Sernik nowojorski


Nie musicie wybierać się za ocean, aby skosztować jednego z najpopularniejszych amerykańskich deserów! Sernik nowojorski, bo o nim mowa, charakteryzuje się perfekcyjnie kremową i wilgotną konsystencją, której sekret tkwi w pieczeniu w kąpieli wodnej. Dla podkreślenia smaku warto dodać ekstrakt z wanilii. Mniam! 🍰
Przepis powstał w ramach współpracy reklamowej z markami: Dr. Oetker, Bosch, Mąka Polka oraz Barry Callebaut.
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Łatwy
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Przygotowanie spodu do sernika nowojorskiego:
-
Krok 1
Herbatniki pokrusz na piasek. Masło rozpuść, wymieszaj z ciasteczkami.
-
Magda poleca
Wysokiej jakości tortownica Tradition od Dr. Oetkera o średnicy 24 cm - idealna do pieczenia ciast i tortów.
-
Krok 2
Wyłóż na spód tortownicy i wyrównaj. Wstaw do piekarnika i piecz około 10 minut do uzyskania złotego koloru. Odstaw do wystudzenia.
Masa serowa:
-
Krok 3
Twaróg przełóż do miski z cukrem i śmietanką, zmiksuj z ekstraktem waniliowym, tylko do połączenia składników.
-
Krok 4
Na końcu dodaj mąkę oraz jajka, krótko zmiksuj.
-
Krok 5
Sernik pieczony jest w kąpieli wodnej.
Włącz funkcję pary w pierniku lub zagotuj około 1,5 l wody i przelej ją do formy z wyposażenia piekarnika, po czym wstaw na samo dno rozgrzanego piekarnika.
-
Krok 6
Boki tortownicy wysmaruj masłem i przelej masę serową.
-
Krok 7
Wstaw do piekarnika i piecz w 180°C przez pierwsze 10 minut, następnie zmniejsz temperaturę do 120°C i piecz koloejne 80 minut.
-
Krok 8
Upieczony sernik pozostaw w piekarniku do wystudzenia.
Polewa na sernik nowojorski:
-
Krok 9
Śmietanę wymieszaj z przesianym cukrem pudrem.
-
Krok 10
Sernik posmaruj polewą. Wstaw na kilka godzin do lodówki, aby śmietana stężała.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/serniki-i-ciasta-z-serem/sernik-nowojorski |
Przepis w Waszym wykonaniu
1 / 5
Komentarze