1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Serniki i ciasta z serem
  4. Sernik migdałowo-truskawkowy z bezikami

Sernik migdałowo-truskawkowy z bezikami

sernik migdałowo-truskawkowy na kruchym spodzie udekorowany bezikami i prażonymi płatkami migdałów - wszystkiego słodkiego
sernik migdałowo-truskawkowy na kruchym spodzie udekorowany bezikami i prażonymi płatkami migdałów - wszystkiego słodkiego
Marta - zdjęcie profilowe
Marta Autor Zaktualizowano:
5/5 1 ocena

Sernik migdałowo-truskawkowy z bezikami 🍓🍓 to idealne ciasto na wyjątkową okazję. Przygotowanie go jest nieco pracochłonne, ale z pewnością smak i wygląd to zrekompensują. :) Masa sernikowa, część truskawkowa i urocze beziki otulone są domowym ciastem kruchym. Moją wersję sernika udekorowałam prażonymi płatkami migdałów, ale z pewnością równie dobrze sprawdzą się świeże truskawki. Koniecznie spróbujcie upiec ten sernik! 💕


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Ciasto kruche na sernik migdałowo-truskawkowy z bezikami:

  • Krok 1

    Piekarnik nagrzej do temperatury 180°C. Formę o wymiarach 25 cm x 10 cm wysmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia.

  • Może się przydać

    Keksówka Tradition od Dr. Oetkera o długości 25 cm to idealna forma do pieczenia chleba, ciast i pasztetów. Jesteśmy pewni jakości naszych produktów, dlatego dajemy na nie 5 lat gwarancji!

    Może się przydać
  • Krok 2

    Do miski wsyp mąkę, cukier, żółtka, dodaj zimne masło, łyżkę śmietany i szybko zagnieć.

  • Krok 3

    Ciasto rozwałkuj, przełóż do formy i wstaw do lodówki na 30 minut.

  • Krok 4

    Schłodzone ciasto ponakłuwaj widelcem i włóż do nagrzanego piekarnika. Piecz przez około 25-30 minut, do momentu zrumienienia ciasta. Upieczone ciasto kruche odstaw na kratkę do ostudzenia.

Masa serowa:

  • Krok 5

    Temperaturę piekarnika zmniejsz do 160°C. Twaróg, jajka, cukier puder, śmietankę i ekstrakt umieść w misie miksera. Dokładnie wymieszaj do uzyskania gładkiej konsystencji.

  • Ekstrakt naturalny Migdał z Maroka Dr. Oetker

    Naturalny i intensywny ekstrakt z migdałów świetnie sprawdzi się do aromatyzowania ciast, deserów, sosów i napojów. Nie zawiera alkoholu!

    Ekstrakt naturalny Migdał z Maroka Dr. Oetker
  • Krok 6

    Masę serową przełóż na kruche ciasto i piecz przez około 50 minut, do momentu, aż masa serowa będzie lekko zrumieniona. Upieczone ciasto pozostaw w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach do całkowitego wystudzenia.

Mus truskawkowy:

  • Krok 7

    Truskawki umyj, pokrój na mniejsze kawałki i zblenduj na jednolitą masę.

  • Krok 8

    Do garnka przełóż mus truskawkowy, mąkę ziemniaczaną, wodę i cukier. Ciągle mieszając podgrzewaj do momentu, aż masa zacznie robić się gęsta.

  • Krok 9

    Jeszcze ciepłą masę rozłóż równomiernie na serniku. Odstaw do lodówki na około 30 minut. W tym czasie przygotuj bezę.

Beza:

  • Krok 10

    Temperaturę piekarnika zmniejsz do 110°C. Białko i cukier ubijaj na średnich obrotach do otrzymania gładkiej i lśniącej konsystencji.

  • Krok 11

    Masę przełóż do rękawa cukierniczego z tylką w kształcie gwiazdki. Na warstwie truskawkowej wyciskaj małe bezy. Ciasto włóż do piekarnika piecz przez około 40 minut. Upieczone ciasto pozostaw do wystygnięcia w piekarniku.

  • Marta poleca

    Jeśli chcesz pięknie udekorować swoje wypieki, polecam Ci wypróbowanie ozdobnych tylek z naszego sklepu. Dzięki nim wyczarujesz ozdoby, jakie tylko chcesz! :)

    Marta poleca
  • Krok 12

    Po wystudzeniu udekoruj płatkami migdałów.

Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/serniki-i-ciasta-z-serem/sernik-migdalowo-truskawkowy-z-bezikami

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej