1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Serniki i ciasta z serem
  4. Sernik nowojorski

Sernik nowojorski

Magda - zdjęcie profilowe
Magda Autor Zaktualizowano:
4.97/5 34 oceny

Nie musicie wybierać się za ocean, aby skosztować jednego z najpopularniejszych amerykańskich deserów! Sernik nowojorski, bo o nim mowa, charakteryzuje się perfekcyjnie kremową i wilgotną konsystencją, której sekret tkwi w pieczeniu w kąpieli wodnej. Dla podkreślenia smaku warto dodać ekstrakt z wanilii. Mniam! 🍰

 


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Przygotowanie spodu do sernika nowojorskiego:

  • Krok 1

    Tortownicę o średnicy 24 cm wysmaruj masłem, dno wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzej do 180°C.

    tortownica na blacie wyłożona papierem do pieczenia
  • Magda poleca

    Tortownica to forma idealna do pieczenia biszkoptów na tort, ale też innych okrągłych ciast. Szeroki wybór znajdziesz w naszym sklepie Wszystkiego Słodkiego.

    Magda poleca
  • Krok 2

    Herbatniki pokrusz w malakserze. Wymieszaj je z roztopionym masłem i dokładnie wymieszaj.

    w misce pokruszone herbatniki obok w miseczce rozpuszczone masło
  • Tradycyjne masło irlandzkie Kerrygold

    Masło Kerrygold jest wyśmienite nie tylko do pieczywa, idealnie nadaje się do gotowania, pieczenia, wzbogacania zup i sosów. Całkowicie naturalne, nie zawiera konserwantów oraz sztucznych dodatków. Masło wytwarzane jest na bazie śmietanki z mleka krowiego. Charakteryzuje je pełna zawartość tłuszczu 82%, kremowy smak oraz wysoka zawartość beta karotenu.

    Tradycyjne masło irlandzkie Kerrygold
  • Krok 3

    Wyłóż na spód tortownicy i wyrównaj. Wstaw do piekarnika i piecz około 10 minut do uzyskania złotego koloru. Odstaw do wystudzenia.

    upieczony spód z herbatników na sernik nowojorski

Masa serowa:

  • Krok 4

    Twaróg przełóż do miski i wymieszaj z cukrem i śmietanką.

    twaróg sernikowy w misce z rózgą kuchenną
  • Krok 5

    Wmieszaj mąkę ziemniaczaną oraz jajka, tylko do połączenia składników.

    masa twarogowa na sernik nowojorski w misce z rózgą kuchenną, obok miseczka po jajkach
  • Krok 6

    Na końcu dodaj ekstrakt waniliowy.

    ekstrakt waniliowy dodany do masy twarogowe na sernik nowojorski w misce z rózgą kuchenną
  • Krok 7

    Boki tortownicy wysmaruj masłem i przelej masę serową. 

    Sernik będzie pieczony jest w kąpieli wodnej. Zagotuj około 1,5 l wody i przelej ją do formy z wyposażenia piekarnika, po czym wstaw na samo dno rozgrzanego piekarnika.

    masa na sernik nowojorski przelana na spód z herbatników do tortownicy
  • Krok 8

    Sernik wstaw do piekarnika na poziom ponad wrzącą wodą. Piecz w 180°C przez pierwsze 10 minut, następnie zmniejsz temperaturę do 120°C i piecz jeszcze 80 minut. Upieczony sernik pozostaw w piekarniku do wystudzenia.

    upieczony sernik nowojorski w tortownicy na blacie kuchennym

Polewa na sernik nowojorski:

  • Krok 9

    Śmietanę wymieszaj z przesianym cukrem pudrem i polej nią sernik. Wstaw na kilka godzin do lodówki, aby śmietana stężała.

    w miseczce śmietana wymieszana z cukrem pudrem na polewę, obok sernik nowojorski w tortownicy
Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/serniki-i-ciasta-z-serem/sernik-nowojorski

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej