1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Serniki i ciasta z serem
  4. Sernik chałwowy

Sernik chałwowy

Marta Dmochowska - zdjęcie profilowe
Marta Autor Zaktualizowano:
0/5 0 ocen

Sernik chałwowy, to moja kolejna propozycja na bożonarodzeniowe ciasto. Delikatny puszysty sernik, podkreślony chałwą, to wspaniały upominek dla każdego amatora niecodziennych smaków. :) Serdecznie polecam Wam mój przepis!


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy
  • Krok 1

    Tortownicę o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do temperatury 180°C.

  • Krok 2

    Mąkę, masło, jajko, cukier i kakao umieść w misie miksera. Wyrabiaj na gładkie ciasto, a następnie schowaj do lodówki na 30 minut.

  • Krok 3

    Schłodzone ciasto rozwałkuj na placek i wyłóż nim spód i brzegi formy.

  • Krok 4

    Na ciasto wyłóż papier do pieczenia, na który wysyp ceramiczne kulki lub ziarna fasoli w celu obciążenia ciasta (możesz do tego użyć np. fasoli). Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz je przez 15 minut, po czym wyciągnęłam kulki i dopiekałam spód jeszcze przez 10 minut w piekarniku.

Masa serowa

  • Krok 1

    Następnie zmniejszyłam temperaturę w piekarniku do 170°C.

  • Krok 2

    Żółtka utrzyj z cukrem i cukrem wanilinowym. Do masy stopniowo dodawaj twaróg i sernix, aż do uzyskania jednolitej konsystencji.Na końcu wmieszaj pokruszoną chałwę.

  • Krok 3

    Bialka ubij na sztywno. Powstałą masę delikatnie wymieszaj z ubitymi białkami.

  • Krok 4

    Masę serową przelej do upieczonego wcześniej, przestudzonego kakaowego spodu. Wstaw na 45 minut do piekarnika nagrzanego do temperatury 170°C. Następnie zmniejsz temperaturę do 150°C i piecz przez kolejne 45 minut. Po tym czasie wyłącz piekarnik. Po 10 minutach uchyl drzwiczki piekarnika i zostaw sernik do przestudzenia sernik.

Dekoracja

  • Krok 1

    Pokruszoną chałwę i śmietankę podgrzewaj (ciągle mieszając), aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Polewę wylej na przestudzony sernik i udekoruj płatkami czekoladowymi.


Oceń przepis!





Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Szczególny dzień
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Party
Inspiracje
Więcej