1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Serniki i ciasta z serem
  4. Sernik migdałowo-truskawkowy z bezikami

Sernik migdałowo-truskawkowy z bezikami

Marta Dmochowska - zdjęcie profilowe
Marta Autor Zaktualizowano:
5/5 1 ocen

Sernik migdałowo-truskawkowy z bezikami to idealne ciasto na wyjątkową okazję. :) Przygotowanie go jest nieco pracochłonne, ale z pewnością smak i wygląd to zrekompensują. :) Masa sernikowa, część truskawkowa i urocze beziki otulone są domowym ciastem kruchym. Moją wersję sernika udekorowałam prażonymi płatkami migdałów, ale z pewnością równie dobrze sprawdzą się świeże truskawki. Koniecznie spróbujcie upiec ten sernik! :)


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Ciasto kruche:

  • Krok 1

    Piekarnik nagrzej do temperatury 180°C. Formę o wymiarach 25 cm x 10 cm wysmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia.

  • Krok 2

    Do miski wsyp mąkę, cukier, żółtka, dodaj zimne masło, łyżkę śmietany i szybko zagnieć.

  • Krok 3

    Ciasto rozwałkuj, przełóż do formy i wstaw do lodówki na 30 minut.

  • Krok 4

    Schłodzone ciasto ponakłuwaj widelcem i włóż do nagrzanego piekarnika. Piecz przez około 25-30 minut, do momentu zrumienienia ciasta. Upieczone ciasto odstaw na kratkę do ostudzenia.

Masa serowa:

  • Krok 1

    Temperaturę piekarnika zmniejsz do 160°C. Twaróg, jajka, cukier puder, śmietankę i ekstrakt umieść w misie miksera. Dokładnie wymieszaj, do uzyskania gładkiej konsystencji.

  • Krok 2

    Masę serową przełóż na kruche ciasto i piecz przez około 50 minut, do momentu aż masa serowa będzie lekko zrumieniona. Upieczone ciasto pozostaw w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach do całkowitego wystudzenia.

Mus truskawkowy:

  • Krok 1

    Truskawki umyj, pokrój na mniejsze kawałki i zblenduj na jednolitą masę.

  • Krok 2

    Do garnka przełóż truskawki, mąkę ziemniaczaną, wodę i cukier. Ciągle mieszając podgrzewaj, do momentu aż masa zacznie robić się gęsta.

  • Krok 3

    Jeszcze ciepłą masę rozłóż równomiernie na serniku. Odstaw do lodówki na około 30 minut. W tym czasie przygotuj bezę.

Beza:

  • Krok 1

    Temperaturę piekarnika zmniejsz do 110°C. Białko i cukier ubijaj na średnich obrotach, do otrzymania gładkiej i lśniącej konsystencji.

  • Krok 2

    Masę przełóż do rękawa cukierniczego z tylką w kształcie gwiazdki. Na warstwie truskawkowej wyciskaj małe bezy. Ciasto włóż do piekarnika piecz przez około 40 minut. Upieczone ciasto pozostaw do wystygnięcia w piekarniku.

  • Krok 3

    Po wystudzeniu udekoruj płatkami migdałów.


Oceń przepis!





Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Party
Szczególny dzień
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej