Sernik migdałowo-truskawkowy z bezikami
Sernik migdałowo-truskawkowy z bezikami 🍓🍓 to idealne ciasto na wyjątkową okazję. Przygotowanie go jest nieco pracochłonne, ale z pewnością smak i wygląd to zrekompensują. :) Masa sernikowa, część truskawkowa i urocze beziki otulone są domowym ciastem kruchym. Moją wersję sernika udekorowałam prażonymi płatkami migdałów, ale z pewnością równie dobrze sprawdzą się świeże truskawki. Koniecznie spróbujcie upiec ten sernik! 💕
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Średni
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Ciasto kruche na sernik migdałowo-truskawkowy z bezikami:
-
Krok 1
Piekarnik nagrzej do temperatury 180°C. Formę o wymiarach 25 cm x 10 cm wysmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia.
-
Może się przydać
Keksówka Tradition od Dr. Oetkera o długości 25 cm to idealna forma do pieczenia chleba, ciast i pasztetów. Jesteśmy pewni jakości naszych produktów, dlatego dajemy na nie 5 lat gwarancji!
-
Krok 2
Do miski wsyp mąkę, cukier, żółtka, dodaj zimne masło, łyżkę śmietany i szybko zagnieć.
-
Krok 3
Ciasto rozwałkuj, przełóż do formy i wstaw do lodówki na 30 minut.
-
Krok 4
Schłodzone ciasto ponakłuwaj widelcem i włóż do nagrzanego piekarnika. Piecz przez około 25-30 minut, do momentu zrumienienia ciasta. Upieczone ciasto kruche odstaw na kratkę do ostudzenia.
Masa serowa:
-
Krok 5
Temperaturę piekarnika zmniejsz do 160°C. Twaróg, jajka, cukier puder, śmietankę i ekstrakt umieść w misie miksera. Dokładnie wymieszaj do uzyskania gładkiej konsystencji.
-
Ekstrakt naturalny Migdał z Maroka Dr. Oetker
Naturalny i intensywny ekstrakt z migdałów świetnie sprawdzi się do aromatyzowania ciast, deserów, sosów i napojów. Nie zawiera alkoholu!
-
Krok 6
Masę serową przełóż na kruche ciasto i piecz przez około 50 minut, do momentu, aż masa serowa będzie lekko zrumieniona. Upieczone ciasto pozostaw w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach do całkowitego wystudzenia.
Mus truskawkowy:
-
Krok 7
Truskawki umyj, pokrój na mniejsze kawałki i zblenduj na jednolitą masę.
-
Krok 8
Do garnka przełóż mus truskawkowy, mąkę ziemniaczaną, wodę i cukier. Ciągle mieszając podgrzewaj do momentu, aż masa zacznie robić się gęsta.
-
Krok 9
Jeszcze ciepłą masę rozłóż równomiernie na serniku. Odstaw do lodówki na około 30 minut. W tym czasie przygotuj bezę.
Beza:
-
Krok 10
Temperaturę piekarnika zmniejsz do 110°C. Białko i cukier ubijaj na średnich obrotach do otrzymania gładkiej i lśniącej konsystencji.
-
Krok 11
Masę przełóż do rękawa cukierniczego z tylką w kształcie gwiazdki. Na warstwie truskawkowej wyciskaj małe bezy. Ciasto włóż do piekarnika piecz przez około 40 minut. Upieczone ciasto pozostaw do wystygnięcia w piekarniku.
-
Marta poleca
Jeśli chcesz pięknie udekorować swoje wypieki, polecam Ci wypróbowanie ozdobnych tylek z naszego sklepu. Dzięki nim wyczarujesz ozdoby, jakie tylko chcesz! :)
-
Krok 12
Po wystudzeniu udekoruj płatkami migdałów.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/serniki-i-ciasta-z-serem/sernik-migdalowo-truskawkowy-z-bezikami |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze