1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Serniki i ciasta z serem
  4. Sernik Izaura

Sernik Izaura

Dr. Oetker - zdjęcie profilowe
Dr. Oetker Autor Zaktualizowano:
0/5 0 ocen

Sernik Izaura to bardzo znany sernik z ciastem czekoladowym często przygotowywany w naszych domach. To bardzo popularne i lubiane połączenie sernika z ciastem czekoladowym jest nam znane od wielu lat. W zależności od regionu Polski, taki dwukolorowy sernik różnie się nazywa i wygląda. Wierzch ciasta klasycznie polany został czekoladową polewą i posypany wiórkami kokosowymi. 


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Sernik:

  • Krok 1

    Formę o wymiarach 25 x 35 cm wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzej do 180°C.

  • Krok 2

    200 g masła rozpuść w rondelku i odstaw do wystudzenia.

  • Krok 3

    Zawartość opakowania ciasta czekoladowego przesyp do miski, dodaj roztopione wystudzone masło oraz jajka i wodę. Wszystkie składniki miksuj około 5 min. Ciasto przelej na dno formy, rozprowadzając je równomiernie.

  • Krok 4

    Do miski przełóż twaróg, dodaj żółtka, 100 g miękkie masło, cukier oraz cukier z wanilia i budynie. Wszystkie składniki dokładnie zmiksuj. 

  • Krok 5

    Białka ubij na sztywną pianę i delikatnie wmieszaj do masy serowej. Masę serową wylej na ciasto czekoladowe i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz około 60 minut, do uzyskania złotego koloru.

  • Krok 6

    Po upieczeniu ciasto wyciągnij z formy i odwróć do góry dnem.

Polewa czekoladowa:

  • Krok 7

    Czekoladę z śmietanką rozpuść w kąpieli wodnej i polej nią ciasto. 

  • Krok 8

    Wierzch posyp wiórkami kokosowymi.


Oceń przepis!



Komentarze



Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Szczególny dzień
Party
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Inspiracje
Więcej