Sernik chałwowy


Sernik chałwowy, to moja kolejna propozycja na bożonarodzeniowe ciasto. Delikatny puszysty sernik, podkreślony chałwą, to wspaniały upominek dla każdego amatora niecodziennych smaków. :) Serdecznie polecam Wam mój przepis!
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Łatwy
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
-
Krok 1
Tortownicę o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do temperatury 180°C.
-
Krok 2
Mąkę, masło, jajko, cukier i kakao umieść w misie miksera. Wyrabiaj na gładkie ciasto, a następnie schowaj do lodówki na 30 minut.
-
Krok 3
Schłodzone ciasto rozwałkuj na placek i wyłóż nim spód i brzegi formy.
-
Krok 4
Na ciasto wyłóż papier do pieczenia, na który wysyp ceramiczne kulki lub ziarna fasoli w celu obciążenia ciasta (możesz do tego użyć np. fasoli). Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz je przez 15 minut, po czym wyciągnęłam kulki i dopiekałam spód jeszcze przez 10 minut w piekarniku.
Masa serowa
-
Krok 5
Następnie zmniejszyłam temperaturę w piekarniku do 170°C.
-
Krok 6
Żółtka utrzyj z cukrem i cukrem wanilinowym. Do masy stopniowo dodawaj twaróg i sernix, aż do uzyskania jednolitej konsystencji.Na końcu wmieszaj pokruszoną chałwę.
-
Krok 7
Bialka ubij na sztywno. Powstałą masę delikatnie wymieszaj z ubitymi białkami.
-
Krok 8
Masę serową przelej do upieczonego wcześniej, przestudzonego kakaowego spodu. Wstaw na 45 minut do piekarnika nagrzanego do temperatury 170°C. Następnie zmniejsz temperaturę do 150°C i piecz przez kolejne 45 minut. Po tym czasie wyłącz piekarnik. Po 10 minutach uchyl drzwiczki piekarnika i zostaw sernik do przestudzenia sernik.
Dekoracja
-
Krok 9
Pokruszoną chałwę i śmietankę podgrzewaj (ciągle mieszając), aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Polewę wylej na przestudzony sernik i udekoruj płatkami czekoladowymi.
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze