1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Serniki i ciasta z serem
  4. Sernik z białą czekoladą i malinami

Sernik z białą czekoladą i malinami

Magda Winnicka - zdjęcie profilowe
Magda Autor Zaktualizowano:
5/5 1 ocena

Aksamitny sernik z malinami i białą czekoladą na kakaowym herbatnikowym spodzie. Zachwyci każdego miłośnika słodkich wypieków! Sernik jest dość szybki i prosty w przygotowaniu. Tradycyjnie dodawane masło w tym przepisie zastąpiłam białą czekoladą, dzięki czemu sernik jest wilgotny i wyjątkowo aromatyczny. Maliny, które toną w masie sernikowej dają niesamowity efekt. Koniecznie wypróbujcie ten przepis!


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Spód

  • Krok 1

    Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia. Boki posmaruj masłem.

    Tortownica z papierem do pieczenia
  • Krok 2

    Herbatniki pokrusz na piasek. Masło rozpuść i wymieszaj z ciasteczkami i kakao. Dobrze wymieszaną masę przełóż na dno tortownicy, dociśnij i wyrównaj łyżką. Odstaw do lodówki na czas przygotowania masy serowej.

    Spód do tortownicy wyłożony masą herbatnikową

Masa serowa:

  • Krok 1

    Połamaną czekoladę umieść w szklanej miseczce i ustaw ją na garnku z wrzącą wodą. Przy rozpuszczaniu czekolady należy pamiętać, by miska nie stykała się z wodą oraz żeby palnik ustawić na umiarkowaną moc (przy zbyt wysokiej temperaturze czekolada się zetnie).

    Połamana biała czekolada w kąpieli wodnej
  • Krok 2

    Czekoladę rozpuść mieszając ją od czasu do czasu. Odstaw do przestudzenia na czas przygotowania masy serowej. Piekarnik rozgrzej do 160˚C.

    Rozpuszczona biała czekolada w szklanej miseczce
  • Krok 3

    Twaróg utrzyj z cukrem i cukrem wanilinowym, następnie dodaj jajka, Sernix oraz czekoladę. Wszystkie składniki zmiksuj krótko do połączenia się składników. 

    Twaróg utarty z cukrem i jajkami, sernix Dr. Oetkera i rozpuszczona biała czekolada
  • Krok 4

    Gładką, jednolitą masę przelej na schłodzony spód z ciasteczek. 

    Masa twarogowa, ciasteczkowy spód i maliny
  • Krok 5

    Na wierzch sernika rozłóż maliny (mrożone wcześniej rozmroź i odcedź z soku). 

    Sernik z białą czekoladą i malinami przed pieczeniem
  • Krok 6

    Sernik wstaw do rozgrzanego piekarnika i piecz około 90 minut. Po upieczeniu sernik wyjmij z piekarnika i odstaw do ostygnięcia. Wystudzony sernik odstaw do lodówki do schłodzenia.


Oceń przepis!





Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Party
Szczególny dzień
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej