1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Serniki i ciasta z serem
  4. Sernik nowojorski

Sernik nowojorski

Obecne ustawienia prywatności nie pozwalają na wyświetlenie elementów wideo.

Zezwól na wykorzystanie plików cookie z kategorii: Preferencje, Statystyki oraz Marketing, aby obejrzeć film.

Magda - zdjęcie profilowe
Magda Autor Zaktualizowano:
4.97/5 34 oceny

Nie musicie wybierać się za ocean, aby skosztować jednego z najpopularniejszych amerykańskich deserów! Sernik nowojorski, bo o nim mowa, charakteryzuje się perfekcyjnie kremową i wilgotną konsystencją, której sekret tkwi w pieczeniu w kąpieli wodnej. Dla podkreślenia smaku warto dodać ekstrakt z wanilii. Mniam! 🍰

Przepis powstał w ramach współpracy reklamowej z markami: Dr. Oetker, Bosch, Mąka Polka oraz Barry Callebaut.


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Przygotowanie spodu do sernika nowojorskiego:

  • Krok 1

    Herbatniki pokrusz na piasek. Masło rozpuść, wymieszaj z ciasteczkami. 

    w miseczce pokruszone ciasteczka obok masło Kerrygold
  • Magda poleca

    Wysokiej jakości tortownica Tradition od Dr. Oetkera o średnicy 24 cm - idealna do pieczenia ciast i tortów.

  • Krok 2

    Wyłóż na spód tortownicy i wyrównaj. Wstaw do piekarnika i piecz około 10 minut do uzyskania złotego koloru. Odstaw do wystudzenia.

    w tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia ciasteczkowy spód

Masa serowa:

  • Krok 3

    Twaróg przełóż do miski z cukrem i śmietanką, zmiksuj z ekstraktem waniliowym, tylko do połączenia składników.

    w misie robota bosch składniki na sernik nowojorski
  • Krok 4

    Na końcu dodaj mąkę oraz jajka, krótko zmiksuj.

    w robocie kuchennym bosch masa serowa na sernik nowojorski
  • Krok 5

    Sernik pieczony jest w kąpieli wodnej.

    Włącz funkcję pary w pierniku lub zagotuj około 1,5 l wody i przelej ją do formy z wyposażenia piekarnika, po czym wstaw na samo dno rozgrzanego piekarnika.

    piekarnik bosch
  • Krok 6

    Boki tortownicy wysmaruj masłem i przelej masę serową. 

     

    w tortownicy nieupieczony sernik nowojorski
  • Krok 7

    Wstaw do piekarnika i piecz w 180°C przez pierwsze 10 minut, następnie zmniejsz temperaturę do 120°C i piecz koloejne 80 minut.

     

    piekarnik bosch
  • Krok 8

    Upieczony sernik pozostaw w piekarniku do wystudzenia.

    upieczony sernik nowojorski

Polewa na sernik nowojorski:

  • Krok 9

    Śmietanę wymieszaj z przesianym cukrem pudrem. 

    w miseczce śmietana
  • Krok 10

    Sernik posmaruj polewą. Wstaw na kilka godzin do lodówki, aby śmietana stężała.

    na blacie sernik nowojorski z polewą z kwaśnej śmietany
Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/serniki-i-ciasta-z-serem/sernik-nowojorski

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej