1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Serniki i ciasta z serem
  4. Sernik kawowy na herbatnikach

Sernik kawowy na herbatnikach

pieczony sernik kawowy na herbatnikach wszystkiego słodkiego
Magda - zdjęcie profilowe
Magda Autor Zaktualizowano:
5/5 1 ocena

Desery na bazie kawy mają to do siebie, że są bardziej wytrawne i nieco mniej słodkie niż ich bezkofeinowi kuzyni. Jeśli w Twoim TOP ulubionych wypieków króluje sernik, koniecznie wypróbuj wersji kawowej. Delikatna serowa masa, wzbogacona o kawową nutę z dodatkiem likieru sheridan to świetna kompozycja smakowa. Sernik przygotowuję na ciasteczkowym spodzie, zaś jego wierzch warto pokryłam wyjątkową glazurą z espresso i udekorowałam kawą. Smacznego!


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Spód z herbatników:

  • Krok 1

    Herbatkiki pokrusz w malakserze, masło rozpuść. Formę o średnicy 26 cm wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik rozgdzej do 180°C.

    w malakserze pokruszone herbatniki, w miseczce roztopione masło
  • Krok 2

    Do masy ciasteczkowej dodaj kakao i wyłóż ją równomiernie na dno tortownicy. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 10 minut. Po upieczeniu odstaw do wystudzenia.

    tortownica wyłożona papierem do pieczenia

Masa serowa:

  • Krok 3

    W misie robota zmiksuj wszyskie składniki oprócz jajek. Jajka dodaj na końcu do masy i ręcznie wmieszaj tylko do połączenia. Boki tortownicy wysmaruj masłem.

    Piecz w kąpieli wodnej. Na dno piekarnika wstaw formę z wyposażenia i wypełnij ją wrzątkiem. Kratkę wsuń na najniższy poziom. 

    w misie masa serowa na sernik kawowy, tortownica ze spodem z herbatników
  • Krok 4

    Sernik wstaw do nagrzanego piekarnika do 180°C i piecz początkowo 40 minut.

    Po tym czasie tempetarurę zmniejsz do 120°C i piecz kolejne 60 minut. Po upieczeniu odstaw do wystudzenia.

    w tortownicy upieczony sernik kawowy

Kawowa glazura:

  • Krok 5

    Zaparz kawę, odstaw do wystudzenia. Do wystudzonej kawy wsyp żelatynę i odstaw do napcznienia. Po około dziesięciu minutach podgrzej kawę rozpuszczając całkowicie żelatynę. Odstaw do lodówki.

    w szklance kawa
  • Krok 6

    Kiedy kawa zacznie tężeć, przelej galaretkę na najlepiej schłodzy sernik. 

  • Krok 7

    Wstaw do lodówki do zastygnięcia glazury. Udekoruj przed podaniem.


Oceń przepis!



Komentarze



Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Szczególny dzień
Party
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej