1. Strona główna
  2. Przepisy
  3. Serniki i ciasta z serem
  4. Sernik z polewą czekoladową

Sernik z polewą czekoladową

Magda Winnicka - zdjęcie profilowe
Magda Autor Zaktualizowano:
0/5 0 ocen

Ideał wśród serników bez spodu. Kremowy, puszysty i nigdy nie opada. Taki jest właśnie ten oto sernik z polewą czekoladową. Nie zapomnij wypróbować tego sprawdzonego przepisu na święta. Polecam!


Czas potrzebny na przygotowanie przepisu


Poziom trudności
Łatwy

Przygotowanie Pieczenie Spoczynkowy

Masa serowa:

  • Krok 1

    Piekarnik rozgrzej do 160˚C. Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia.

  • Krok 2

    Żółtka oddziel od białek i utrzyj z cukrem. Cały czas miksując, dodaj miękkie masło i budyń.

  • Krok 3

    Do masy dodaj stopniowo twaróg i całość zmiksuj.

  • Krok 4

    Białka ubij na sztywną pianę. Delikatnie wmieszaj ją porcjami do masy serowej.

  • Krok 5

    Przelej do przygotowanej formy i wstaw do nagrzanego piekarnika, zmniejszając temperaturę do 150˚C.

    Piecz przez 80 minut.

  • Krok 6

    Upieczony sernik wyjmij z piekarnika do wystudzenia.

Polewa:

  • Krok 1

    Kiedy sernik bedzie już wystudzony, przygotuj polewę czekoladową: w kąpieli wodnej rozpuść połamaną czekoladę z masłem.

  • Krok 2

    Przestudzoną lekko polewą polej sernik i rozprowadź ją równomiernie grzebieniem cukierniczym.


Oceń przepis!





Start Sklep
Przepisy i okazje
Przepisy
Ciasta
Torty i bezy
Drobne wypieki
Ciasta alternatywne
Inne
Desery
Okazje
Szczególny dzień
Cztery pory roku
Owocowe szaleństwo
Party
Inspiracje
Więcej