1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Serniki i ciasta z serem
  4. Sernik Izaura

Sernik Izaura

Sernik Izaura - Wszystkiego Słodkiego
Sernik Izaura - Wszystkiego Słodkiego
Dr. Oetker - zdjęcie profilowe
Dr. Oetker Autor Zaktualizowano:
5/5 1 ocena

Sernik Izaura to bardzo znany sernik z ciastem czekoladowym często przygotowywany w naszych domach. W zależności od regionu Polski, taki dwukolorowy sernik różnie się nazywa i wygląda (np. sernikobrownies, sernik królewski). Wierzch ciasta klasycznie polany został czekoladową polewą i posypany wiórkami kokosowymi. Koniecznie dajcie znać, jak Wam smakował! ❤️


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Przygotowanie sernika Izaura:

  • Krok 1

    Formę o wymiarach 25 cm x 35 cm wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzej do 180°C.

  • Krok 2

    200 g masła rozpuść w rondelku i odstaw do wystudzenia.

  • Krok 3

    Zawartość opakowania ciasta czekoladowego przesyp do miski, dodaj roztopione i wystudzone masło oraz jajka i wodę. Wszystkie składniki miksuj około 5 minut. Ciasto przelej na dno formy, rozprowadzając je równomiernie.

  • Krok 4

    Do miski przełóż twaróg, dodaj żółtka, 100 g miękkiego masła, cukier oraz cukier z wanilią i budynie. Wszystkie składniki dokładnie zmiksuj. 

  • Cukier z wanilią Bourbon Dr. Oetker

    Cukier z wanilią od Dr. Oetkera zawiera dodatek ziarenek z prawdziwej wanilii Bourbon z Madagaskaru. Dzięki temu nadaje Twoim deserom i wypiekom niepowtarzalnego aromatu!

    Cukier z wanilią Bourbon Dr. Oetker
  • Krok 5

    Białka ubij na sztywną pianę i delikatnie wmieszaj do masy serowej. Masę wylej na ciasto czekoladowe i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz przez około 60 minut do uzyskania złotego koloru.

  • Krok 6

    Po upieczeniu ciasto wyciągnij z formy i odwróć do góry dnem.

Polewa czekoladowa:

  • Krok 7

    Czekoladę z śmietanką rozpuść w kąpieli wodnej i polej nią ciasto. 

  • Krok 8

    Wierzch posyp wiórkami kokosowymi.

Porada:

⭐ Kąpiel wodna to umieszczenie miski ze składnikami nad garnkiem z gotującą się wodą. Miska nie powinna dotykać wody.

Zobacz ten przepis na WS.pl


Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/serniki-i-ciasta-z-serem/sernik-izaura

Oceń przepis!



Komentarze



Start
Przepisy i okazje
Przepisy
Okazje
Inspiracje
Więcej