1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Serniki i ciasta z serem
  4. Sernik z kremem czekoladowo-orzechowym

Sernik z kremem czekoladowo-orzechowym

Sernik z kremem czekoladowo-orzechowym - Wszystkiego Słodkiego
Sernik z kremem czekoladowo-orzechowym - Wszystkiego Słodkiego
Marta - zdjęcie profilowe
Marta Autor Zaktualizowano:
5/5 1 ocena

Sernik z kremem czekoladowo-orzechowym 🍫 jest bardzo smaczny i zachwyca fantazyjnym wzorem. Czekoladowy spód sernika jest pysznie maślany, z kolei masa serowa pięknie pachnie wanilią i jest przyjemnie aksamitna.

Oryginalności mojemu sernikowi nadaje dodatek kremu czekoladowo-orzechowego, który po rozpuszczeniu potraktowałam jako bazę do ozdobienia wierzchu ciasta. Dzięki temu mój sernik zyskał orzechowy posmak, który idealnie komponuje się z czekoladowym spodem! ☺️Zapraszam po przepis!

A może zainteresuje Cię przy okazji nasz poradnik: Jak upiec idealny sernik? 😄


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Przygotowanie czekoladowego spodu na sernik:

  • Krok 1

    Wszystkie składniki na czekoladowy spód szybko zagnieć do uzyskania plastycznego ciasta, owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki na około 30 minut.

  • Krok 2

    Piekarnik rozgrzej do 190°C. Foremkę o wymiarach 22 x 33 cm wyłóż papierem do pieczenia.

  • Krok 3

    Schłodzonym ciastem wyłóż spód formy, ponakłuwaj widelcem i wstaw do piekarnika. Piecz przez 15 minut, do momentu zrumienienia ciasta.

  • Krok 4

    Upieczony spód wyjmij z piekarnika i odstaw do lodówki.

Masa na sernik z kremem czekoladowo-orzechowym:

  • Krok 5

    Twaróg, śmietankę i ekstrakt waniliowy przełóż do misy miksera i dokładnie rozmieszaj. Stopniowo dodawaj rozpuszczone masło, ciągle mieszając. Następnie do masy dodaj mąkę ziemniaczaną, cukier i jajko. Dokładnie wymieszaj.

  • Ekstrakt naturalny Wanilia Bourbon z Madagaskaru Dr. Oetker

    Wanilia nadaje się do wielu przepisów: ciast, deserów, kompotów. Dzięki płynnej konsystencji ekstrakt z wanilii z nasionkami dokładnie rozprowadza się w wypiekach, oddając im swój intensywny aromat.

    Ekstrakt naturalny Wanilia Bourbon z Madagaskaru Dr. Oetker
  • Krok 6

    Białko ubij na sztywno ze szczyptą soli, a następnie delikatnie wmieszaj je do masy serowej. Gotową masę przełóż na wystudzony czekoladowy spód.

  • Krok 7

    Krem czekoladowo-orzechowy rozpuść w rondelku i tworząc kleksy, rozłóż go na cieście. Za pomocą wykałaczki wymieszaj delikatnie krem z masą serową, tworząc fantazyjny wzór.

  • Krok 8

    Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 170°C i piecz przez godzinę, do stężenia masy.

     

  • Krok 9

    Po upieczeniu uchyl drzwiczki piekarnika i pozostaw sernik do wystudzenia. Następnie wstaw go do lodówki na kilka godzin.

Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/serniki-i-ciasta-z-serem/sernik-kremem-czekoladowo-orzechowym

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej