Ciasto Marysieńka - Przepis
Ciasta przekładane

Ciasto Marysieńka

Ciasto Marysieńka

  • 05:00
  • 24
  • Średni
05:00
24
Średni

"Marysieńka", to wyjątkowe ciasto, o waniliowo-czekoladowym smaku, z wyrazistą orzechową nutą. Kakaowy, aromatyczny biszkopt, placek orzechowy oraz krem waniliowy idealnie się uzupełniają. Przepis odpowiedni na każdą okazję. Już sam zapach podczas przygotowywania sprawił, że nie mogłam doczekać się efektu końcowego! Polecam!

Składniki

Biszkopt kakaowy:
  • 6 jajek
  • 150 g cukru
  • 1 łyżeczka Proszku do pieczenia Dr. Oetkera
  • 2 łyżki kakao
  • 80 g mąki pszennej
Placek orzechowy:
  • 5 białek
  • 150 g cukru
  • 2 łyżki rozpuszczonego miodu
  • 1/2 łyżeczki Proszku do pieczenia Dr. Oetkera
  • 1 łyżka mąki pszennej (15 g)
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej (15 g)
  • 200 g posiekanych orzechów włoskich
Krem waniliowy:
  • 500 ml mleka
  • 1 Cukier z Wanilią Dr. Oetkera
  • 5 żółtek
  • 150 g cukru
  • 1 łyżeczka mąki pszennej (7 g)
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej (15 g)
  • 200 g masła
Polewa czekoladowa:
  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 50 ml śmietanki 30%
Składniki
Biszkopt kakaowy:
  • 6 jajek
  • 150 g cukru
  • 1 łyżeczka Proszku do pieczenia Dr. Oetkera
  • 2 łyżki kakao
  • 80 g mąki pszennej
Placek orzechowy:
  • 5 białek
  • 150 g cukru
  • 2 łyżki rozpuszczonego miodu
  • 1/2 łyżeczki Proszku do pieczenia Dr. Oetkera
  • 1 łyżka mąki pszennej (15 g)
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej (15 g)
  • 200 g posiekanych orzechów włoskich
Krem waniliowy:
  • 500 ml mleka
  • 1 Cukier z Wanilią Dr. Oetkera
  • 5 żółtek
  • 150 g cukru
  • 1 łyżeczka mąki pszennej (7 g)
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej (15 g)
  • 200 g masła
Polewa czekoladowa:
  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 50 ml śmietanki 30%
Ciasta przekładane ->

Przepisy z kategorii Ciasta przekładane

Dr. Oetker poleca
01:00
24
Średni
Ciasto Kubanka