Sernik z białą czekoladą i malinami
Aksamitny sernik z malinami i białą czekoladą na kakaowym, herbatnikowym spodzie.🍰 Zachwyci każdego miłośnika słodkich wypieków! Sernik jest dość szybki i prosty w przygotowaniu. Tradycyjnie dodawane masło w tym przepisie zastąpiłam białą czekoladą, dzięki czemu sernik jest wilgotny i wyjątkowo aromatyczny. Maliny, które toną w masie sernikowej, dają niesamowity efekt. Koniecznie wypróbujcie ten przepis! ❤️
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Łatwy
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Spód kakaowy na sernik:
-
Krok 1
Dno tortownicy o średnicy 24 cm 🛒 wyłóż papierem do pieczenia. Boki posmaruj masłem.
-
Krok 2
Herbatniki pokrusz na piasek. Masło rozpuść i wymieszaj z ciasteczkami i kakao. Dobrze wymieszaną masę przełóż na dno tortownicy, dociśnij i wyrównaj łyżką. Odstaw do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
Masa serowa z sernik z białą czekoladą i malinami:
-
Krok 3
Czekoladę umieść w szklanej miseczce i ustaw ją na garnku z wrzącą wodą. Przy rozpuszczaniu czekolady należy pamiętać, by miska nie stykała się z wodą oraz żeby palnik ustawić na umiarkowaną moc (przy zbyt wysokiej temperaturze czekolada się zetnie).
-
Krok 4
Czekoladę rozpuść, mieszając ją od czasu do czasu. Odstaw do przestudzenia na czas przygotowania masy serowej. Piekarnik rozgrzej do 160˚C.
-
Krok 5
Twaróg utrzyj z cukrem i cukrem wanilinowym, następnie dodaj jajka, Sernix oraz czekoladę. Wszystko zmiksuj krótko do połączenia się składników.
-
Magda poleca
Sernix to dodatek do sernika, który nadaje mu puszystości, pomaga zachować wilgotność i konsystencję. Dzięki niemu Twój sernik zawsze się uda!
-
Krok 6
Gładką, jednolitą masę przelej na schłodzony spód z ciasteczek.
-
Krok 7
Na wierzch sernika rozłóż maliny (mrożone wcześniej rozmroź i odcedź z soku).
-
Krok 8
Sernik wstaw do rozgrzanego piekarnika i piecz około 90 minut. Po upieczeniu sernik wyjmij z piekarnika i odstaw do ostygnięcia, a następnie do lodówki do schłodzenia. Oprósz cukrem pudrem przed podaniem.
-
Wszystkiego Słodkiego poleca
Biała czekolada W2 Callebaut o aksamitnej konsystencji, wyważonej słodyczy i przyjemnej kremowości z cudowną karmelowa nutą. W2 jest gotowa do różnych prac w kuchni: wyrobów cukierniczych, wypieków, deserów i ciast oraz do podjadania w czystejj postaci! Ta czekolada zawiera 100% masła kakaowego (żadnych innych tłuszczów roślinnych) i oferuje wyjątkową delikatność i kremowość smaku.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/serniki-i-ciasta-z-serem/sernik-z-biala-czekolada-i-malinami |
Przepis w Waszym wykonaniu
1 / 1
Komentarze