placek orzechowy.

  • Krok 21

    Posmaruj go pozostałą częścią kremu waniliowego i przykryj drugim blatem ciasta.

  • Krok 22

    Na cieście rozsmaruj polewę czekoladową. Tak przygotowane ciasto wstaw do lodówki na minimum 3 godziny (najlepiej na całą noc).


Oceń przepis!



Komentarze



Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Szczególny dzień
Party
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej