Sernik z kremem czekoladowo-orzechowym
Sernik z kremem czekoladowo-orzechowym 🍫 jest bardzo smaczny i zachwyca fantazyjnym wzorem. Czekoladowy spód sernika jest pysznie maślany, z kolei masa serowa pięknie pachnie wanilią i jest przyjemnie aksamitna.
Oryginalności mojemu sernikowi nadaje dodatek kremu czekoladowo-orzechowego, który po rozpuszczeniu potraktowałam jako bazę do ozdobienia wierzchu ciasta. Dzięki temu mój sernik zyskał orzechowy posmak, który idealnie komponuje się z czekoladowym spodem! ☺️Zapraszam po przepis!
A może zainteresuje Cię przy okazji nasz poradnik: Jak upiec idealny sernik? 😄
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Średni
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Przygotowanie czekoladowego spodu na sernik:
-
Krok 1
Wszystkie składniki na czekoladowy spód szybko zagnieć do uzyskania plastycznego ciasta, owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki na około 30 minut.
-
Krok 2
Piekarnik rozgrzej do 190°C. Foremkę o wymiarach 22 x 33 cm wyłóż papierem do pieczenia.
-
Krok 3
Schłodzonym ciastem wyłóż spód formy, ponakłuwaj widelcem i wstaw do piekarnika. Piecz przez 15 minut, do momentu zrumienienia ciasta.
-
Krok 4
Upieczony spód wyjmij z piekarnika i odstaw do lodówki.
Masa na sernik z kremem czekoladowo-orzechowym:
-
Krok 5
Twaróg, śmietankę i ekstrakt waniliowy przełóż do misy miksera i dokładnie rozmieszaj. Stopniowo dodawaj rozpuszczone masło, ciągle mieszając. Następnie do masy dodaj mąkę ziemniaczaną, cukier i jajko. Dokładnie wymieszaj.
-
Ekstrakt naturalny Wanilia Bourbon z Madagaskaru Dr. Oetker
Wanilia nadaje się do wielu przepisów: ciast, deserów, kompotów. Dzięki płynnej konsystencji ekstrakt z wanilii z nasionkami dokładnie rozprowadza się w wypiekach, oddając im swój intensywny aromat.
-
Krok 6
Białko ubij na sztywno ze szczyptą soli, a następnie delikatnie wmieszaj je do masy serowej. Gotową masę przełóż na wystudzony czekoladowy spód.
-
Krok 7
Krem czekoladowo-orzechowy rozpuść w rondelku i tworząc kleksy, rozłóż go na cieście. Za pomocą wykałaczki wymieszaj delikatnie krem z masą serową, tworząc fantazyjny wzór.
-
Krok 8
Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 170°C i piecz przez godzinę, do stężenia masy.
-
Krok 9
Po upieczeniu uchyl drzwiczki piekarnika i pozostaw sernik do wystudzenia. Następnie wstaw go do lodówki na kilka godzin.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/serniki-i-ciasta-z-serem/sernik-kremem-czekoladowo-orzechowym |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze