Sernik nowojorski
Nie musicie wybierać się za ocean, aby skosztować jednego z najpopularniejszych amerykańskich deserów! Sernik nowojorski, bo o nim mowa, charakteryzuje się perfekcyjnie kremową i wilgotną konsystencją, której sekret tkwi w pieczeniu w kąpieli wodnej. Dla podkreślenia smaku warto dodać ekstrakt z wanilii. Mniam! 🍰
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Łatwy
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Przygotowanie spodu do sernika nowojorskiego:
-
Krok 1
Tortownicę o średnicy 24 cm wysmaruj masłem, dno wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzej do 180°C.
-
Magda poleca
Tortownica to forma idealna do pieczenia biszkoptów na tort, ale też innych okrągłych ciast. Szeroki wybór znajdziesz w naszym sklepie Wszystkiego Słodkiego.
-
Krok 2
Herbatniki pokrusz w malakserze. Wymieszaj je z roztopionym masłem i dokładnie wymieszaj.
-
Tradycyjne masło irlandzkie Kerrygold
Masło Kerrygold jest wyśmienite nie tylko do pieczywa, idealnie nadaje się do gotowania, pieczenia, wzbogacania zup i sosów. Całkowicie naturalne, nie zawiera konserwantów oraz sztucznych dodatków. Masło wytwarzane jest na bazie śmietanki z mleka krowiego. Charakteryzuje je pełna zawartość tłuszczu 82%, kremowy smak oraz wysoka zawartość beta karotenu.
-
Krok 3
Wyłóż na spód tortownicy i wyrównaj. Wstaw do piekarnika i piecz około 10 minut do uzyskania złotego koloru. Odstaw do wystudzenia.
Masa serowa:
-
Krok 4
Twaróg przełóż do miski i wymieszaj z cukrem i śmietanką.
-
Krok 5
Wmieszaj mąkę ziemniaczaną oraz jajka, tylko do połączenia składników.
-
Krok 6
Na końcu dodaj ekstrakt waniliowy.
-
Krok 7
Boki tortownicy wysmaruj masłem i przelej masę serową.
Sernik będzie pieczony jest w kąpieli wodnej. Zagotuj około 1,5 l wody i przelej ją do formy z wyposażenia piekarnika, po czym wstaw na samo dno rozgrzanego piekarnika.
-
Krok 8
Sernik wstaw do piekarnika na poziom ponad wrzącą wodą. Piecz w 180°C przez pierwsze 10 minut, następnie zmniejsz temperaturę do 120°C i piecz jeszcze 80 minut. Upieczony sernik pozostaw w piekarniku do wystudzenia.
Polewa na sernik nowojorski:
-
Krok 9
Śmietanę wymieszaj z przesianym cukrem pudrem i polej nią sernik. Wstaw na kilka godzin do lodówki, aby śmietana stężała.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/serniki-i-ciasta-z-serem/sernik-nowojorski |
Przepis w Waszym wykonaniu
1 / 4
Komentarze