1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Serniki i ciasta z serem
  4. Sernik kawowy na herbatnikach

Sernik kawowy na herbatnikach

sernik kawowy na herbatnikach wszystkiego słodkiego
Magda - zdjęcie profilowe
Magda Autor Zaktualizowano:
5/5 6 ocen

Desery na bazie kawy mają to do siebie, że są bardziej wytrawne i nieco mniej słodkie niż ich bezkofeinowi kuzyni. Jeśli w Twoim TOP ulubionych wypieków króluje sernik, koniecznie wypróbuj wersji kawowej.

Delikatna serowa masa, wzbogacona o kawową nutę z dodatkiem likieru sheridan to świetna kompozycja smakowa. Sernik kawowy przygotowuję na ciasteczkowym spodzie, zaś jego wierzch warto pokryłam wyjątkową glazurą z espresso i udekorowałam kawą. Smacznego!


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Średni

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Ciemny spód z herbatników do sernika kawowego:

  • Krok 1

    Herbatkiki pokrusz w malakserze, masło rozpuść. Formę o średnicy 26 cm wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik rozgdzej do 180°C.

    w miseczce roztopione masło obok malakser bosch z pokruszonymi kakaowymi ciasteczkami
  • Może się przydać

    Tortownica Tradition o średnicy 26 cm. Wykonana z wysokiej jakości blachy i pokryta specjalną powłoką zapobiegającą przywieraniu.

  • Krok 2

    Do masy ciasteczkowej dodaj kakao i wyłóż ją równomiernie na dno tortownicy. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 10 minut. Po upieczeniu odstaw do wystudzenia.

    tortownica dr. oetker z wyłożonym spodem z herbatników

Masa serowa:

  • Krok 3

    W misie robota zmiksuj wszyskie składniki oprócz jajek. Jajka dodaj na końcu do masy i ręcznie wmieszaj tylko do połączenia. Boki tortownicy wysmaruj masłem.

    Piecz w kąpieli wodnej. Na dno piekarnika wstaw formę z wyposażenia i wypełnij ją wrzątkiem. Kratkę wsuń na najniższy poziom. 

    tortownica z wyłożonym spodem, obok misa z masa na sernik kawowy
  • Krok 4

    Sernik wstaw do nagrzanego piekarnika do 180°C i piecz początkowo 40 minut.

    Po tym czasie tempetarurę zmniejsz do 120°C i piecz kolejne 60 minut. Po upieczeniu odstaw do wystudzenia.

    upieczony sernik kawowy w tortownicy

Kawowa glazura do sernika:

  • Krok 5

    Zaparz kawę, odstaw do wystudzenia. Do wystudzonej kawy wsyp żelatynę i odstaw do napęcznienia. Po około dziesięciu minutach podgrzej kawę rozpuszczając całkowicie żelatynę. Odstaw do lodówki.

    w szklanej filiżance zaparzona kawa
  • Żelatyna 20 g

    Niezastąpiony dodatek do przygotowywania ciast i deserów.

  • Krok 6

    Kiedy kawa zacznie tężeć, przelej galaretkę na najlepiej schłodzony sernik.

    na sernik wylewana łyżką  glazura kawowa
  • Krok 7

    Sernik kawowy wstaw do lodówki do zastygnięcia glazury. Udekoruj przed podaniem.

    sernik kawowy z lustrzaną glazurą z kawy
Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/serniki-i-ciasta-z-serem/sernik-kawowy-na-herbatnikach

Oceń przepis!



Komentarze



Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Szczególny dzień
Party
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej