1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Serniki i ciasta z serem
  4. Sernik chałwowy

Sernik chałwowy

sernik chałwowy na kakaowym spodzie z chałwową polewą i posypką czekoladową - Wszystkiego Słodkiego
sernik chałwowy na kakaowym spodzie z chałwową polewą i posypką czekoladową - Wszystkiego Słodkiego
Marta - zdjęcie profilowe
Marta Autor Zaktualizowano:
5/5 2 oceny

Sernik chałwowy to moja kolejna propozycja na bożonarodzeniowe ciasto.🎄 Delikatny, puszysty sernik, podkreślony smakiem chałwy i wykończony chałwową polewą i posypką czekoladową,🍫 to wspaniały upominek dla każdego amatora niecodziennych smaków. Serdecznie polecam ten przepis! 😋


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Przygotowanie spodu do sernika chałwowego:

  • Krok 1

    Tortownicę o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do temperatury 180°C.

  • Marta poleca

    Tortownica to forma idealna do pieczenia biszkoptów na tort, ale też innych okrągłych ciast. Szeroki wybór znajdziesz w naszym sklepie Wszystkiego Słodkiego.

    Marta poleca
  • Krok 2

    Mąkę, masło, jajko, cukier i kakao umieść w misie miksera. Wyrabiaj na gładkie ciasto, a następnie schowaj do lodówki na 30 minut.

  • Krok 3

    Schłodzone ciasto rozwałkuj na placek i wyłóż nim spód i brzegi formy.

  • Krok 4

    Na ciasto wyłóż papier do pieczenia, a na niego wysyp ceramiczne kulki lub nasiona fasoli w celu obciążenia ciasta. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez 15 minut, po czym zdejmij kulki i papier i dopiekaj spód jeszcze przez 10 minut.

Masa serowa na sernik chałwowy:

  • Krok 5

    Zmniejsz temperaturę w piekarniku do 170°C.

  • Krok 6

    Białka oddziel od żółtek. Żółtka utrzyj z cukrem i cukrem wanilinowym. Do masy stopniowo dodawaj twaróg i Sernix, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Na końcu wmieszaj pokruszoną chałwę.

  • Sernix Dr. Oetker

    Sernix to dodatek do sernika, który nadaje mu puszystości, pomaga zachować wilgotność i konsystencję. Dzięki niemu Twój sernik zawsze się uda!

    Sernix Dr. Oetker
  • Krok 7

    Bialka ubij na sztywno i delikatnie wymieszaj z masą serową.

  • Krok 8

    Masę serową przelej na upieczony i przestudzony spód kakaowy. Wstaw na 45 minut do piekarnika nagrzanego do temperatury 170°C. Następnie zmniejsz temperaturę do 150°C i piecz przez kolejne 45 minut.

    Po tym czasie wyłącz piekarnik. Po 10 minutach uchyl drzwiczki i zostaw sernik chałwowy do przestudzenia.

Polewa chałwowa:

  • Krok 9

    Pokruszoną chałwę i śmietankę podgrzewaj, ciągle mieszając, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Polewę wylej na przestudzony sernik i udekoruj posypką czekoladową.

Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/serniki-i-ciasta-z-serem/sernik-chalwowy

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej