Sernik z polewą czekoladową
Klasyczny, prosty sernik bez spodu, za to z pyszną czekoladową polewą 🍫😋 Jak sprawić, żeby Twój sernik ładnie wyrósł, był delikatny i puszysty? Sekretem są białka ubite na sztywną pianę i delikatnie wmieszane do masy serowej 😉
Sernik z polewą czekoladową sprawdzi się na każdą okazję (a bez okazji smakuje tak samo wybornie - sprawdzone info!). Jeśli chcecie nieco urozmaicić te przepis, możecie sernik udekorować np. świeżymi owocami lub posiekanymi orzechami. Smacznego!
- Czas potrzebny na przygotowanie przepisu
- Poziom trudności
- Łatwy
Przygotowanie | Pieczenie | Spoczynkowy |
---|---|---|
|
|
|
Przygotowanie sernika z polewą czekoladową:
-
Krok 1
Piekarnik rozgrzej do 160˚C. Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia. Boki posmaruj masłem.
-
Może się przydać
Szeroki wybór tortownic znajdziesz w naszym sklepie Wszystkiego Słodkiego.
-
Krok 2
Żółtka oddziel od białek i utrzyj z cukrem.
-
Krok 3
Miksując, dodaj miękkie masło i budyń.
-
Krok 4
Do masy dodawaj stopniowo twaróg i całość zmiksuj.
-
Krok 5
Białka ubij na sztywną pianę. Delikatnie wmieszaj ją porcjami do masy serowej.
-
Krok 6
Przelej do formy i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz około 80 minut.Upieczony sernik pozostaw w piekarniku, po około 15 minutach uchyl drzwiczki i pozostaw do wystudzenia.
Polewa czekoladowa:
-
Krok 7
Kiedy sernik bedzie już wystudzony, przygotuj polewę czekoladową: w kąpieli wodnej rozpuść czekoladę z masłem.
Przestudzoną lekko polewą czekoladową polej sernik i rozprowadź ją równomiernie grzebieniem cukierniczym.
-
Tradycyjne masło irlandzkie Kerrygold
Masło Kerrygold jest wyśmienite nie tylko do pieczywa, idealnie nadaje się do gotowania, pieczenia, wzbogacania zup i sosów. Całkowicie naturalne, nie zawiera konserwantów oraz sztucznych dodatków. Masło wytwarzane jest na bazie śmietanki z mleka krowiego. Charakteryzuje je pełna zawartość tłuszczu 82%, kremowy smak oraz wysoka zawartość beta karotenu.
Sernik pieczony jest w stosunkowo niskiej tamperaturze, dlatego po upieczeniu upewnij się, że środek sernika wciąż nie jest płynny, jeśli tak, tydłuż pieczenie o 10 - 20 minut.
Ten sernik jest wyjątkowo delikatny, dzięki temu, że jest pieczony w 160 stopniach.
Pamiętaj, że piekarniki pieką różnie.
Twaróg i jajka powinny być w temperaturze pokojowej.
Link do przepisu: https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/serniki-i-ciasta-z-serem/sernik-z-polewa-czekoladowa-bez-spodu |
Przepis w Waszym wykonaniu
Obecnie nikt nie dodał żadnych zdjęć, bądź pierwszy! :)
1 / 0
Komentarze