Sernik z kremem czekoladowo-orzechowym


Sernik z kremem czekoladowo-orzechowym jest bardzo smaczny i zachwyca fantazyjnym wzorem. Czekoladowy spód sernika jest pysznie maślany, z kolei masa serowa pięknie pachnie wanilią i jest przyjemnie aksamitna. Oryginalności mojemu sernikowi nadaje dodatek kremu czekoladowo-orzechowego, który po rozpuszczeniu potraktowałam jako bazę do ozdobienia wierzchu ciasta :) Dzięki temu, mój sernik zyskał orzechowy posmak, który idealnie komponuje się z czekoladowym spodem!
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Średni
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Czekoladowy spód:
-
Krok 1
Wszystkie składniki na czekoladowy spód szybko zagnieć do uzyskania plastycznego ciasta i wstaw do lodówki na około 30 minut.
-
Krok 2
Piekarnik rozgrzej do 190°C.
-
Krok 3
Schłodzonym ciastem wyłóż spód formy, ponakłuwaj je widelcem i wstaw do piekarnika. Piecz przez 15 minut, do momentu zrumienienia ciasta.
-
Krok 4
Upieczony spód wyjmij z piekarnika i odstaw do lodówki.
Masa serowa:
-
Krok 5
Twaróg, śmietankę i ekstrakt przełóż do misy miksera i dokładnie rozmieszaj. Stopniowo dodawaj rozpuszczone masło, ciągle mieszając. Do masy dodaj mąkę ziemniaczaną, cukier i jajko. Dokładnie wymieszaj.
-
Krok 6
Ubij białko, delikatnie wmieszaj je do masy serowej i przełóż ją na wystudzony, czekoladowy spód.
-
Krok 7
Krem czekoladowo-orzechowy rozpuść i tworząc kleksy rozłóż go na cieście. Za pomocą wykałaczki wymieszaj delikatnie krem z masą serową, tworząc fantazyjny wzór.
-
Krok 8
Ciasto wstaw do piekarnika i piecz przez godzinę, do stężenia masy.
-
Krok 9
Po upieczeniu uchyl drzwiczki piekarnika i pozostaw sernik do wystudzenia. Następnie wstaw go do lodówki na kilka godzin.
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze