Sernik Izaura
Sernik Izaura to bardzo znany sernik z ciastem czekoladowym często przygotowywany w naszych domach. W zależności od regionu Polski, taki dwukolorowy sernik różnie się nazywa i wygląda (np. sernikobrownies, sernik królewski). Wierzch ciasta klasycznie polany został czekoladową polewą i posypany wiórkami kokosowymi. Koniecznie dajcie znać, jak Wam smakował! ❤️
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Łatwy
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Przygotowanie sernika Izaura:
-
Krok 1
Formę o wymiarach 25 cm x 35 cm wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzej do 180°C.
-
Krok 2
200 g masła rozpuść w rondelku i odstaw do wystudzenia.
-
Krok 3
Zawartość opakowania ciasta czekoladowego przesyp do miski, dodaj roztopione i wystudzone masło oraz jajka i wodę. Wszystkie składniki miksuj około 5 minut. Ciasto przelej na dno formy, rozprowadzając je równomiernie.
-
Krok 4
Do miski przełóż twaróg, dodaj żółtka, 100 g miękkiego masła, cukier oraz cukier z wanilią i budynie. Wszystkie składniki dokładnie zmiksuj.
-
Cukier z wanilią Bourbon Dr. Oetker
Cukier z wanilią od Dr. Oetkera zawiera dodatek ziarenek z prawdziwej wanilii Bourbon z Madagaskaru. Dzięki temu nadaje Twoim deserom i wypiekom niepowtarzalnego aromatu!
-
Krok 5
Białka ubij na sztywną pianę i delikatnie wmieszaj do masy serowej. Masę wylej na ciasto czekoladowe i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz przez około 60 minut do uzyskania złotego koloru.
-
Krok 6
Po upieczeniu ciasto wyciągnij z formy i odwróć do góry dnem.
Polewa czekoladowa:
-
Krok 7
Czekoladę z śmietanką rozpuść w kąpieli wodnej i polej nią ciasto.
-
Krok 8
Wierzch posyp wiórkami kokosowymi.
Porada:
⭐ Kąpiel wodna to umieszczenie miski ze składnikami nad garnkiem z gotującą się wodą. Miska nie powinna dotykać wody.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/serniki-i-ciasta-z-serem/sernik-izaura |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze