Sernik kawowy na herbatnikach


Desery na bazie kawy mają to do siebie, że są bardziej wytrawne i nieco mniej słodkie niż ich bezkofeinowi kuzyni. Jeśli w Twoim TOP ulubionych wypieków króluje sernik, koniecznie wypróbuj wersji kawowej. Delikatna serowa masa, wzbogacona o kawową nutę z dodatkiem likieru sheridan to świetna kompozycja smakowa. Sernik przygotowuję na ciasteczkowym spodzie, zaś jego wierzch warto pokryłam wyjątkową glazurą z espresso i udekorowałam kawą. Smacznego!
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Łatwy
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Spód z herbatników:
-
Krok 1
Herbatkiki pokrusz w malakserze, masło rozpuść. Formę o średnicy 26 cm wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik rozgdzej do 180°C.
-
Krok 2
Do masy ciasteczkowej dodaj kakao i wyłóż ją równomiernie na dno tortownicy. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 10 minut. Po upieczeniu odstaw do wystudzenia.
Masa serowa:
-
Krok 3
W misie robota zmiksuj wszyskie składniki oprócz jajek. Jajka dodaj na końcu do masy i ręcznie wmieszaj tylko do połączenia. Boki tortownicy wysmaruj masłem.
Piecz w kąpieli wodnej. Na dno piekarnika wstaw formę z wyposażenia i wypełnij ją wrzątkiem. Kratkę wsuń na najniższy poziom.
-
Krok 4
Sernik wstaw do nagrzanego piekarnika do 180°C i piecz początkowo 40 minut.
Po tym czasie tempetarurę zmniejsz do 120°C i piecz kolejne 60 minut. Po upieczeniu odstaw do wystudzenia.
Kawowa glazura:
-
Krok 5
Zaparz kawę, odstaw do wystudzenia. Do wystudzonej kawy wsyp żelatynę i odstaw do napcznienia. Po około dziesięciu minutach podgrzej kawę rozpuszczając całkowicie żelatynę. Odstaw do lodówki.
-
Krok 6
Kiedy kawa zacznie tężeć, przelej galaretkę na najlepiej schłodzy sernik.
-
Krok 7
Wstaw do lodówki do zastygnięcia glazury. Udekoruj przed podaniem.
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze