Sernik chałwowy
Sernik chałwowy to moja kolejna propozycja na bożonarodzeniowe ciasto.🎄 Delikatny, puszysty sernik, podkreślony smakiem chałwy i wykończony chałwową polewą i posypką czekoladową,🍫 to wspaniały upominek dla każdego amatora niecodziennych smaków. Serdecznie polecam ten przepis! 😋
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Łatwy
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Przygotowanie spodu do sernika chałwowego:
-
Krok 1
Tortownicę o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do temperatury 180°C.
-
Marta poleca
Tortownica to forma idealna do pieczenia biszkoptów na tort, ale też innych okrągłych ciast. Szeroki wybór znajdziesz w naszym sklepie Wszystkiego Słodkiego.
-
Krok 2
Mąkę, masło, jajko, cukier i kakao umieść w misie miksera. Wyrabiaj na gładkie ciasto, a następnie schowaj do lodówki na 30 minut.
-
Krok 3
Schłodzone ciasto rozwałkuj na placek i wyłóż nim spód i brzegi formy.
-
Krok 4
Na ciasto wyłóż papier do pieczenia, a na niego wysyp ceramiczne kulki lub nasiona fasoli w celu obciążenia ciasta. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez 15 minut, po czym zdejmij kulki i papier i dopiekaj spód jeszcze przez 10 minut.
Masa serowa na sernik chałwowy:
-
Krok 5
Zmniejsz temperaturę w piekarniku do 170°C.
-
Krok 6
Białka oddziel od żółtek. Żółtka utrzyj z cukrem i cukrem wanilinowym. Do masy stopniowo dodawaj twaróg i Sernix, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Na końcu wmieszaj pokruszoną chałwę.
-
Sernix Dr. Oetker
Sernix to dodatek do sernika, który nadaje mu puszystości, pomaga zachować wilgotność i konsystencję. Dzięki niemu Twój sernik zawsze się uda!
-
Krok 7
Bialka ubij na sztywno i delikatnie wymieszaj z masą serową.
-
Krok 8
Masę serową przelej na upieczony i przestudzony spód kakaowy. Wstaw na 45 minut do piekarnika nagrzanego do temperatury 170°C. Następnie zmniejsz temperaturę do 150°C i piecz przez kolejne 45 minut.
Po tym czasie wyłącz piekarnik. Po 10 minutach uchyl drzwiczki i zostaw sernik chałwowy do przestudzenia.
Polewa chałwowa:
-
Krok 9
Pokruszoną chałwę i śmietankę podgrzewaj, ciągle mieszając, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Polewę wylej na przestudzony sernik i udekoruj posypką czekoladową.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/serniki-i-ciasta-z-serem/sernik-chalwowy |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze